Ať už borůvky pěstujete doma, nebo je kupujete na farmářském trhu, vždy je potřeba dodržet správné skladování. Zde je několik zásad, které je dobré znát, aby borůvky vydržely co nejdéle v dobré kondici.
Jak udržet borůvky co nejdéle v kondici? Udělejte jednu zásadní věc hned, jak je přinesete domů
Proč se čerstvé bobule rychle kazí?
Borůvky, maliny a ostružiny jsou vystaveny mnoha okolním podmínkám, které jim čerstvost ubírají. Vlhkost a světlo jsou jedny z hlavních důvodů. Pokud na borůvkách začnou růst plesnivé bílé nebo zelené skvrny, není bezpečné je jíst. Nejlepší způsob, jak zabránit hnilobě a rychlému kazení, je správně ovoce skladovat.
Co udělat jako první
Když domů přinesete borůvky, vyhoďte všechny rozmočené nebo již zkažené bobule před tím, než je uskladníte. Kdybyste je nechali mezi ostatními, způsobí, že se ostatní borůvky začnou rychle kazit.
Různé odrůdy bobulí skladujte odděleně. Kazí se různou rychlostí. Jedna zkažená zapomenutá malina může odepsat všechny borůvky, které obvykle vydrží déle.
Jak udržet borůvky čerstvé
- Třídění bobulí: Otevřete nádobu s borůvkami a vysypte je do cedníku. Odstraňte všechny rozmočené bobule spolu s těmi, které mají zelené a bílé skvrny.
- Octová koupel: Naplňte mísu jedním šálkem bílého nebo jablečného octa a třemi šálky vody. Přidejte borůvky, protřepejte je a nechte je pět až deset minut louhovat. Ocet zabije většinu špatných bakterií.
- Oplach: Bobule v cedníku opláchněte studenou vodou, abyste z nich odstranili octový roztok.
- Sušení: Abyste borůvkám prodloužili jejich trvanlivost, usušte je co nejdůkladněji. Položte papírovou utěrku na stůl, rozprostřete na ni bobule a zakryjte je další utěrkou. Bobule jemně poklepejte a třete, aby papírový ručník absorboval veškerou vlhkost.
- Skladování: Ovoce skladujte v neuzavřené (nebo prodyšné) nádobě vyložené papírovou utěrkou v chladničce. Vzduchotěsná nádoba totiž může zachytit vlhkost a urychlit proces hniloby. Nádobu s ovocem umístěte do středu chladničky, protože tam je vlhkost nejnižší.
Borůvky takto vydrží až deset dní. Pokud přesto borůvky nestihnete sníst, nejlepším uchováním je zmrazení. V mrazáku vám bobule v klidu vydrží přes půl roku.
zdroj: masterclass.com; foto:iStock.com