Dýňová krémová polévka na dvacet způsobů. To je nejčastější a přiznejme si, že i nejjednodušší zpracování této famózní podzimní zeleniny. Pokud vám už ale “dýňovka” leze trochu krkem, pusťte se do objevování nových met.
Z dýně nemusí být jen polévka. Naučte se ji zpracovat podle kuchařských celebrit!
Dýně není jen dobrá, ale i pořádně zdravá! Takže se jí koukejte najíst dosyta, když je její čas. Dýně je cenným zdrojem hořčíku, draslíku, mědi, selenu, sodíku, chlóru, železa, zinku, fosforu, vitamínu A, alfa-karotenu, luteinu. Dále obsahuje bílkoviny, vysoce kvalitní nenasycené mastné kyseliny, omlazující kyselinu nukleovou a vlákninu. Dámy rády uslyší, že díky komplexu cenných látek výrazně zpomaluje stárnutí organismu! Olej z dýňových semen je přímo zázračný na krevní zásobení mozku, zpomaluje kornatění cév, snižuje riziko infarktu myokardu a působí protizánětlivě. Jeho užívání rovněž zmírňuje močové infekce, kožní neduhy, alergie i astma!
Prostě se do dýně pusťte a vychutnejte si ji. Polévka je samozřejmě nejjednodušší a nejznámější možnost zpracování, ale my vás naučíme i jiné dýňové lahůdky, kterými ohromíte své chuťové buňky.
Podívejte se pod pokličku těm nejznámějším kuchařským celebritám!
Kari z dýně podle Nigelly Lawson
Potřebujete:
• 400 ml kokosového mléka v plechovce
• 1–2 lžíce žluté nebo červené thajské kari pasty
• 350 ml rybího nebo zeleninového vývaru
• 3 lžíce rybí omáčky
• 2 lžíce hnědého cukru
• 3 stonky citronové trávy (nemusí být)
• 1 lžíce najemno nastrouhané limetové kůry
• šťáva z 1 limety
• 1/2 lžičky zázvoru
• 1 kg dýně Hokkaido, oloupané a zbavené semen, nakrájené na větší špalíky
• 500 g filetů z lososa bez kůže nakrájených na velké špalíky
• 500 g oloupaných čerstvých tygřích krevet (ne předvařených!)
• 1/2 malé hlávky zelí pak choi
• 1 svazeček zeleného nasekaného koriandru – na ozdobu
1. Otevřete konzervu kokosového mléka a hustou část dejte do kastrolu postaveného na středním ohni. Přidejte 1–2 lžíce thajské kari pasty, červené nebo žluté. Smíchejte s kokosovým mlékem, aby se vše spojilo v kaši, pak přilijte zbytek již tekutého kokosového mléka a přidejte vývar, rybí omáčku, cukr a mletý zázvor. Stonky citronové trávy rozmáčkněte plochou nože a vložte do kari.
2. Nechte vše vařit a pusťte se do dýně, které potřebujete jeden kilogram v neopracovaném stavu. Po oloupání a odstranění semínek jí bude akorát a nakrájejte ji na kousky, které vložte do kastrolu a duste, až dýně změkne.
3. Když je dýně skoro měkká, přidejte kousky ryby a čerstvé tygří krevety. Losos a krevety se budou vařit 3–5 minut. Nakonec do hrnce natrhejte pak choi a nasekejte koriandr.
4. Podávejte s uvařenou thajskou rýží.
Noky s kuřetem a omáčkou z dýně podle Jamie Olivera
Potřebujete:
• 1 kg moučných brambor typu C
• 130 g hladké mouky
• 2 žloutky
• sůl
• muškátový oříšek
• 1 kg máslové dýně
• 500 ml horkého vývaru
• 200 g bílého jogurtu
• 3 stroužky česneku
• rozmarýn
• barevný pepř
• parmazán
• olivový olej
• 300 g kuřecích prsou
1. Brambory uvařte i se slupkou v osolené vodě doměkka a po zchladnutí oloupejte.
2. Máslovou dýni oloupejte, vydlabejte semínka a nakrájejte na kostičky. Rozpalte hrnec s olivovým olejem a přidejte dýni. Než se orestuje, nasekejte česnek a rozmarýn, který k dýni přihoďte. Poté zalijte vývarem, přikryjte pokličkou a nechte dýni asi 30 minut zcela „rozvařit".
3. Připravte si noky. Nejprve dejte vařit velký hrnec s osolenou vodou, v kterém později budete vařit noky. Brambory, které již vystydly, prolisujte, do hmoty přidejte žloutky, mouku, špetku soli a muškátový oříšek. Vše lehce zapracujte do kompaktní hmoty, ale ne příliš pevně, aby nebyly noky tuhé. Těsto rozdělte na 4 části, ze kterých postupně válejte válečky o průměru 2 cm, které nakrájejte na 2–3cm kousky. Takto připravené noky vložte do vroucí vody na cca 2 minuty, dokud nevyplavou na povrch.
4. Dýně se už rozvařila. Dochuťte ji čtyřbarevným pepřem, solí a jogurtem pro výraznější chuť a lepší konzistenci.
5. Na pánvi orestujete kuřecí prsa nakrájená na kousky a přidejte je do omáčky. Nakonec vmíchejte noky do omáčky, aby se vše krásně spojilo a podávejte posypané parmazánem.
Dýňové rizoto podle Gordona Ramsayho
Potřebujete:
• 1 dýně (máslová nebo muškátová)
• 2 větvičky tymiánu
• 1 sklenka bílého vína
• 1 hrnek rýže arborio
• 4 malé šalotky nakrájené najemno
• 2 hrudky másla
• 1 litr zeleninového vývaru
• 1 hrst jemně nastrouhaného parmazánu a několik hoblinek na dozdobení
• několik čerstvých lístků šalvěje
• olivový olej
• mořská sůl a čerstvě namletý pepř
1. Dýni nejdříve očistěte, oloupejte a zbavte všech semen. Následně ji rozkrájejte na kousky velké zhruba 1 cm. Na pánvi rozpalte olivový olej, zlehka osmahněte tymián. Pak přidejte nakrájenou dýni a zprudka ji osmažte, přilijte bílé víno a nechte ho vyvařit.
2. Osolte, opepřete a na mírném ohni nechte dusit doměkka. Občas zkontrolujte konzistenci a přidejte trochu vody, aby se dýně nepřipálila. Když je hotová, vyjměte tymián a ještě horkou dýni rozmixujte na pyré.
3. Pak připravte rizoto. Na troše olivového oleje orestujte šalotku a přidejte rýži, kterou lehce zarestujte. Poté přidávejte po částech horký vývar a vždy, když se vstřebá do rýže, můžete přilít další. Za stálého míchání takto připravte rizoto tak, aby rýže zůstala al dente – tedy na skus. Před přidáním poslední naběračky vývaru vmíchejte do rýže dýňové pyré. Nakonec do rizota lehce zapracujte hrudku másla i parmazán a vše nechte dvě minuty odstát pod pokličkou.
4. Rizoto dozdobte několika nasucho osmaženými lístky šalvěje a několika opraženými dýňovými semínky.
Autor: Kamila Ulčová