Bez čeho se žádný kuchař neobejde, je samozřejmě sůl a dobrý, čerstvě namletý pepř. Pokud ale chcete dát svým pokrmům švih, budou se vám hodit i další druhy koření.
11 základních koření, která by neměla chybět ve vaší kuchyni
Dobře zásobený šuplíček s kořením je velká záchrana, když přijde na každodenní vaření z domácích zásob. Z jednoduchých základních surovin pak lehce vykouzlíte chuťově zajímavý pokrm. Kromě české klasiky, jako je kmín nebo majoránka, by měla vaše výbava zahrnout i další jednodruhová koření nebo směsi.
Koření má trvanlivost 6 měsíců až 1 rok, poté už ztrácí na síle i vůni, proto čas od času proberte své zásoby a koření, které delší dobu nepoužíváte, vyhoďte. Kontrola je důležitá také proto, že koření překvapivě milují i moli a je jim jedno, jestli se usadí v oreganu nebo v drceném chilli…
Které koření by tedy nemělo ve vaší kuchyni chybět?
Chilli powder
Je to vlastně směs koření, která v různém poměru kombinuje římský kmín, sušený česnek, oregano a kajenský pepř. Pokrmům dodá lehce pikantní chuť a uzenou vůni. Skvěle pasuje k mexické kuchyni, ale hodí se i na pečenou zeleninu nebo na kuře a do různých grilovacích marinád.
Mletý římský kmín
Na rozdíl od našeho českého kmínu má zcela rozdílnou chuť a nezaměnitelnou vůni. Je jedním ze základních koření používaných v indické, blízkovýchodní, španělské a mexické kuchyni. Perfektní kombinaci tvoří s kardamomem a koriandrem.
Mletá sladká paprika
Kuře na paprice, guláš nebo zelňačka… Bez papriky byste tahle oblíbená jídla neuvařili. Paprika dodá barvu, sladkost a lehce zauzenou příchuť mnoha pokrmům. Zkuste jí posypat chléb s vajíčkem nebo tvrdým sýrem. Fajnšmekři se neobejdou i bez uzené varianty mleté papriky. Ta dodá jídlům výraznou kouřovou příchuť – je skvělá do polévek, na pečené kuře, do pomazánek – zkuste s ní třeba připravit dršťkovou polévku z hlívy ústřičné.
Oregano
Je to jedna z mála bylinek, která má výraznější chuť v sušené podobě. Je velmi oblíbené v řecké a italské kuchyni, ale používá se i na Středním východě. Perfektně ladí k masitým pokrmům z hovězího, ale hodí se i k rybám a kuřecímu masu. A rozhodně ho zkuste k pokrmům z brambor, dýně nebo lilku.
Kari
Tohle koření si jen tak s něčím nespletete, hlavně kvůli jeho zářivě žluté barvě, za kterou může mletá kurkuma jako jedno z hlavních koření, které v této indické směsi nesmí chybět. Hodí se do polévek, indických curry, k luštěninám. U nás se přidává i do smetanových omáček na těstoviny.
Kajenský pepř
Tohle koření dodá vašim jídlům pěkný švih. Zkuste přidat trošku do zeleninového leča nebo do buřtguláše. Můžete ho smíchat s olejem a ten používat k marinování masa nebo sýrů. A špetku přidejte třeba do čokoládové pěny.
Bobkový list
Jídlům dodává nádhernou zemitou chuť a vůni. Můžete použít sušený i čerstvý (je to moc hezká trvalka). Používejte do polévek, vývarů, omáček, dušených masových směsí nebo k luštěninám. Dá se sehnat i jemně namletý, který se skvěle hodí do marinád na maso.
Sušený česnek
Výborné dochucovadlo, které se často používá do kořenicích směsí. Skvěle se hodí do dresinků a dipů, na pizzu a těstoviny, ale i na maso.
Mletá skořice
Oblíbené koření dává především sladkým pokrmům nádhernou hřejivost a neodolatelnou vůni. Dokonalé kombo tvoří s jablky.
Mletý zázvor
Sušené koření nemá takovou sílu a pikantnost jako čerstvý zázvor, ale pokrmům dodá velmi příjemnou hřejivou chuť. Hodí se k sladkému pečení, zvlášť podzimní ovocné koláče dokáže krásně pozdvihnout. Ale využijete ho i při přípravě oblíbené „číny“.
Muškátový oříšek
Čerstvě nastrouhaný dodá jídlům lehkou sladkost a oříškovou příchuť. Výborně se hodí do smetanových polévek, například pórkové nebo květákové. Květáku vůbec sluší – například zapečený květák se sýrovou omáčkou s ním chutná opravdu božsky. Příjemně dochutí i sladká těsta.
Připravila Klára Michalová