Stoupající trend zdravého stravování obrací svou pozornost také na oříšky. Kešu a mandle lze například bez nadsázky označit za superpotraviny – jsou nejen chutné, ale také bohaté na živiny a mají pozitivní vliv na lidské zdraví.
Superpotraviny pro zdravé srdce: Mandle a kešu ořechy
Kešu: Nálož vitamínů a minerálů
Kešu, původem z Brazílie, je nejen vynikajícím zdrojem bílkovin, vlákniny a zdravých tuků, ale také je bohatý na mnoho důležitých vitamínů a minerálů. Obsahuje vitamíny B, které jsou klíčové pro metabolismus, včetně toho energetického. Najdeme v něm také hořčík, který podporuje zdravou funkci svalů a nervového systému, a měď, jež pomáhá udržovat zdravou pokožku a vlasy. Jedinečnou vlastností kešu je jejich vysoký obsah antioxidantů, které snižují riziko vzniku srdečních chorob a rakoviny.
Mandlové zdraví
Mandle pocházejí z Asie a jsou dlouhodobě známy pro své vynikající chuťové vlastnosti a bohatý obsah živin – od bílkovin, vlákniny a zdravých tuků, až po esenciální minerály, jako je vápník a hořčík. Pravidelná konzumace mandlí udržuje zdravou hladinu cholesterolu, což snižuje riziko srdečních chorob, a také podporují zdravou hmotnost tím, že pomáhají udržovat pocit sytosti a omezují nadměrnou konzumaci kalorií. Proto je vyhledávají i ti, kdo dbají na svou postavu.
Mandle jsou také zajímavé svými prospěšnými účinky na funkci mozku. Obsahují vitamín E a další antioxidanty, které chrání mozkové buňky a mohou tak snižovat riziko vzniku neurodegenerativních onemocnění, jako je Alzheimerova choroba.
Kešu a mandle v kuchyni
Kešu a mandle najdou také všestranné využití v kuchyni. Můžete je nejen přidat do cereálií či jogurtu, ale oba oříšky lze také použít při vaření (kešu má pevné místo nejen v asijské kuchyni) i pečení, při přípravě zdravých dezertů, energetických tyčinek nebo do salátů. Mandlová i kešu mouka je výbornou alternativou pro celiaky. Nastrouhané nebo jemně nasekané kešu oříšky zase perfektně dochutí dezerty i zmrzlinu. Tak dobrou chuť vám i vašemu tělu!