5 tipů, jak využít pistácie v kuchyni
Zdroj: Diana.cz
5 tipů, jak využít pistácie v kuchyni
Zdroj:
Diana.cz
Pistácie patří k vůbec nejoblíbenějším oříškům. Je to jak díky jejich chuti, tak specifické nazelenalé barvě. Skvěle se hodí do nejrůznějších receptů.
1) Pistácie jako pochoutka
Velice oblíbené jsou pistácie jako slaná pochoutka například k vínu nebo večernímu posezení u televize. V obchodech si můžete k tomu účelu koupit solené pražené pistácie. Můžete ale zvolit i zdravější variantu a pistácie takto zakusovat v přirozeném stavu – nadbytek soli ve stravě totiž není příliš zdravý.
2) Pistácie do salátů
Pistáciemi můžete dochutit doma připravené saláty. K tomuto účelu bude vhodné pistácie pokrájet nebo podrtit nahrubo. Skvěle se budou hodit ke svěžím letním salátům, které jsou plné čerstvých listů, olivového oleje a dobrého sýra. Naopak méně se budou hodit do salátu s majonézovou zálivkou.
Protože má oříšek hnědozelenou barvu, bude se pistácie dobře kombinovat s listy červené řepy a kozím sýrem, se kterými vytvoří dokonalý vizuální i chuťový kontrast.
3) Pesto na těstoviny
V Itálii – zejména v její jižní části – jsou pistácie s oblibou zpracovávány do pesta, se kterým se následně připravují těstoviny. I do těstovin lze ale použít pistácie čerstvé – můžete je nahrubo pokrájet, nebo dokonce nastrouhat najemno a zapracovat do těstovin. Překvapí vás, jako dokážou pistácie těstoviny ovonět a dát pokrmu nový rozměr.
4) Pistácie v pečivu
Také při pečení mají pistácie široké využití. Může přitom jít o slané i sladké pečivo. Pistácie lze přidat do těsta následujícího pečiva:
- chléb s pistáciovými ořechy
- pistáciové koláčky
- pistáciové sušenky
5) Pistácie v cukrařině
Samostatnou kapitolou je pak využití pistácií v cukrařině. Asi každý si vybaví pistáciovou zmrzlinu. Zkuste ale někdy zajít na pravou italskou zmrzlinu z pistácií – bez barviv a dochucovadel. Přirozená barva a chuť pistácií v této zmrzlině vás doslova omráčí.
Doma ale využijeme pistácie především do dortů nebo do cukroví. Také zde platí, že se nemusíte bát nechat přirozenou chuť a barvu pistácií v pokrmu vyniknout. Pistácie můžete využívat jak v korpusu, tak v krému, tak na dozdobení. Aby si však pistácie udržely přirozenou chuť, barvu a nezměkly vlivem vzdušné vlhkosti, je zapotřebí pistácie skladovat bez přístupu vzduchu. K tomu jsou ideální kuchyňské dózy.
Proč pistácie do jídelníčku zařadit?
Kromě specifické barvy a chuti vynikají pistácie i obsahem vitaminů a minerálů. Jsou bohaté na antioxidanty, vitamin E, vlákninu i bílkoviny. Neměly by tak chybět ve zdravém a vyváženém jídelníčku.