Pokud jste si všimli na našich stránkách článků o stravování bez lepku a zjistili, jak si připravit chutnou snídani i oběd, možná čekáte, že zde najdete i rady pro bezlepkové večeře.

Pokud jste si všimli na našich stránkách článků o stravování bez lepku a zjistili, jak si připravit chutnou snídani i oběd, možná čekáte, že zde najdete i rady pro bezlepkové večeře.
Správně. V tomto článku vám poradíme, jak si připravit chutnou večeři, aniž by se v ní vyskytoval lepek. Abyste se řídili radami v tomto článku, nemusíte být nutně alergičtí na lepek. Třeba jen chcete „shodit nějaké to kilo“ či jste jen unavení z nezdravých a často nudných receptů pro večeře.
Vzhledem k tomu, že přirozeně bezlepková strava se skládá především ze zeleniny, masa a mléčných výrobků, je díky tomu nízkosacharidová, takže se hodí i při redukci váhy. Navíc se po ní, zvláště večer před spaním, budete cítit lépe.
Poradíme vám, jak se chutně a hlavně zdravě navečeřet bez lepku.
• knedlíky a těstoviny
• chléb, housky, rohlíky, veky
• polévky zahuštěné jíškou
• saláty a pomazánky s majonézou
• maso a zelenina obalené v mouce a strouhance
• mražené polotovary
• bezlepkové těstoviny
• pokrmy připravené z bezlepkové mouky (kukuřičné nebo rýžové)
• pokrmy obalené v kukuřičné strouhance
• rýže (rýžové nudle, tortilly)
• brambory
• čočka, fazole, hrách, cizrna, pohanka
• syrové maso
• sýry
• ovoce, zelenina
Pozor! Při koupi šunky, salámů a klobás čtěte pečlivě jejich složení nebo se ptejte prodejce, zda se doopravdy jedná o bezlepkový produkt.
Uvádíme zde několik jednoduchých a časově nenáročných receptů pro večeři bez lepku.
Večeřet se má lehce. Pokud potřebujete shodit či jen ozdravit své tělo, vyvarujte se těžkých jídel s lepkem hlavně večer. K lehkým a zdravým druhům večeře patří například polévky, saláty, pomazánky, dipy se syrovou zeleninou, studené obložené mísy…
Snadná příprava. Pokud pěstujete fazolky na zahrádce nebo je máte možnost sehnat bio, je to velice zdravý způsob večeře.
• 300 g čerstvých fazolek
• 1 cibule
• 2 stroužky česneku
• 1 vejce rozkvedlané v 50 ml mléka
• 3 lžíce oleje
• pepř, sůl, muškátový oříšek
Na oleji v hrnci nechte zesklovatět nadrobno nakrájenou cibuli. Mezitím pokrájejte stroužky česneku. Z fazolek odkrojte špičky, které nebudete potřebovat. Zbylé kousky fazolek pokrájejte na kousky dlouhé přibližně 3 až 4 cm. Do hrnce k cibuli přidejte česnek. Chvilku míchejte a potom přidejte fazolky. Opět míchejte. Zalijte litrem vody a nechte vařit 35 minut. Nakonec okořeňte a povařte v ní vejce.
Kombinace bezlepkových těstovin s rybou a vejci je velice chutná a zdravá.
• 1 konzerva tuňáka v oleji
• 2 vejce uvařená na tvrdo
• 100 g bezlepkových těstovin
• 2 středně velká rajčata
• hrst černých oliv
• pepř, sůl, hrst listů čerstvé bazalky
Bezlepkové těstoviny uvařte v hrnci dle návodu na obalu. Rajčata omyjte a pokrájejte na osminky a dejte do mísy. K rajčatům vyklopte obsah konzervy i s olejem. Přidejte nakrájená vejce a olivy. Osolte, opepřete, zamíchejte a poklaďte listy bazalky. Nakonec přidejte vychladlé těstoviny a ještě jednou zamíchejte.
Autor: Alžběta Krchová
Zanechte nám svůj e-mail a 1x týdně vás upozorníme na to nejnovější a nejlepší z našeho webu.
Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů
prima-cnn-news
prima-zeny
prima-zoom
prima-fresh
prima-cool
playboy
lajk
prima-living