Mixér: adventní akce plné jídla, vánoční hostina nebo zimní drink na zahřátí

Chcete si během adventního času zpříjemnit oběd nebo večeři gastronomickým zážitkem? Pak pro vás máme skvělé tipy, kam se vydat. Několik tipů vám navíc možná pomůže s rozhodováním, co dělat na Silvestra. A jeden z tipů je ideální pro ty, kteří si sváteční atmosféru raději užijí doma.

Sváteční kouzlo v srdci Malé Strany. Oslavte Vánoce v hotelu Mandarin Oriental Prague 

Když se v ulicích rozsvěcují první světýlka, z kaváren voní svařené víno a v úzkých uličkách se nese zvuk koled, je jasné, že se blíží čas Vánoc. Právě v tomto období zve hotel Mandarin Oriental Prague nejen na jedinečné firemní večírky, ale i k oslavám Vánoc a příchodu nového roku.

Štědrý večer v restauraci Monastiq

Jak budou vypadat Vánoce v Mandarin Oriental Prague? Během prosince čeká návštěvníky v hotelovém lobby třímetrový vánoční strom vyrobený kompletně z papíru. Jeho design vznikl ve spolupráci s Olgou Šípkovou z malostranského papírnictví Pompomtime. Vánoční atmosféru dále doplňují pečlivě vybrané dekorace s českým rukopisem Artisème.

Pro lokální klientelu i zahraniční hosty si na Štědrý den, 24. prosince, připravil šéfkuchař Michal Horváth pětichodové menu, které přináší moderní pohled na klasické vánoční pokrmy. Hosté se mohou těšit například na foie gras s višněmi a kakaem, polévku z bílých ryb s candátem a kaviárem, tradičního kapra v panko krustě či srnčí roštěnec s kaštanovým pyré. Sladkou tečkou bude jablečno-skořicový koláč s karamelizovaným jablkem a vanilkovou zmrzlinou s příchutí croissantu. Menu je dostupné za 3 200 korun na osobu, dětská varianta pak za 1 400 korun. K dispozici je i vegetariánské menu. Na Boží hod vánoční, 25. prosince, bude podávána rozšířená snídaně až do poledne.

Silvestrovský večer ve stylu koktejlové party

Silvestrovský večer se ponese v duchu vytříbených chutí na talíři, skvělých koktejlů i živé hudby v podání kapely a DJe. Program začne koktejlovou recepcí s hudebním doprovodem, po níž bude následovat bufet s výběrem sezónních specialit a dezertů. Od 22 hodin roztančí sál živá kapela a DJ. Hosté si mohou vybrat mezi balíčkem Gold (8 500 korun), který zahrnuje welcome prosecco, výběr červeného a bílého vína, pivo a nealkoholické nápoje, a balíčkem Diamond (10 500 korun), který navíc obsahuje šampaňské, výběr koktejlů a prémiové destiláty.

„Vánoce v hotelu Mandarin Oriental Prague jsou o chvílích, které si hosté odnesou s sebou – ať už jde o rodinnou večeři, firemní večírek nebo klidný zimní večer s přáteli. Chceme, aby každý, kdo k nám zavítá, pocítil nejen sváteční atmosféru, ale i špičkovou kvalitu a osobní péči, patřící k našim prémiovým službám,“ říká Barbara Göttling, generální ředitelka hotelu.

Zimní sezóna ve Stop Cafe

Vůně perníčků, skořice a zázvoru. Zimní nabídka Stop Cafe v síti ORLEN přináší novinky, které zahřejí nejen na cestách. Ochutnejte horké nápoje – Zimní objetí se skořicí, badyánem a pomerančem nebo Hřejivý zázvor s čerstvým zázvorem, černým čajem, medem a citronem. Milovníky kávy potěší nové Gingerbread Latte – krémové caffè latte s příchutí perníčků, se šlehačkou a křupavou sušenkou. Ochutnat všechny novinky můžete až do konce února 2026.

Vánoční hostina v Třeboni

Když na ryby, tak do Třeboně. A kdy jindy než v čase vánočním! Pokud milujete dobroty vykouzlené z českých ryb, máme pro vás jedinečný tip. Restaurace třeboňského hotelu Zlatá hvězda pod taktovkou zkušeného šéfkuchaře Adama Furthnera nabízí spoustu unikátních rybích specialit. Mezi největší hity patří předkrm v podobě tataráku z kapra uzeného ve vlastní udírně, který je podáván s emulzí z řasy chlorelly a chlebovými chipsy. Jako hlavní chod šéfkuchař doporučuje rybí mísu z ryb z místních sádek. Je určená pro dvě osoby a hosté na talíři najdou nejen vyhlášené sumčí hranolky, ale také třeboňského candáta, jenž má pověst nejlahodnější sladkovodní ryby. K rybí míse se podává farmářská zelenina s brambory a omáčka z pečených paprik.

Pokud hledáte výjimečné kulinářské zážitky, máte letos jedinečnou šanci. Šéfkuchař se nechal inspirovat místním archivem a podle starého rybářského receptu připravil na letošní adventní menu zapékané kapří mlíčí s cibulkou a česnekem, podávané s rozpečeným domácím cibulovým chlebem. Další specialitou předvánočního menu jsou pak uzená líčka z candáta na kmíně s křenovou omáčkou.

Oblíbený je také kapří filet s farmářskou zeleninou, opečenými brambory, konfitovaným česnekem a omáčkou ze zauzených pečených paprik. Potěší i uzený pstruh s medovo-hořčičnou omáčkou s koprem. Všechny ryby, se kterými šéfkuchař pracuje, jsou absolutně čerstvé, díky čemuž si můžete užít jejich jemnou a svěží chuť.

Hot Mary zahřeje a vánočně naladí díky bylinnému likéru z Mariánských Lázní

S chladnými dny přichází originální bylinný likér Maria Liquer s tipem na ideální zimní nápoj, který příjemně zahřeje a vánočně naladí. Horký drink Hot Mary kombinuje jedinečný bylinný likér z Mariánských Lázní s jablečným džusem, perníkovým sirupem a citronem do dokonalé zimní harmonie. Maria Liquer je nově možné objednat a zakoupit i online. Tento originální likér z Mariánských Lázní v elegantních lahvích Apotheker tak může být i zajímavým tipem na vánoční dárek.

Zahřejte se s tradicí lázeňských bylin

Originální bylinný likér Maria Liquer obsahuje dvacet pečlivě vybraných léčivých bylin z okolí Mariánských Lázní. Mezi dominantní ingredience patří oddenek kosatce podporující dýchací cesty, kořen pampelišky prospěšný pro trávení, šťáva z brusinky pro močové cesty a vzácný kořen hořce. Maria Liquer se vyznačuje jemnou sladkostí na začátku a příjemným, dlouhým nahořklým závěrem. Je možné ho jednoduše objednat online v pohodlí domova nebo zakoupit ve většině nejvýznamnějších hotelů v Mariánských Lázních a také v městském infocentru.

Ceny: 315 korun (0,2 l), 495 korun (0,5 l), 595 korun (0,7 l), 695 korun (1 l)

Recept na Hot Mary

  • 3 cl Maria Liquer

  • 15 cl jablečný džus

  • 1 cl perníkový sirup

  • 0,5 cl citronová šťáva

  • Ozdoba: skořice, pomeranč

Všechny ingredience nadávkujte do sklenice a ohřejte tryskou u kávovaru, nebo vše svařte na kamnech na cca 70–75 °C. Ozdobte skořicí a plátkem pomeranče. Vychutnejte si ve chvílích klidu a pohody.

Vánoce a silvestrovská party v Mama Shelteru

Konec roku v holešovickém Mama Shelteru voní sváteční pohodou. Dopřejte si bezstarostnou štědrovečerní večeři plnou chutí a zakončete rok legendární Flashback Party, kde se tančí až do rána.

Štědrovečerní večeře

Nechte předvánoční stres za sebou a svěřte přípravu štědrovečerní večeře do rukou šéfkuchaře! Pražský Mama Shelter letos opět přináší své bohaté štědrovečerní menu plné tradičních i netradičních lahůdek. Vychutnejte si třeba rybí polévku s krutony, grilovaného candáta, kroketu z houbového kuby nebo kachní prso s kaštanovou nádivkou. Večer zakončete slavnostní sladkou tečkou v podobě perníkového koláče, pistáciového chlebíku či svěžího citronového dortu s malinovou omáčkou. Cena za tříchodové menu, welcome drink a dárek je 1 490 korun za dospělou osobu a 745 korun za dítě.

Silvestrovská retro party

Stále nevíte, kde letos oslavit příchod nového roku? Mama Shelter připravil silvestrovský večírek pro všechny milovníky zábavy a retro hudby! Kapela Cover Band vás během večera postupně provede největšími hity posledních šesti dekád. Každá z nich bude doplněna o taneční vystoupení, které vás vtáhne do atmosféry dané éry, a to doslova! Pod vedením profesionálních tanečníků si budete moct zatančit a osvojit si ikonické kroky každého období. Poslední večer roku vám samozřejmě zpestří i bohaté slavnostní menu. Čeká vás večer plný show, živé hudby a skvělého jídla. Přijďte do Mama Shelter Prague přivítat rok 2026 stylově! Cena za silvestrovskou party s neomezenou konzumací jídla je 3 990 korun za osobu.

Zimní chutě v The Artisan: Adventní a vánoční brunche i sváteční menu

Zima je obdobím tradic, setkávání a radostných chvil u dobrého jídla. Restaurace The Artisan v pražském hotelu Marriott připravila pro své hosty výjimečný gurmánský program, který v sobě spojuje to nejlepší z české kuchyně s moderními kulinárními technikami a přináší neopakovatelnou sváteční atmosféru. Šéfkuchař David Rejhon představuje sérii adventních a vánočních brunchů, které nabídnou výjimečnou atmosféru a pestrý výběr svátečních specialit až do konce roku.

Sváteční stůl plný chutí

The Artisan staví své zimní menu na sezónních a lokálních surovinách, které jsou pilířem celé filozofie restaurace. Významnou součástí nabídky jsou adventní a vánoční brunche, které se budou konat od první adventní neděle každý adventní víkend a také na vybrané prosincové svátky. Každý brunch ponese své vlastní téma a nabídne hostům nejen bohatý bufet, ale také carving a grilovací stanice, živé vaření v podobě tataráku nebo sushi, rybí speciality a sladký koutek plný vánočních dezertů. Od první adventní neděle věnované drůbežím specialitám přes mikulášský brunch, perníčkovou edici či svařákovou atmosféru až po závěr roku s českými klasikami – každý víkend nabídne jiný zážitek. Na Štědrý den a Boží hod vánoční čekají hosty i dvě exkluzivní sváteční večeře. Celé adventní období se ponese v duchu sváteční atmosféry s tematickou výzdobou, živou hudbou a programem pro děti.

Témata brunchů do konce roku:

  • 13. 12. Perník

  • 14. 12. Svařák

  • 20. 12. Kapr

  • 21. 12. Vaječný likér

  • 25. 12. Kachna, husa & krůta

  • 26. 12. Kachna, husa & krůta

  • 28. 12. České speciality

Sváteční večeře v The Artisan

Restaurace The Artisan připravila na letošní Vánoce dvě výjimečné večeře. Štědrovečerní večeře 24. prosince 2025 nabídne výběr klasických i inovativních pokrmů – od křehké ryby a krůty s jemnou brusinkovou omáčkou až po ikonické české speciality, mezi nimiž nechybí smažený kapr s domácím bramborovým salátem nebo poctivá svíčková. Na Boží hod vánoční, 25. prosince 2025, bude servírována Christmas Day Dinner. Hosté se mohou těšit na pestrou přehlídku zimních specialit, carving stanici s hovězím masem i krocanem, sváteční polévky a závěrečný výběr dezertů, který podtrhne slavnostní atmosféru večera.

Adventní a vánoční brunche jsou k dispozici za 1 950 korun na osobu, včetně neomezené konzumace alkoholických nápojů. Sváteční večeře Christmas Eve Dinner (24. 12. 2025) je dostupná za 2 750 korun a Christmas Day Dinner (25. 12. 2025) za 1 985 korun.

Konec roku v hotelu Marriott Prague odbije Třináctá hodina

Silvestr je okamžikem, kdy se loučíme s uplynulým rokem a otevíráme dveře novým začátkům. Pražský hotel Marriott zve na exkluzivní silvestrovskou oslavu s tématem Třináctá hodina, která slibuje magickou noc plnou hudby, tance a kulinářských zážitků. Okamžik, který nikdy neuvidíte na hodinách, přichází jen jednou za rok – hned po půlnoci – a právě tuto symboliku promítá letošní večer plný překvapení a tajemné atmosféry.

Magická noc plná chutí a hudby

Silvestrovská párty začne 31. prosince 2025 v 19:30 v elegantním lobby hotelu Marriott Prague & restauraci The Artisan. Hosté se mohou těšit na více než 60 kulinářských specialit – od čerstvých mořských plodů a sushi stanice přes foie gras profiteroles až po sladké dezerty a live cooking, kde budou pokrmy připravovány přímo před očima hostů. Vstupenka zahrnuje welcome drink při příchodu, neomezenou konzumaci piva, vína, prosecca a nealkoholických nápojů až do 02:00 a půlnoční přípitek. Živá hudba, taneční vystoupení a afterparty s DJ promění večer v nezapomenutelný zážitek a nechají magii Třinácté hodiny přetrvat až do ranních hodin.

Elegance a půlnoční třpytky

Při přípravě outfitu se inspirujte tématem Třináctá hodina: tmavé odstíny noční oblohy, třpytivé detaily a nadčasová elegance. Dámy mohou vsadit na koktejlové či večerní šaty, pánové na oblek nebo sako v tmavších tónech. Silvestrovská párty v pražském hotelu Marriott je otevřena pro rezervace. Připravte se na noc, která prodlouží čas a nabídne unikátní spojení luxusu, hudby a gurmánských zážitků – přesně tak, jak se patří při oslavách příchodu nového roku.

Hosté si mohou vybrat z několika kategorií vstupenek:

  • GOLD – 8 500 korun/osoba (prémiové umístění stolu)

  • SILVER – 7 500 korun/osoba

La Veranda zve na silvestrovský večer s exkluzivním menu

Restauratér Yurij Kolesnik a jeho tým z restaurace La Veranda připravili pro silvestrovský večer 2025 výjimečný gurmánský zážitek. Hosté se mohou těšit na slavnostní menu o devíti chodech, které propojuje špičkové suroviny, nápadité kombinace a atmosféru fine diningu v centru Prahy.

Večer odstartuje amuse-bouche v podobě tataráku ze stařeného hovězího s lanýžem, následovat bude například carpaccio z mušlí svatého Jakuba s mandarinkovou omáčkou a chilli či na másle pečený květák s kaviárem ze pstruha. Za zmínku jistě také stojí ragú z hrášku s telecím brzlíkem a smrži plněnými telecím.

Hlavní chod obstará dančí hřbet s bylinkovou strouhankou, uzenou řepou a pyré z třešní. Sladkou tečku zajistí první dezert – panna cotta z mléka s heřmánkovou zmrzlinou a medovou sušenkou a závěrečný dezert v podobě makovce se švestkami v červeném víně a tvarohovou zmrzlinou. La Veranda tak nabízí nejen špičkovou gastronomii, ale i elegantní a přátelskou atmosféru, ve které lze stylově a s noblesou oslavit příchod nového roku.

Manifesto jako klidná alternativa k vánočním trhům: čtyřmetrový strom, filmy, svařák i Silvestr bez spěchu

Místo tlačenic, front na svařák a přeplněných vánočních trhů nabízí Manifesto Anděl jinou tvář adventu. Klidnější, přívětivou a stále slavnostní. Vyhřívané zóny, dobré jídlo na výběr ze čtrnácti mezinárodních kuchyní, kultura a vánoční nálada… To vše tvoří zimní atmosféru Manifesta, které se i letos stává útočištěm pro všechny, kdo chtějí advent prožít jinak.

Vánoční strom vysoký čtyři metry

Od 10. prosince se centrální část Manifesta rozzáří čtyřmetrovým vánočním stromem. Stane se orientačním bodem, místem setkávání i pozadím pro první (i poslední) vánoční fotky. Manifesto tak nabízí ideální místo pro všechny, kdo se chtějí vyhnout přeplněným vánočním trhům, ale přesto si užít adventní atmosféru pod širým nebem, jen s bonusem vyhřívaných zón a dobrého jídla na dosah. Vánoční otevírací doba v prosinci: Po–Ne 12:00–22:00 24. a 25. 12. zavřeno

Eat in Kino: film, deka a svařák

Prosincové večery se letos přesouvají do vyhřáté Warm Up Zone, kde se promítá, jí i pije v teple. Stan vyhřívaný na příjemných 24 °C, dekorovaný do apres-ski stylu, s dedikovanou obsluhou a přístupem k baru.

  • 17. 12. | Láska nebeská

  • 22. 12. | Pelíšky

Kromě dek čekají na hosty i nové horké koktejly z baru SOOT a popcorn zdarma ke každé rezervaci. Doporučujeme rezervaci místa předem.

Zimní sezóna v baru SOOT

Bar SOOT letos navazuje na tradici zimních koktejlů inspirovaných místními ingrediencemi. Významnou roli hrají maliny, jablka a rebarbora, domácí sirupy a kombinace, které se dají ochutnat jak v horké, tak studené formě. A pak je tu svařák, ale tak trochu jinak. V Manifestu se připravuje s medem místo cukru, voní po koření i čerstvém ovoci a tajnou složkou je kapka brandy, která dodá hloubku i eleganci.

Nejvýraznější položkou zimního menu je však Spicy Becherovka! Horký koktejl, který posouvá tradiční český bylinný likér do nové roviny. „Koktejl inspirovaný českou tradicí. Chtěli jsme zkusit, jak můžeme pracovat s tradičním bylinným likérem a udělat z něj drink, který překvapí. Becherovka se běžně podává silně vychlazená jako digestiv, ale my jsme hledali cestu, jak ji využít v horkém nápoji. Pomohla metoda fatwashingu, která nechá vyniknout její bylinné tóny. Ty jsme doplnili medem a zázvorem. Výsledkem je koktejl, který zahřeje a zároveň si uchová charakter digestivu,“ vypráví Daniel Prokeš, bar manažer pražského baru SOOT.

Silvestr v Manifestu Anděl

Poslední den roku bude v Manifestu patřit pohodě a hudbě. Slavit se bude po celý den, od 15:00 je připraven silvestrovský program pro děti a v 18:00 začne set DJ Khaldery, od 20:00 se připojí DJ Rodrigue a peruánský saxofonista Beto Solórzano. Hudba skončí ve 22:00. Přesně ve chvíli, kdy se můžete rozhodnout, zda pokračovat dál, nebo se vydat do tepla domova. Vstup na večerní program je zdarma, ale doporučujeme rezervaci stolu předem.

Adventní prohlídky Pilsner Urquell s pivovarským kvízem zpestří předvánoční čas

Plzeňský pivovar připravil pro všechny milovníky piva, zábavy a chytrých výzev netradiční adventní zážitek: pivovarský kvíz přímo v historických sklepích při degustaci nefiltrovaného a nepasterizovaného piva Pilsner Urquell. Speciální adventní prohlídky pivovaru Pilsner Urquell se konají každý čtvrtek a sobotu do 20. prosince. „Advent je v Plzni vždy magický a v našich sklepích to platí dvojnásob. Prosinec je čas setkávání a sdílení zážitků, proto jsme připravili prohlídku, která spojuje zábavu, tradici i pivo. K degustaci přímo z dubových sudů si návštěvníci tentokrát zahrají pivovarský kvíz a kromě hezkých vzpomínek a vánoční nálady si tak můžou odnést i zajímavé ceny. Těšíme se na vás každý čtvrtek a sobotu v prosinci od 17:30,“ zve Rudolf Šlehofer, manažer turismu Plzeňského Prazdroje.

Během sedmdesátiminutové adventní prohlídky pivovaru návštěvníci uvidí autentická místa, kde se v roce 1842 zrodilo proslulé pivo Pilsner Urquell. V osobité večerní atmosféře nahlédnou do historické i moderní varny, kde se denně uvaří až 2 miliony půllitrů piva. Seznámí se s důležitými postavami z historie i současnosti pivovaru a v historických sklepích zažijí ochutnávku nefiltrovaného a nepasterizovaného piva Pilsner Urquell načepovaného přímo z ležáckých dubových sudů.

Během degustace pak mohou zúročit nabyté znalosti a zahrát si zábavný pivovarský kvíz. Ti nejlepší získají hodnotné ceny z Prazdroje, třeba pivo z vánoční edice Pilsner Urquell. K návštěvě zve také Dárková prodejna na nádvoří Plzeňského Prazdroje s originálními vánočními dárky pro všechny milovnice a milovníky piva. Kapacita míst na adventní prohlídky pivovaru s pivovarským kvízem je omezená, proto je doporučeno zakoupit vstupenky (280 korun/osoba) v předstihu online.

Zdroj: TZ; zdroj foto: TZ

Tereza Pánková

Autor článku

Tereza Pánková

Všechny články autora

redaktorka FTV Prima


Přečtěte si také

Recepty

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů