Logo Prima Fresh Logo Prima Fresh
  • Menu
  • Recepty
  • Články
  • TV Program
  • Škola vaření
  • Recepty z TV
  • Speciál: Jablka
  • Těhotnej kuchař
  • Sledujte prima+
  • Vyhledávání
  • Můj profil
    • Nastavení účtu
    • Odhlásit se
    • Máte již účet?
      Přihlásit se
    • Jste tu poprvé?
      Vytvořte si účet

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Čokoláda
  • Témata
    • Recepty
    • Články
    • TV Program
    • Škola vaření
    • Recepty z TV
    • Speciál: Jablka
    • Těhotnej kuchař
    • Sledujte prima+
  • Přihlášení
    • Můj profil
    • Odhlásit se
Sledujte nás
  • Oblíbené recepty
    • Houby
    • Dýně
    • Rychlovky
  • Přílohy
    • Hranolky
    • Knedlíky
    • Kaše
  • Polévky
    • Česká klasika
    • Silné vývary
    • Krémové
  • Saláty
    • Těstoviny
    • Sladké
    • Bezmasá jídla
  • Populární kuchaři
    • Zdeněk Pohlreich
    • Jaroslav Sapík
    • Karolína Kamberská
  • Videorecepty
    • Teď vaří šéf!
    • Česko na talíři
    • Karolína, domácí kuchařka
  • Tipy a triky
    • Kam za jídlem
    • Vychytávky
    • Na nákupech
  • Novinky
    • Blog šéfredaktorky
    • Soutěž Fresh
    • Časopis
  • Prima+
  • CNN Prima NEWS
  • Prima ZOOM
  • Prima LIVING
  • Prima Ženy
  • Prima LAJK
Sledujte nás
Prima Fresh logo

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Čokoláda
Cukeťák aneb cuketový nákyp na plech s uzeným masem

Cukeťák aneb cuketový nákyp na plech s uzeným masem

Nejlepší recept na palačinky jako od maminky

Nejlepší recept na palačinky jako od maminky

Naprosto dokonalé spaghetti carbonara

Naprosto dokonalé spaghetti carbonara

Poctivá domácí česnečka s bramborem

Poctivá domácí česnečka s bramborem

Klasická čočka na kyselo se sázeným vejcem

Klasická čočka na kyselo se sázeným vejcem

Kuře na paprice s máslovými noky krok za krokem

Kuře na paprice s máslovými noky krok za krokem

Prima Fresh ■ Prima Fresh Články ze světa vaření Novinky
Novinky

Hit týdne

Další hity

Kuřecí kousky s pikantní medovou omáčkou

Kuřecí kousky s pikantní medovou omáčkou
Kuřecí kousky s pikantní medovou omáčkou
Hraběnčiny řezy s jablky a ořechy
Hraběnčiny řezy s jablky a ořechy
Hermelínová pomazánka se šunkou a vejci
Hermelínová pomazánka se šunkou a vejci
Živáňská vepřová pečeně
Živáňská vepřová pečeně
Populární
Řízky obalené naruby zapečené s cibulí
Řízky obalené naruby zapečené s cibulí
Pomerančové řezy s perníkovým korpusem a tvarohovou náplní
Pomerančové řezy s perníkovým korpusem a tvarohovou náplní
Trenčanské párky s fazolí – vylepšený domácí recept na trampskou klasiku
Trenčanské párky s fazolí – vylepšený domácí recept na trampskou klasiku
New York cheesecake – recept na klasický pečený dort ze smetanového sýra
New York cheesecake – recept na klasický pečený dort ze smetanového sýra
6 kreativních nových nápadů, jak připravit gin & tonic s moderním švihem
6 kreativních nových nápadů, jak připravit gin & tonic s moderním švihem

Sezona růžových vín startuje! Vyznáte se v nich?

Sezona růžových vín startuje

Sezona růžových vín startuje Zdroj: Vinařský fond / Shutterstock

  • Zavřít
Sezona růžových vín startuje

Sezona růžových vín startuje Zdroj: Vinařský fond / Shutterstock

Osvěžující, lehká, s ovocnou chutí – taková jsou oblíbená růžová vína. Společně s přicházejícími teplými dny startuje i sezona rosé. Ideální na letní večery, ke grilování i jen tak na osvěžení. Nechte se okouzlit moravskými a českými růžovými víny a vychutnejte si je všemi smysly!

Seznam.cz banner

Výborná geografická poloha naší země, šikovnost vinařů a bohatá zkušenosti je to, co dělá naše vína lahodná. Nechme se uchvátit jejich příjemnou ovocnou a květinovou vůní se širokou škálou podtónů. Chuť skvěle ladí s vůní a je doplněna buď o svěží kyselinku nebo příjemný zbytkový cukr.

Jak probíhá výroba?

Růžové víno se vyrábí z odrůd plodící modré hrozny, a to nejčastěji metodou krátkého naležení rozemletých hroznů. Po dobu několikahodinového procesu se ze slupek bobulí do vína uvolňuje jen omezené množství červeného barviva. S nadsázkou můžeme tedy říci, že růžové začíná svůj život jako červené, ale poté jej dále žije jako víno bílé.

Sommeliér Marek Babisz doporučuje

Suchá a polosuchá růžová vína se podávají nachlazená (8–12 °C), zpravidla jsou svěží, aromatická, a tak jsou ideální pro konzumaci v letních měsících. Z toho vychází i jejich párování s gastronomií, tedy s lehčími úpravami pokrmů, jakými jsou saláty, těstoviny a jiné. Výraznější aromatická vína pak skvěle ladí s grilovanými masy, a to nejen bílými a rybami. Obecně platí, že čím lehčí pokrm, tím lehčí víno a naopak. Vína s vyšším zbytkovým cukrem se hodí spíše k ovocným salátům nebo ke sladším dezertům. Ideální je víno podávat ve speciální sklenici ve tvaru rozevřeného tulipánu, pokud ji ale nemáte, postačí ta na bílé víno.

Malý tahák k degustaci aneb není odrůda jako odrůda

Typická pro moravská a česká vína je odrůdová pestrost a rozmanitost výrazu vín v návaznosti na rukopis vinaře a jedinečné půdní a klimatické podmínky jednotlivých regionů. Ve vůni (buketu) růžových vín můžeme ucítit různé druhy ovoce (meruňky, maliny, ostružiny, citrusové plody, červený rybíz, višně nebo vodní meloun). Výjimkou ale nebývají ani smetanové či jogurtové tóny.

Mezi nejoblíbenější odrůdy moravských a českých růžových vín patří:

• Zweigeltrebe – barva je obvykle lososově růžová. Vůně a chuť vína je s tóny lesního ovoce jako jsou maliny a jahody ve smetanovém hávu.

• Frankovka – barva je nejčastěji světle růžová až meruňková, vůně a chuť je ovocná s tóny přezrálých višní a švestek s jemnou skořicovou dochutí.

• Svatovavřinecké – sytě růžová barva s jahodovým odstínem, ve vůni a chuti převládají příjemné ovocné tóny po lesních jahodách, malinách a také černých třešních.

• Cabernet Sauvignon – víno pomerančově oranžové barvy, vůně a chuť je květinovo-ovocná s vůní bezového květu, ostružin a bílého rybízu.

• Merlot – barva vína je nejčastěji sytě růžová, vůně červených lesních plodů, malin a jahod. Chuť je ovocná, připomínající malinový kompot, v dochuti jsou cítit nejčastěji tóny malin a červeného grepu.

Odstín vína záleží vždy na odrůdě a vyzrálosti hroznů, vybrat si tak můžeme od světle narůžovělé až po intenzivní růžovou. Dalším výrazným faktorem, který stanovuje sytost odstínu vína, je délka macerace, tedy to, jak dlouho leží mošt se slupkami. Růžová vína se chlubí celou škálou barevných odstínů a nejčastěji se dělí do třech hlavních skupin: Růžová rosé, Červená rosé, Oranžová rosé.

Tipy na růžové akce:

• Degustační festival růžových vín a klaretů, Růžový máj na náplavce, se koná v sobotu 13. května na Rašínově nábřeží na Praze 2. Letošní šestý ročník proběhne v rytmu swingu a jazzu a bude navazovat na farmářský trh. Festival nabídne ochutnávku 25 českých a moravských vinařů. Součástí je i výstava šperků a designu. Kromě vína a krásných šperků se návštěvníci festivalu mohou těšit na zajímavou gastronomii. V nabídce budou například grilované ryby a mořské plody, bagety plněné masem a bylinkami, vegetariánské a veganské speciality, smažené bramborové spirálky, zrající sýry, sušené šunky a mnoho dalšího. Atmosféru doplní taneční hudba v rytmu swingu a jazzu.

• Den v růžovém, jedna z největších degustací růžových vín a sektů v Čechách, proběhne v sobotu 3. června od 14 do 20 hodin na zámku v Mělníku. Nejrůžovější den v roce nabídne unikátní pultovou degustaci věnovanou výhradně růžovým vínům a klaretům. Hosté se mohou těšit výhradně na špičková růžová vína z Moravy a Čech. K ochutnání budou připravena všechna vína přihlášená do jediné specializované soutěže růžových vín u nás, Jarovín Rosé. Součástí degustace bude stánek s vybranými specialitami šéfkuchaře zámeckého restaurantu s velmi příjemnými cenami. K ochutnání budou také všechny sekty přihlášené do letošního ročníku největšího vinařského projektu u nás Král vín České republiky. Akce se koná za podpory města Mělník a Vinařského fondu.

Více informací na www.wineofczechrepublic.cz

Zdroj fotografií Vinařský fond a Shutterstock

Sommelierský slovník II. díl Novinky

Sommelierský slovník II. díl

Sommelierský slovník I. díl Novinky

Sommelierský slovník I. díl

Sdílejte článek
Štítky víno vůně Mělník Česko vinařství degustace malina gastro akce sommelier Vinařský fond hrozen růžové víno

Návrhy pro vás

Jablečné knedlíky z bramborového těsta – známý sladký pokrm s podzimním twistem Sladké

Jablečné knedlíky z bramborového těsta – známý sladký pokrm s podzimním twistem

Pappardelle al Cinghiale – čerstvé pappardelle s pomalu dušeným ragú z divočáka podle restaurace Rossopomodoro Těstoviny

Pappardelle al Cinghiale – čerstvé pappardelle s pomalu dušeným ragú z divočáka podle restaurace Rossopomodoro

Žitný perník s ořechy a čokoládovou polevou – jednoduchý moučník, který můžete mlsat bez výčitek Sladké

Žitný perník s ořechy a čokoládovou polevou – jednoduchý moučník, který můžete mlsat bez výčitek

Rohlíčky z bramborového těsta s medovým máslem a mandlemi Sladké

Rohlíčky z bramborového těsta s medovým máslem a mandlemi

Pečená dýně s vejci a čedarem – jednoduchá podzimní večeře z jedné pánve Vegetariánské

Pečená dýně s vejci a čedarem – jednoduchá podzimní večeře z jedné pánve

Vepřové výpečky na černém pivu s jablky – dokonale hořkosladká chuť na talíři Maso

Vepřové výpečky na černém pivu s jablky – dokonale hořkosladká chuť na talíři

Plněné hovězí rolky na pivu – poctivá klasika s vůní slaniny a koření Maso

Plněné hovězí rolky na pivu – poctivá klasika s vůní slaniny a koření

Londýnské řezy – vláčný dezert s povidly a křupavou krustou z ořechového sněhu Sladké

Londýnské řezy – vláčný dezert s povidly a křupavou krustou z ořechového sněhu


Přečtěte si také

Sladké
Jablečné knedlíky z bramborového těsta – známý sladký pokrm s podzimním twistem

Jablečné knedlíky z bramborového těsta – známý sladký pokrm s podzimním twistem

Prostřeno!
Prostřeno: Koule z černé čočky beluga

Prostřeno: Koule z černé čočky beluga

Prostřeno!
Prostřeno: Krémová polévka z červené řepy

Prostřeno: Krémová polévka z červené řepy

Prostřeno!
Prostřeno: Orgasmus podle Jany Frycové

Prostřeno: Orgasmus podle Jany Frycové

Prostřeno!
Prostřeno: Kachna na kopřivách, štouchané brambory

Prostřeno: Kachna na kopřivách, štouchané brambory

Těstoviny
Pappardelle al Cinghiale – čerstvé pappardelle s pomalu dušeným ragú z divočáka podle restaurace Rossopomodoro

Pappardelle al Cinghiale – čerstvé pappardelle s pomalu dušeným ragú z divočáka podle restaurace Rossopomodoro

Sladké
Žitný perník s ořechy a čokoládovou polevou – jednoduchý moučník, který můžete mlsat bez výčitek

Žitný perník s ořechy a čokoládovou polevou – jednoduchý moučník, který můžete mlsat bez výčitek

Soutěžící
Jana Frycová se zajímá o osobní rozvoj a tantru

Jana Frycová se zajímá o osobní rozvoj a tantru

Recepty

  • Těstoviny
  • Sladké
  • Maso
  • Zelenina
  • Nápoje
  • Ryby a mořské plody
  • Polévky
  • Předkrmy a chuťovky
  • Vegetariánské
  • Ovoce
  • Saláty
  • Přílohy
Těstoviny
Pappardelle al Cinghiale – čerstvé pappardelle s pomalu dušeným ragú z divočáka podle restaurace Rossopomodoro

Pappardelle al Cinghiale – čerstvé pappardelle s pomalu dušeným ragú z divočáka podle restaurace Rossopomodoro

Těstoviny s cizrnou, špenátem a pecorinem – voňavý krabičkový oběd nejen do práce Těstoviny

Těstoviny s cizrnou, špenátem a pecorinem – voňavý krabičkový oběd nejen do práce

Fusilli s houbami a slaninou – podzimní klasika s italskými chutěmi Recepty

Fusilli s houbami a slaninou – podzimní klasika s italskými chutěmi

Sladké
Jablečné knedlíky z bramborového těsta – známý sladký pokrm s podzimním twistem

Jablečné knedlíky z bramborového těsta – známý sladký pokrm s podzimním twistem

Žitný perník s ořechy a čokoládovou polevou – jednoduchý moučník, který můžete mlsat bez výčitek Sladké

Žitný perník s ořechy a čokoládovou polevou – jednoduchý moučník, který můžete mlsat bez výčitek

Rohlíčky z bramborového těsta s medovým máslem a mandlemi Sladké

Rohlíčky z bramborového těsta s medovým máslem a mandlemi

Těstoviny
Pappardelle al Cinghiale – čerstvé pappardelle s pomalu dušeným ragú z divočáka podle restaurace Rossopomodoro

Pappardelle al Cinghiale – čerstvé pappardelle s pomalu dušeným ragú z divočáka podle restaurace Rossopomodoro

Vepřové výpečky na černém pivu s jablky – dokonale hořkosladká chuť na talíři Maso

Vepřové výpečky na černém pivu s jablky – dokonale hořkosladká chuť na talíři

Plněné hovězí rolky na pivu – poctivá klasika s vůní slaniny a koření Maso

Plněné hovězí rolky na pivu – poctivá klasika s vůní slaniny a koření

Vegetariánské
Pečená dýně s vejci a čedarem – jednoduchá podzimní večeře z jedné pánve

Pečená dýně s vejci a čedarem – jednoduchá podzimní večeře z jedné pánve

Kuře s houbovou nádivkou a pečenou zeleninou – šťavnatý pokrm pro sváteční stůl Maso

Kuře s houbovou nádivkou a pečenou zeleninou – šťavnatý pokrm pro sváteční stůl

Zapečený květák s paprikami, slaninou a sýrem – vydatný oběd z pár surovin Recepty

Zapečený květák s paprikami, slaninou a sýrem – vydatný oběd z pár surovin

Nápoje
Zlatý vír ve sklenici: Horse's Neck – objevte klasický koktejl s elegancí v každém loku

Zlatý vír ve sklenici: Horse's Neck – objevte klasický koktejl s elegancí v každém loku

Káva s houbou reishi – nevšední podzimní nápoj s kardamomem a medem Nápoje

Káva s houbou reishi – nevšední podzimní nápoj s kardamomem a medem

Dva drinky, jeden večer. Okouzlí vás spíše Aperol či Campari Spritz? Nápoje
12

Dva drinky, jeden večer. Okouzlí vás spíše Aperol či Campari Spritz?

Ryby a mořské plody
Treska puttanesca – ryba s omáčkou z rajčat, oliv, kaparů a ančoviček
5

Treska puttanesca – ryba s omáčkou z rajčat, oliv, kaparů a ančoviček

Pikantní pečená treska obalená v kořenicí směsi se zeleninovým kuskusem Ryby a mořské plody
7

Pikantní pečená treska obalená v kořenicí směsi se zeleninovým kuskusem

Těstovinový salát s tuňákem, letní cuketou, sušenými rajčaty a zelenými olivami Saláty

Těstovinový salát s tuňákem, letní cuketou, sušenými rajčaty a zelenými olivami

Polévky
Polévka z červené řepy s bílými fazolemi, zelenými fazolkami a koprem

Polévka z červené řepy s bílými fazolemi, zelenými fazolkami a koprem

Hřejivá polévka s vepřovým masem, houbami a vejcem – pokrm inspirovaný japonským ramenem Polévky

Hřejivá polévka s vepřovým masem, houbami a vejcem – pokrm inspirovaný japonským ramenem

Kuřecí polévka s houbami a rýží – hřejivá klasika v moderním kabátku Polévky

Kuřecí polévka s houbami a rýží – hřejivá klasika v moderním kabátku

Recepty
Rychlé domácí langoše bez kynutí – festivalová klasika se zakysanou smetanou a slaninou

Rychlé domácí langoše bez kynutí – festivalová klasika se zakysanou smetanou a slaninou

Bramborové placičky s pivním sýrem – originální chuťovka k pivu i na večeři Vegetariánské

Bramborové placičky s pivním sýrem – originální chuťovka k pivu i na večeři

Cebularz – polské kynuté koláče s cibulí a mákem budou slušet i české tabuli Předkrmy a chuťovky

Cebularz – polské kynuté koláče s cibulí a mákem budou slušet i české tabuli

Vegetariánské
Pečená dýně s vejci a čedarem – jednoduchá podzimní večeře z jedné pánve

Pečená dýně s vejci a čedarem – jednoduchá podzimní večeře z jedné pánve

Polévka z červené řepy s bílými fazolemi, zelenými fazolkami a koprem Polévky

Polévka z červené řepy s bílými fazolemi, zelenými fazolkami a koprem

Bramborové placičky s pivním sýrem – originální chuťovka k pivu i na večeři Vegetariánské

Bramborové placičky s pivním sýrem – originální chuťovka k pivu i na večeři

Sladké
Křehký ovocný závin s jablky, brusinkami a sušenými třešněmi – sladká vůně podzimu

Křehký ovocný závin s jablky, brusinkami a sušenými třešněmi – sladká vůně podzimu

Vrstvené jablečné řezy se skořicí: jednoduchý koláč bez hnětení a válení těsta Sladké

Vrstvené jablečné řezy se skořicí: jednoduchý koláč bez hnětení a válení těsta

Piškotový dort s jablky a ananasem – svěží dezert bez pečení Sladké

Piškotový dort s jablky a ananasem – svěží dezert bez pečení

Saláty
Ensalada Murciana – osvěžující španělský salát z Murcie se zásadně připravuje z konzervovaných rajčat

Ensalada Murciana – osvěžující španělský salát z Murcie se zásadně připravuje z konzervovaných rajčat

Fitness zeleninový salát s červenou řepou a pekanovými ořechy – rychlý oběd do práce Saláty

Fitness zeleninový salát s červenou řepou a pekanovými ořechy – rychlý oběd do práce

Krůtí kebab z mletého masa na špejli – šťavnatá pochoutka z grilu s osvěžujícím salátem Maso

Krůtí kebab z mletého masa na špejli – šťavnatá pochoutka z grilu s osvěžujícím salátem

Přílohy
Gattò di patate – tradiční neapolský nákyp ze šťouchaných brambor se šunkou a sýrem

Gattò di patate – tradiční neapolský nákyp ze šťouchaných brambor se šunkou a sýrem

Dokonalý holandský řízek s bramborovou kaší a okurkovým salátem podle receptu z restaurace Brambory na Pankráci Maso

Dokonalý holandský řízek s bramborovou kaší a okurkovým salátem podle receptu z restaurace Brambory na Pankráci

Krémové rizoto s pečenými hruškami a modrým sýrem – sladko-slaná harmonie na talíři Přílohy

Krémové rizoto s pečenými hruškami a modrým sýrem – sladko-slaná harmonie na talíři

Nejlepší recepty e-mailem

Zanechte nám svůj e-mail a 1x týdně vás upozorníme na to nejnovější a nejlepší z našeho webu.

Newsletter

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

background

prima-cnn-news

Spory při dělení Sněmovny: Piráti cítí křivdu. Dosluhující koalice? Ostuda, zlobí se Schillerová Tichý zabiják, kterému čelí i Topolánek: Zákeřná nemoc přichází nečekaně. Kdy zpozornět? Trump ztrapnil britského premiéra v přímém přenosu. Podání ruky vystřídalo ponižující gesto

prima-zeny

Anička nařkla Čestmíra, že je včelí královnou. Další ho podezřívají, že je zrádce Playboy z Moravy Honza v nahé seznamce: Připadám si jako Karlík v továrně na čokoládu MJ chce pomstít bratra. Mia neváhala a začala taktizovat proti Báře

prima-zoom

Velký sovětský podvod s kaviárem Jak skutečně proběhla bitva u Thermopyl? Boj 300 Sparťanů byl ještě odvážnější než ve slavném filmu Válka českých královen: Eliška Rejčka s Eliškou Přemyslovnou se „praly“ až do hořkého konce

prima-fresh

Jablečné knedlíky z bramborového těsta – známý sladký pokrm s podzimním twistem Pappardelle al Cinghiale – čerstvé pappardelle s pomalu dušeným ragú z divočáka podle restaurace Rossopomodoro Žitný perník s ořechy a čokoládovou polevou – jednoduchý moučník, který můžete mlsat bez výčitek

prima-cool

Trailer marvelovky Wonder Man Oficiální délka nových epizod Stranger Things: Budou mnohem kratší, než se čekalo Keira Knightley se vyjádřila k bojkotu Harryho Pottera. Získané role se očividně nevzdá

playboy

Co vás čeká v magazínu Playboy červenec – srpen 2025? Playboy v Česku pokračuje. Letní vydání s Lyndah Célin Broda potvrzuje sílu značky Věční dramatici a mistři výmluv: Pět znamení emocionálních analfabetů

lajk

Martyho frky: Táta kvůli mému humoru málem přišel o práci, vypráví kontroverzní Řezník Rapper Vercetti vyfasoval na Slovensku 5 let vězení, pak bude ze země vyhoštěn Nový objev Kazmy? Blondýnka se s ním vodí za ruce a fotí se na místě jako Rosecká

prima-living

Bydlení Diane Keaton bylo unikátní jako ona sama. Dům z roku 1880 snoubí historii s luxusem Jaké počasí nás čeká v týdnu, kdy vrcholí Tereziánské babí léto? Okrasné zelí a kapusta: Jak je pěstovat a kdy se začnou vybarvovat?

Populární témata

Jak zhubnout Nejlepší filmy 2024 Nejlepší horory TV program Změna času Partie Počasí Kdy budou volby ZOO Nové začátky Auto – katalog 7 pádů Honzy Dědka Volby 2025 Svařené víno Tatarák podle Pohlreicha Aloe vera Pěstování lichořeřišnice Výpočet ascendentu Tvarohové knedlíky Nejlepší palačinky Švestkový koláč

O FTV Prima Management Volná místa Press Reklama Castingy a výzvy HbbTV Kontakty Podmínky užívání Zpracování osobních údajů Cookies Nápověda Vlastník FTV Prima spol. s r.o. Redakce Nahlásit chybu Nastavení soukromí
App Store Google Play
© FTV Prima spol. s r.o.