Jemná mrkvová polévka
Zdroj: Petra Novotná / Vaříme s dětmi pro děti
Jemná mrkvová polévka
Zdroj:
Petra Novotná / Vaříme s dětmi pro děti
Moje hodnocení
10x
Tuto výtečnou polévku s jemnou chutí si můžete doma uvařit s pomocí vašich dětí. Recept je napsaný tak, aby děti věděly přesně, jak mají postupovat. Uvidíte, že když si polévku samy uvaří, s radostí ji pak i snědí. I když je celá ze zeleniny :)
4 porce
60 minut
Suroviny
střední mrkev
2 ks
větší brambora
1 ks
střední petržel
1 ks
střední cibule
1 ks
špetka pepře
Sůl
2 lžičky
sušený tymián
1 lžička
olivový olej nebo máslo
2 lžíce
Voda
800 ml
pohanková krupice (nemusí být)
2 lžíce
růžičková kapustička (na ozdobení)
2–3 ks
olej na osmažení kapustiček
Postup přípravy
Nejdříve si všechnu zeleninu oloupej nebo oškrábej (pokud je to potřeba), dobře ji umyj a pak nakrájej na kostičky. Cibuli jen oloupej. Do základu se musí nakrájet opravdu nadrobno, tak to radši nechej na mamince. Nejenže při krájení ohlídá, jestli děláš všechno správně, ale hlavně vám půjde práce rychleji od ruky. Brambory, petržel a polovinu mrkve klidně nasyp do jedné mísy, druhou polovinu nakrájené mrkve si odlož stranou – třeba do menší misky.
Pak ve středním hrnci rozehřej dvě lžíce olivového oleje nebo másla a opeč na něm cibulku. Stačí do té doby, než se kolem ní začnou tvořit bublinky. Bude vypadat, jako když pění, jako by ztrácela barvu a průhledněla. Pak přidej zeleninu z velké mísy. Odloženou mrkev nech ještě stát, použiješ ji do polévky úplně nakonec.
Chvíli opékej zeleninu s cibulkou. Nepřestávej míchat vařečkou, aby se ti nepřipekla na dno. Zhořkla by a polévka by vůbec nebyla dobrá.
Až bude zelenina lehce opečená (trvá to asi 2 minuty), zalij ji vodou. Potřebuješ tolik vody, aby byla zelenina ponořená. Maminka už ti určitě vodu odměřila, ale kdyby to nestačilo, ještě trochu přidej. Osol, opepři a ještě jednou promíchej.
Přiklop pokličkou a nech 20 minut vařit na mírnějším ohni.
Polévka je opravdu horká, tak teď zase pusť k práci maminku. Všechna zelenina určitě krásně změkla a musí se rozmixovat. Tím se polévka zahustí. Poraď mamince, aby použila tyčový mixér. Nemusí mixovat úplně dohladka. Jen tak, aby polévka hezky zhoustla.
Ty přidej zbytek mrkvičky, kterou sis odložil stranou. Promíchej, přisyp tymián a ještě asi 2 minuty povař. Pokud se ti polévka zdá málo hustá nebo chceš, aby byla sytější, přidej pohankovou krupici. Pak vař ještě 5 minut.
Když z kapusty uděláš chipsy, zamilují si ji i její největší odpůrci. Ober lístečky z malých růžiček kapusty. Maminka rozehřeje olej v malém hlubokém rendlíku a kapustové lístečky rychle osmaží. Ty vylož talířek papírovou utěrkou. Mamince se bude hodit, protože utěrka odsaje přebytečný tuk z osmažených kapustových chipsů.
Zdobení polévky už bude na tobě. Maminka ti nalije polévku do misky a ty ji ozdob kapustovými chipsy tak, jak se ti líbí.
Nejlepší recepty e-mailem
Zanechte nám svůj e-mail a 1x týdně vás upozorníme na to nejnovější a nejlepší z našeho
webu.