Těsto
- vejce 6
- moučkový cukr 260 g
- olej 100 ml
- voda 100 ml
- polohrubá mouka 260 g
- kakao 1 PL
Krém
- mléko 500 ml
- vanilkový pudink 2
- máslo 1
- moučkový cukr 150 g
- žloutek 1
- rum 3-4 PL
Poleva
Postup přípravy
- Vyšleháme celá vejce s cukrem, přidáme olej, vodu, mouku, prášek do pečiva a lehce promícháme. Jednu polovinu těsta vlijeme do vysypané a vymazané formy na srnčí hřbet, neplníme až nahoru, těsto v troubě ještě nabyde. Do zbylé poloviny vmícháme jemně kakao a vylijeme do druhé, stejně velké a ošetřené formy a také naplníme jen do tří čtvrtin. Pečeme maximálně patnáct minut v troubě vyhřáté na 200 stupňů, pak zkontrolujeme špejlí, zda je těsto upečené i uvnitř. (Kakaová část se peče o trochu déle.)
- Z mléka a pudinkového prášku uvaříme hustý pudink a necháme ho vychladnout. Změklé máslo, práškový cukr, žloutek, rum či esenci vymícháme do hladka. Po kouskách spojíme spolu do vláčného krému.
- Obě upečená těsta (žluté a kakaové) vyklopíme na podložku, rozřežeme na stejné plátky, které spojujeme krémem v pořadí: plátek žlutého těsta, krém, plátek kakaového těsta, krém. Na závěr zalijeme čokoládovou polevou.
- Na polevu dáme vařit smetanu, vhodíme do ní na kousky rozlámanou čokoládu a svaříme. Před politím dezertu necháme polevu trochu zchladnout.
Autor receptu: DANIELA ŠINKOROVÁ A PETRA VALTROVÁ