Patříte mezi alergiky s nízkou tolerancí lepku, jste celiaci? Nebo jen uvažujete o tom, že byste pro svoje tělo chtěli něco udělat? Co třeba vyzkoušet uvařit něco bezlepkového? Pokud navíc máte rádi sladké, nabízí se výborné bezlepkové tiramisu. A tiramisu má rád přece každý!
Bezlepkové domácí tiramisu
I ti, kteří nemají prokázanou alergii na lepek, a dosud běžně konzumovali více bílého pečiva, než je zdrávo, začínají trpět obvyklými symptomy jako ti, kteří alergii prokázanou mají. Často se cítí unavení, bolí je hlava, mají nafouklé břicho, průjem nebo jsou zesláblí. Tyto příznaky souvisejí zejména s kvalitou obilnin dodávaných na trh – pšenice, žita, ječmene aj. Jsou totiž vyšlechtěné k vyššímu obsahu lepku, protože čím vyšší obsah lepku, tím lépe pro těsto. Ale tím hůř pro celou civilizaci. Naše těla na tak vysoký podíl lepku prostě nejsou připravená. Proto nám vysoká konzumace lepkových potravin nedělá dobře.
Zkuste vařit bezlepkově a cítit se lépe. Příprava domácího bezlepkového tiramisu navíc není příliš složitá. Základem jsou výborné domácí bezlepkové piškoty, které si každý zvládne připravit doma sám. A také kvalitní mascarpone, které již v dnešní době není těžké sehnat v žádném větším obchodě. Stejně jako ostatní suroviny bez obsahu lepku, které budete na jeho přípravu potřebovat.
Bezlepkové domácí tiramisu
Na domácí bezlepkové piškoty budete potřebovat:
• 10 žloutků
• 10 bílků
• 330 g bezlepkové mouky (Shär Mix Pattiserie C nebo Jizerka - zelená)
• 250 g cukru krystal
Na krém z mascarpone budete potřebovat:
• 5 vajec
• 500 g mascarpone
• 150 g cukru krystal
Roztok na namáčení piškotů:
• šálek silného espressa
• 1 dcl Amaretta
Když už máte připravné všechny suroviny, je nejvyšší čas se pustit do samotné přípravy! Nejprve si připravte piškoty. Postup není ani trochu složitý. Z bílků ušlehejte tuhý sníh, který dejte stranou.
Žloutky vyšlehejte s cukrem. Do vyšlehané žloutkové části vmíchejte mouku. Nakonec vmíchejte sníh z bílků.
Piškoty tvarujte pomocí cukrářského sáčku na plech s pečicím papírem. Vytvarované piškoty pečte na 180 °C cca 10 minut. Hotové piškoty nechte vychladnout a mezitím si připravte krém.
Z bílků vyšlehejte tuhý sníh. Žloutky vyšlehejte s cukrem. Do vyšlehaných žloutků přidejte mascarpone a dále šlehejte, až je krém pevný. Nakonec ručně vmíchejte sníh z bílků.
Espresso a Amaretto smíchejte dohromady a do vzniklého roztoku namáčejte piškoty, které klaďte do pohárků střídavě s krémem (ideálně do nízkých a průhledných skleněných mističek). Nakonec tiramisu v mističkách posypejte kakaem. Věříme, že vám tiramisu bude chutnat a přejeme vám úžasný kulinární zážitek – i bez lepku!
Recept pro vás připravil tým bezlepkové restaurace UHELNA a cukrářka Veronika Znamenáčková.
Pokud nemáte náladu vařit navštivte naši bezlepkovou resturaci UHELNA na pražském Andělu.
Více informací na www.uhelna.com nebo na facebooku https://www.facebook.com/uhelnaclub/
KOMERČNÍ SDĚLENÍ