Logo Prima Fresh Logo Prima Fresh
  • Menu
  • Recepty
  • Články
  • TV Program
  • Časopis
  • Recepty z TV
  • Speciál: Cuketa
  • Kam za pivem
  • Sledujte prima+
  • Vyhledávání
  • Můj profil
    • Nastavení účtu
    • Odhlásit se
    • Máte již účet?
      Přihlásit se
    • Jste tu poprvé?
      Vytvořte si účet

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Tradice našich babiček
  • Témata
    • Recepty
    • Články
    • TV Program
    • Časopis
    • Recepty z TV
    • Speciál: Cuketa
    • Kam za pivem
    • Sledujte prima+
  • Přihlášení
    • Můj profil
    • Odhlásit se
Sledujte nás
  • Oblíbené recepty
    • Houby
    • Dýně
    • Rychlovky
  • Přílohy
    • Hranolky
    • Knedlíky
    • Kaše
  • Polévky
    • Česká klasika
    • Silné vývary
    • Krémové
  • Saláty
    • Těstoviny
    • Sladké
    • Bezmasá jídla
  • Populární kuchaři
    • Zdeněk Pohlreich
    • Jaroslav Sapík
    • Karolína Kamberská
  • Videorecepty
    • Teď vaří šéf!
    • Česko na talíři
    • Karolína, domácí kuchařka
  • Tipy a triky
    • Kam za jídlem
    • Vychytávky
    • Na nákupech
  • Novinky
    • Blog šéfredaktorky
    • Soutěž Fresh
    • Časopis
  • Prima+
  • CNN Prima NEWS
  • Prima ZOOM
  • Prima LIVING
  • Prima Ženy
  • Prima LAJK
Sledujte nás
Prima Fresh logo

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Tradice našich babiček

Nejlepší recept na boloňské špagety krok za krokem

Nejlepší recept na palačinky jako od maminky

Kuře na paprice s máslovými noky krok za krokem

Klasická čočka na kyselo se sázeným vejcem

Jednoduchá dýňová polévka

Houbový guláš: nejlepší recept z lesních hub

Novinky
Tereza Pánková

Hit týdne

Další hity

Živáňská vepřová pečeně

Živáňská vepřová pečeně
Koprová omáčka
Nepečený piškotový dort s tvarohem a jahodami
Populární
Nepečené mini dortíky s jahodami a krémem z bílé čokolády
6 kreativních nových nápadů, jak připravit gin & tonic s moderním švihem
Citronovo-medová vepřová žebírka s brambory a fenyklem podle Jamieho Olivera
Pomerančové řezy s perníkovým korpusem a tvarohovou náplní
Trenčanské párky s fazolí – vylepšený domácí recept na trampskou klasiku

Vaření s dětmi je zábava!

Vaření s dětmi je zábava!

Vaření s dětmi je zábava! Zdroj: David Turecký a Barbora Hlaváčová

  • Zavřít

Vaření s dětmi je zábava! Zdroj: David Turecký a Barbora Hlaváčová

„Nebudu vám lhát, nejdříve jsem měla z vaření s mými dětmi hrůzu! Binec, desetinásobná doba přípravy jídla a vůbec – všechen ten zmatek!“ přiznává v úvodu své první knihy grafička, fotografka a foodblogerka Petra Novotná.

Mateřská láska a tolerance nakonec zvítězily nad praktickými obavami a místo očekávané katastrofy se zrodila kuchařka plná hravých jídel, která budou chutnat celé rodině.

Prý jste se jako malá holka v kuchyni příliš nezdržovala. Co vás inspirovalo k tomu, abyste do malého prostoru mezi lednicí, dřezem a plotnou přizvala nejmladší členy domácnosti?

Moje děti fascinovalo kuchyňské prostředí i ve chvílích, kdy se z něho zrovna nelinula libá vůně. Nejdříve jsem se je snažila trochu ošidit a pořídila jsem jim vlastní „nádobíčko“ a suroviny. Jenže plyšová brokolice zkrátka nenabízejí takové dobrodružství jako opravdové ingredience, takže děti zakrátko přešly k věci. Díky tomu nakonec vznikla i moje první kuchařka – v knihovně jsem totiž nenašla nic, co by mi při vaření s nejmenšími sloužilo jako inspirace a odrazový můstek… Tehdy mě napadlo, jak je zvláštní, že dospělí se neustále vzdělávají o tom, co jíst a proč, ale na děti zapomínají.

Recepty

Pečené langoše s velmi rychlým domácím kečupem

6

Mít v kuchyni dva malé pomocníky musela být ze začátku docela výzva. Co pro vás bylo během příprav kuchařky nejnáročnější?

Spojit práci a děti dohromady. Chtěla jsem, abychom si to všichni užili od začátku až do konce. I když se to může zdát jako sci-fi, nakonec se to povedlo. Já vařila, děti mi pomáhaly, díky čemuž jsem získala lepší představu o tom, co a jak dokážou, a pak samozřejmě ochutnávaly. Měli jsme jednoduchou signalizaci: palec nahoru – recept může být v kuchařce. Palec dolů naopak znamenal, že recept je vyloučený a už ho nikdy nevytáhneme – „smůla, maminko“ (smích).

Všechno začalo blogem kucharinka.cz, jehož prostřednictvím jsem chtěla ukázat, že vaření není tak težké, jak se na první pohled může zdát.

Recepty

Jemná mrkvová polévka

8

Kde jste při tvorbě knihy čerpala inspiraci? Jsou mezi recepty nějaké rodinné kulinářské poklady?

Hlavním zdrojem inspirace jsou moje děti – snažím se recepty přizpůsobit tak, aby jim chutnaly. Bohužel, když jsem byla malá já, jedly se především věci z pytlíku, takže jsem se pořádně vařit naučila až v dospělosti. I z toho důvodu bych byla ráda, aby moje děti měly jinou výchozí pozici. Přála bych si, aby si samy dokázaly vybrat kvalitní jídlo a po příchodu ze školy automaticky nesahaly po hranolkách v pytlíku.

Co vlastně přivede grafičku k psaní o jídle?

Všechno začalo blogem kucharinka.cz, jehož prostřednictvím jsem chtěla ukázat, že vaření není tak těžké, jak se na první pohled může zdát. Postupně jsem ale zjistila, že vaření pro děti a s dětmi je mnohem zajímavější téma, a tak vznikl projekt natalirek.cz. Psaní foodblogu mě přivedlo k focení jídla a odtud už byl jen krůček ke knize…

Kuchařku jste nejen sama napsala, ale také nafotila. Během tiskovky všichni pěli ódy na vaši všestrannost, existuje vůbec něco, co vám nejde?

Samozřejmě (smích)! Například když vezmu do ruky jehlu a nit, je to fakt tragédie. Kromě toho neumím hrát ping-pong, nesnáším žehlení a dělá mi problém najít si chvíli a relaxovat, ale už na tom začínám pracovat. Třeba nedělní snídaně v posteli patří k odpočinkovým částem týdne. V sobotu večer zadělávám těsto na vafle, ráno vstanu dřív než všichni ostatní a v posteli pak společně snídáme. To jsou ty nejkrásnější chvíle. Nikdo nikam nespěchá, hlavně já ne (smích).

Budou v podobně klidném duchu probíhat i přípravy vánočních svátků?

Samozřejmě! Vánoce miluju a troufám si říct, že se na ně těším víc než děti. Nikam se nehoníme, cukroví dělám už jen takové, které máme opravdu rádi, a nepřeháním to. Místo nespočtu druhů připravíme jen několik kousků, a ty pak společně nazdobíme. Je z toho větší binec, než kdybych to dělala sama, ale taky mnohem větší zábava!

Recepty

Špagety se šunkovými knedlíčky

6

VAŘÍME S DĚTMI PRO DĚTI
 pro maminky a děti od tří do deseti let

Petra Novotná

Kuchařka Vaříme s dětmi pro děti je skvělou inspirací pro všechny maminky, které svým dětem rády vaří originální, chutná a zdravá jídla, a také pro všechny ty, jež rády tráví čas s dětmi v kuchyni a krůček po krůčku je učí, jak zacházet s vařečkou a dalším kuchyňským náčiním. Kuchařka je psaná jak pro maminky, tak pro děti. Tučně jsou vyznačeny postupy pro malé kuchaře, klasickým písmem „pokyny“ pro mámy-kuchařky. Každý recept obsahuje seznam surovin, podrobně popsaný postup i povídání o hlavní surovině daného pokrmu, které můžete vašim dětem v průběhu vaření nebo před ním předčítat.

Vydalo nakladatelství Smart Press, 208 stran, MOC 499 Kč, k dostání se slevou na www.smartpress.cz

O autorce

Petra vystudovala počítačovou grafiku a několik let se touto prací také živila. Její cesta k vaření začala mateřskou dovolenou – nejenže Petra vařit musela, ono ji to navíc začalo i náramně bavit! Objevovala stále nové suroviny, nová jídla a své výtvory začala fotit. Založila blogy kuchařinka.cz a natalířek.cz, kde vařila a stále vaří právě s dětmi a pro děti. Jednoho dne se přistihla, že vařečka a fotoaparát patří k dvěma nejpoužívanějším věcem jejího dosavadního života, a tak spojila vášeň s praxí a stala se food fotografkou. Kuchařka Vaříme s dětmi pro děti byla vyústěním jejích snah zapojit Lindu a Vojtu do procesu vaření.

Eva Karlasová

Autor článku

Tereza Pánková

Všechny články autora

redaktorka FTV Prima

Nejlepší recepty e-mailem

Zanechte nám svůj e-mail a 1x týdně vás upozorníme na to nejnovější a nejlepší z našeho webu.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

background
Vstoupit do diskuze
Sdílejte článek
Štítky rozhovor vaření petra novotná vaříme s dětmi vaříme s dětmi pro děti

Návrhy pro vás

Recepty

Pečená špagetová dýně se smetanovým špenátem a dvěma druhy sýrů

Předkrmy a chuťovky

Pizza s mortadellou, mozzarellou, ricottou a pistáciovým pestem

Předkrmy a chuťovky

Poklad jižanské kuchyně: Smažené nakládané okurky s pikantním dipem

Zavařeniny

Dary podzimu: Šípková zavařenina podle Hanky Zemanové

Recepty

Šťavnatý švestkový chlebíček se švestkovou polevou

Předkrmy a chuťovky

Poklady německé kuchyně: Slaný koláč ze sýrového těsta s liškami

Předkrmy a chuťovky

Španělské sardinky z konzervy v rajčatové omáčce s uzenou paprikou

Vegetariánské

Křupavý smažený květák v pivním těstíčku s domácí tatarkou


Přečtěte si také

Prostřeno!

Prostřeno: Bezlepkový čokoládový dort

Prostřeno!

Prostřeno: Bažantí polévka s nudlemi

Prostřeno!

Prostřeno: Plněná parmská šunka s bagetkou a salátkem

Prostřeno!

Prostřeno: Hovězí roštěná se šťouchanými bramborami s cibulkou a slaninou

Recepty

Pečená špagetová dýně se smetanovým špenátem a dvěma druhy sýrů

Soutěžící

Jakub Biolek

Předkrmy a chuťovky

Pizza s mortadellou, mozzarellou, ricottou a pistáciovým pestem

Novinky

Famózní recepty s podzimními liškami, které patří na stůl milovníka hub

Recepty

  • Těstoviny
  • Sladké
  • Maso
  • Zelenina
  • Nápoje
  • Ryby a mořské plody
  • Polévky
  • Předkrmy a chuťovky
  • Vegetariánské
  • Ovoce
  • Saláty
  • Přílohy
Recepty

Domácí vaječné těstoviny – základní recept i ochucené varianty

Těstoviny

Skromně a chutně: Těstoviny cacio e pepe ricotta podle Pasta Queen

Přílohy

Gnocchi alla Sorrentina – domácí bramborové noky s rajčatovou omáčkou a mozzarellou podle Pasta Queen

Zavařeniny

Dary podzimu: Šípková zavařenina podle Hanky Zemanové

Recepty

Šťavnatý švestkový chlebíček se švestkovou polevou

Sladké

Volarské guladschen, tedy čtvercové koláče plněné tvarohem

Maso

Kuře adobo: Filipínské národní jídlo chutná skvěle díky výrazné marinádě

Maso

Večeře z jednoho pekáče: Plněné kuřecí roládky pečené s batáty

Maso

Jíme zdravě s dětmi: Masová sekaná s cuketou, rýží a mrkví

Vegetariánské

Křupavý smažený květák v pivním těstíčku s domácí tatarkou

Zelenina

Skromně a chutně: Pesto z brokolicových stonků

Polévky

Babí léto na talíři: Dýňovo-rajčatová krémová polévka

Nápoje
6

Domácí broskvový sirup

Recepty

Bezinkový sirup z plodů bezu černého – posiluje imunitu a skvěle chutná

Nápoje

Tinto de Verano – španělský letní drink z červeného vína

Předkrmy a chuťovky

Španělské sardinky z konzervy v rajčatové omáčce s uzenou paprikou

Ryby a mořské plody

Fritované olihně se solí a pepřem v asijském stylu

Saláty
8

Salát s rybí paštikou, marinovanou červenou řepou, koprem a křenem

Polévky

Babí léto na talíři: Dýňovo-rajčatová krémová polévka

Polévky

Dubáková polievka s osúchom aneb Polévka z hříbků s nákypem z brambor se zakysankou

Polévky

Dýňová polévka s pivem a sýrem – oblíbená klasika v novém kabátku

Předkrmy a chuťovky

Pizza s mortadellou, mozzarellou, ricottou a pistáciovým pestem

Předkrmy a chuťovky

Poklad jižanské kuchyně: Smažené nakládané okurky s pikantním dipem

Předkrmy a chuťovky

Poklady německé kuchyně: Slaný koláč ze sýrového těsta s liškami

Vegetariánské

Křupavý smažený květák v pivním těstíčku s domácí tatarkou

Recepty

Bez masa: Květákové steaky zapečené s čedarem

Recepty

Nakládaný houbařský hermelín à la kulajda

Nápoje
6

Domácí broskvový sirup

Recepty

Bezinkový sirup z plodů bezu černého – posiluje imunitu a skvěle chutná

Zavařeniny

Zavařujeme: Švestkový džem s vůní perníčků

Saláty

Green Goddess aneb božský zelený dresink je jednoduchý a hodí se skoro na všechno

Saláty
8

Salát s rybí paštikou, marinovanou červenou řepou, koprem a křenem

Recepty

Utopencův salát se špekáčky a kysaným zelím

Drůbež

Šumavská pečená kachna s houbovou omáčkou a krupicovými knedlíky

Maso

Vepřová líčka v krémové omáčce z lesních hříbků s domácími špeclemi s opečenou slaninou

Přílohy

Tak trochu jiné halušky s brynzou, slaninovým pyré, zeleninou a bramborovou slámou

prima-cnn-news

Střelba samopalem, kopání zákopů, propaganda a přehlídky. Rusko vychovává z dětí vojáky ON-LINE: Slovenské volby jsou už teď rekordní, ze zahraničí přišlo historicky nejvíc hlasů Zestátňování energetiky pokračuje. ČEPS dá za provozovatele sítě plynovodů NET4GAS miliardy

prima-zeny

Anna Kadeřávková jako pravá blondýnka. V růžovém kompletu všechny oslnila Proslavil se jako Brumbál, měl ale zazářit i jako James Bond. Gambon zemřel ve věku 82 let Dojatí rodiče Martínka poděkovali Nikol Leitgeb. Ve sbírce se vybralo téměř 150 milionů

prima-zoom

Vědci zmapovali ztracený kontinent Vraždil příbuzné a terorizoval Anglii. Mrtvolu vladaře našli zakopanou pod parkovištěm Obávanému dělu USA se říkalo mlýnek na maso. Podívejte se na palbu 2 200 ran za minutu

prima-fresh

Pečená špagetová dýně se smetanovým špenátem a dvěma druhy sýrů Pizza s mortadellou, mozzarellou, ricottou a pistáciovým pestem Famózní recepty s podzimními liškami, které patří na stůl milovníka hub

prima-cool

Kazma ukázal výherní kód V sobotu ve 20.15 dorazí Nesnesitelná tíha obrovského talentu 8 věcí, které nevíte o prvním díle Transformers: Vděčíme za něj reálné vojenské invazi

playboy

Co vás čeká v říjnovém čísle časopisu Playboy? V případě Elona Muska nepadlo jablko daleko od stromu, děda Joshua věřil ve spiknutí a svět řízený technologiemi Novým Bondem má být podle Angličanů Idris Elba, detektiv Luther ovšem roli kategoricky odmítá

lajk

Zrzek to rozjede na tři minuty. Agáta Hanychová zaútočila na rodinu Simony Krainové LGBT farářka Martina Viktorie Kopecká o miminku: Pořád se mě ptali, kdy budu mít dítě Radostná zpráva! Youtuber Jirka Král oslavil narození dvojčat. S krásnou partnerkou už mají velkou rodinu

prima-living

Vřesy a vřesovce: Jak rozeznat rostliny s podobným jménem, květem i nároky na pěstování Udělejte si výlet do Třebíče a navštivte větrný mlýn, vodojem a vyhlídkovou věž Dům z filmu Ďábel nosí Pradu se prodal. Nádherná nemovitost má vlastní knihovnu i hřiště

Populární témata

Nejlepší filmy 2022 Nejlepší horory TV program Změna času Partie Počasí Kdy budou volby Mafia Auto – katalog 7 pádů Honzy Dědka Partička Svařené víno Tatarák podle Pohlreicha Filmy od Marvelu Aloe vera Pěstování lichořeřišnice Výpočet ascendentu Tvarohové knedlíky Nejlepší palačinky Švestkový koláč

O FTV Prima Management Volná místa Press Reklama Castingy a výzvy HbbTV Kontakty Podmínky užívání Zpracování osobních údajů Cookies Nápověda Vlastník FTV Prima spol. s r.o. Redakce Nastavení soukromí
App Store Google Play
© FTV Prima spol. s r.o.