Pokud jste si všimli na našich stránkách článků o stravování bez lepku a zjistili, jak si připravit chutnou snídani i oběd, možná čekáte, že zde najdete i rady pro bezlepkové večeře.
Večeřte lehce, večeřte bez lepku!
Správně. V tomto článku vám poradíme, jak si připravit chutnou večeři, aniž by se v ní vyskytoval lepek. Abyste se řídili radami v tomto článku, nemusíte být nutně alergičtí na lepek. Třeba jen chcete „shodit nějaké to kilo“ či jste jen unavení z nezdravých a často nudných receptů pro večeře.
Vzhledem k tomu, že přirozeně bezlepková strava se skládá především ze zeleniny, masa a mléčných výrobků, je díky tomu nízkosacharidová, takže se hodí i při redukci váhy. Navíc se po ní, zvláště večer před spaním, budete cítit lépe.
Poradíme vám, jak se chutně a hlavně zdravě navečeřet bez lepku.
Čeho byste se měli vyvarovat:
• knedlíky a těstoviny
• chléb, housky, rohlíky, veky
• polévky zahuštěné jíškou
• saláty a pomazánky s majonézou
• maso a zelenina obalené v mouce a strouhance
• mražené polotovary
Co si můžete dopřát:
• bezlepkové těstoviny
• pokrmy připravené z bezlepkové mouky (kukuřičné nebo rýžové)
• pokrmy obalené v kukuřičné strouhance
• rýže (rýžové nudle, tortilly)
• brambory
• čočka, fazole, hrách, cizrna, pohanka
Kde lepek zaručeně nenajdete:
• syrové maso
• sýry
• ovoce, zelenina
Pozor! Při koupi šunky, salámů a klobás čtěte pečlivě jejich složení nebo se ptejte prodejce, zda se doopravdy jedná o bezlepkový produkt.
A jak to všechno zkombinovat?
Uvádíme zde několik jednoduchých a časově nenáročných receptů pro večeři bez lepku.
Večeřet se má lehce. Pokud potřebujete shodit či jen ozdravit své tělo, vyvarujte se těžkých jídel s lepkem hlavně večer. K lehkým a zdravým druhům večeře patří například polévky, saláty, pomazánky, dipy se syrovou zeleninou, studené obložené mísy…
Fazolová polévka – výrazná součást zdravé výživy
Snadná příprava. Pokud pěstujete fazolky na zahrádce nebo je máte možnost sehnat bio, je to velice zdravý způsob večeře.
• 300 g čerstvých fazolek
• 1 cibule
• 2 stroužky česneku
• 1 vejce rozkvedlané v 50 ml mléka
• 3 lžíce oleje
• pepř, sůl, muškátový oříšek
Na oleji v hrnci nechte zesklovatět nadrobno nakrájenou cibuli. Mezitím pokrájejte stroužky česneku. Z fazolek odkrojte špičky, které nebudete potřebovat. Zbylé kousky fazolek pokrájejte na kousky dlouhé přibližně 3 až 4 cm. Do hrnce k cibuli přidejte česnek. Chvilku míchejte a potom přidejte fazolky. Opět míchejte. Zalijte litrem vody a nechte vařit 35 minut. Nakonec okořeňte a povařte v ní vejce.
Tuňákový salát s bezlepkovými těstovinami – zasytí vás a nepřiberete po něm
Kombinace bezlepkových těstovin s rybou a vejci je velice chutná a zdravá.
• 1 konzerva tuňáka v oleji
• 2 vejce uvařená na tvrdo
• 100 g bezlepkových těstovin
• 2 středně velká rajčata
• hrst černých oliv
• pepř, sůl, hrst listů čerstvé bazalky
Bezlepkové těstoviny uvařte v hrnci dle návodu na obalu. Rajčata omyjte a pokrájejte na osminky a dejte do mísy. K rajčatům vyklopte obsah konzervy i s olejem. Přidejte nakrájená vejce a olivy. Osolte, opepřete, zamíchejte a poklaďte listy bazalky. Nakonec přidejte vychladlé těstoviny a ještě jednou zamíchejte.
Večeřte tak, abyste uléhali do postele s lehkostí a dobrým pocitem, že jste svému tělu dali to, co doopravdy potřebuje. Večeřte bez lepku!
Autor: Alžběta Krchová