Ať už slavíte radostnou událost, bavíte se v baru, nebo trávíte klidný večer v pohodlí svého domova, jídlo a pití vás bezesporu doprovází. Věděli jste však, že čím více alkoholu člověk zkonzumuje, tím více pociťuje hlad? Člověk pak pozdě večer s radostí zakousne pizzu, smaženou nebo kořeněnou dobrotu. Jsou ale potraviny, které by se s alkoholem neměly mixovat za žádných okolností.
Nikdy nepárujte tyto potraviny s alkoholem. Vyhnete se tak nepříjemným zdravotním problémům
Existuje hned několik tradičních kombinací párování jídla s alkoholem. K vínu se perfektně hodí sýr a k pivu zase klobása. Některé potraviny se ale k alkoholu nehodí, a to hned z několika důvodů. Nesprávné kombinování totiž může způsobit zdravotní problémy.
Pivo a chléb
Na první pohled velmi nenápadná kombinace dokáže lidský organismus pěkně potrápit. Pivo i chléb mají společnou jednu zásadní ingredienci – kvasnice. Ty ve větším množství dokážou dehydratovat tělo. Játra navíc nejsou schopna zkonzumovaný alkohol zpracovat. Kvůli ohromnému množství kvasinek v těle není ani žaludek schopen postarat se o proces trávení. Kromě toho se tělo snaží zbavit toxinů, které mohou mít za následek zažívací potíže nebo nadýmání.
Upečte si nadýchanou focacciu, ale raději ji nezapíjejte pivem :)
Kompletní recept najdete ZDE
Čokoláda a alkohol
I když samotná konzumace kvalitní čokolády má zdravotní přínosy pro lidský organismus, její spárování s alkoholem může vyvolat zdravotní problémy. Alkohol s čokoládou poškozuje střevní výstelku a celkem rychle se dostaví problém, pokud jste náchylní k zažívacím problémům. Čokoláda obsahuje jak kofein, tak kakao, což může zhoršit žaludeční potíže a zároveň člověk cítí s touto kombinací neustálý hlad.
Pizza a alkohol
I když to bolí, je to pravda. Pivo a pizza k sobě patří nejen na sportovním utkání a doma u televize. Tato kombinace ale zkrátka nejde dohromady v případě trávení. S alkoholem se těsto špatně tráví, a můžete tak cítit bolest a nepohodlí v žaludku.
Vyzkoušejte prověřený recept na domácí pizzu podle videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE
Fazole a čočka
Fazole i čočka jsou geniální stavební jednotky pro naše tělo. Každý zdravý člověk by je měl v jídelníčku rozhodně uvítat. Alkohol však ztěžuje trávení potravin, které jsou dobrým zdrojem železa, což fazole a čočka jsou. Alkohol a fazole mají negativní vliv na střeva a mohou narušit trávicí systém.
Slané a mastné potraviny
K pivu si dát hranolky? Naprostá klasika, kterou miluje nejeden z nás! Pokud se řadíte k milovníkům smažených jídel v kombinaci s alkoholem, vystavujete se riziku. Vysoký obsah sodíku ve slaných potravinách může způsobit žaludeční potíže. Ve skutečnosti může vyšší hladina soli vést k dehydrataci, což zase zvyšuje spotřebu alkoholu.
Mléčné výrobky a alkohol
Sýry, mléko, zmrzlina, dezerty, máslo a jogurty jsou potraviny, které je lepší konzumovat bez alkoholu. Tahle kombinace vám dokáže zhoršit zdravotní stav. Společné užívání alkoholu a mléčných výrobků může způsobit infekci žaludku, bolest, a dokonce i zácpu.
Kořeněná jídla a alkohol
Stejně jako slaná jídla mohou i ta kořeněná zaneřádit váš trávicí systém. Konzumace kořeněných jídel s alkoholem jednoduše způsobí zažívací potíže. Touto kombinací se zpomaluje proces vyprazdňování žaludku a vzniká kyselý reflux. Stejný problém může nastat po kombinaci alkoholu s citrusovými plody.
Zdroj: health shots
redaktorka FTV Prima