Pistácie patří k vůbec nejoblíbenějším oříškům. Je to jak díky jejich chuti, tak specifické nazelenalé barvě. Skvěle se hodí do nejrůznějších receptů.
5 tipů, jak využít pistácie v kuchyni
1) Pistácie jako pochoutka
Velice oblíbené jsou pistácie jako slaná pochoutka například k vínu nebo večernímu posezení u televize. V obchodech si můžete k tomu účelu koupit solené pražené pistácie. Můžete ale zvolit i zdravější variantu a pistácie takto zakusovat v přirozeném stavu – nadbytek soli ve stravě totiž není příliš zdravý.
2) Pistácie do salátů
Pistáciemi můžete dochutit doma připravené saláty. K tomuto účelu bude vhodné pistácie pokrájet nebo podrtit nahrubo. Skvěle se budou hodit ke svěžím letním salátům, které jsou plné čerstvých listů, olivového oleje a dobrého sýra. Naopak méně se budou hodit do salátu s majonézovou zálivkou.
Protože má oříšek hnědozelenou barvu, bude se pistácie dobře kombinovat s listy červené řepy a kozím sýrem, se kterými vytvoří dokonalý vizuální i chuťový kontrast.
3) Pesto na těstoviny
V Itálii – zejména v její jižní části – jsou pistácie s oblibou zpracovávány do pesta, se kterým se následně připravují těstoviny. I do těstovin lze ale použít pistácie čerstvé – můžete je nahrubo pokrájet, nebo dokonce nastrouhat najemno a zapracovat do těstovin. Překvapí vás, jako dokážou pistácie těstoviny ovonět a dát pokrmu nový rozměr.
4) Pistácie v pečivu
Také při pečení mají pistácie široké využití. Může přitom jít o slané i sladké pečivo. Pistácie lze přidat do těsta následujícího pečiva:
- chléb s pistáciovými ořechy
- pistáciové koláčky
- pistáciové sušenky
5) Pistácie v cukrařině
Samostatnou kapitolou je pak využití pistácií v cukrařině. Asi každý si vybaví pistáciovou zmrzlinu. Zkuste ale někdy zajít na pravou italskou zmrzlinu z pistácií – bez barviv a dochucovadel. Přirozená barva a chuť pistácií v této zmrzlině vás doslova omráčí.
Doma ale využijeme pistácie především do dortů nebo do cukroví. Také zde platí, že se nemusíte bát nechat přirozenou chuť a barvu pistácií v pokrmu vyniknout. Pistácie můžete využívat jak v korpusu, tak v krému, tak na dozdobení. Aby si však pistácie udržely přirozenou chuť, barvu a nezměkly vlivem vzdušné vlhkosti, je zapotřebí pistácie skladovat bez přístupu vzduchu. K tomu jsou ideální kuchyňské dózy.
Proč pistácie do jídelníčku zařadit?
Kromě specifické barvy a chuti vynikají pistácie i obsahem vitaminů a minerálů. Jsou bohaté na antioxidanty, vitamin E, vlákninu i bílkoviny. Neměly by tak chybět ve zdravém a vyváženém jídelníčku.