Už jste navštívili podnik, pro který je toustový chleba alfou a omegou? Mluvíme o "Naší Toustárně" v pražských Holešovicích, která je nejen pekárnou, ale i takovým malým bistrem!
Holešovická Naše Toustárna
Už se sice píše rok 2016, ale dnes bych ráda zavzpomínala na jeden prosincový den roku předchozího. V předvánočním chaosu jsem se totiž nesoustředila jen na dárky, ale i na objevování nových míst a ochutnávání nových jídel. Díky tomu jsem konečně navštívila podnik, pro který je kvalitní chléb základem všeho!
Naše Toustárna se nachází v pražských Holešovicích, jen kousíček od tramvajové zastávky Maniny. Ve středu 9. prosince jsem kolem oběda dostala neskutečnou chuť na pořádný toust, takže výběr podniku byl jasný: o Toustárně jsem totiž slyšela už v létě, ale v dané části Prahy se příliš často nepohybuji. Teď už mám rozhodně důvod!
Podnik je to malý a na posezení ve větším počtu lidí to není, nicméně je možné odnést si jídlo s sebou. Jelikož jsem Toustárnu navštívila sama, problém se sezením nebyl (okolo velkých oken jsou pulty, na kterých se dá sedět ve dvou lidech a v každém výklenku je dřevěná krabice jako stolek). Někomu to možná nemusí vyhovovat, ale já jsem s tím problém neměla.
Chtěla jsem vyzkoušet nějakou sezonní specialitu, což se povedlo! V nabídce byla předvánoční novinka: toust s kančím masem, salátem coleslaw s brusinkami a perníkovo-švestkovou omáčkou. Navíc jsem mohla ochutnat světlý i tmavý toustový chleba a to mi vyhovovalo. A mé první dojmy? Hodně jsem přemýšlela, jestli si rovnou neobjednám další porci!
Maso bylo skvělé, coleslaw mám moc ráda a v kombinaci s brusinkami to byla zajímavá změna. Oba druhy toustového chleba mi přišly velmi dobré. Možná bych ale zvážila zařazení nějakých menších salátů ke každému toustu. Tentokrát mi to sice stačilo, ale jsou dny, kdy bych takových porcí musela sníst daleko víc. Porcička salátu by to ale mohla dohnat a zároveň i ozvlášnit.
Kromě toustů si ale můžete dát i obložené bulky, něco sladkého nebo takzvané "šuplíky" – různé druhy ciabatty nebo sladké moučníky (já například ochutnala špaldový šuplík s jablky a rebarborou).
Skvělé na tom všem je, že si zdější pečivo můžete také koupit: chleby, bagety i bulky. Já jsem neodolala a vzala si domů malý podmáslový chléb.
Ukázka z menu
Velký zapečený toust
– s lehce uzeným hovězím, čedarem, okurkou, rajčetem, salátem a BBQ omáčkou
– s pečenou krůtičkou, rajčetem, okurkou, salátem, čedarem a curry omáčkou
– s kozím sýrem, carpacciem z červené řepy, salátem, rukolou a balzamikem
Pekárna
– bulka: např. bramborová, špaldová, podmáslová
– chléb: např. podmáslový, žitný
a řada dalších dobrot!
Když bych to měla nějak shrnout, Naše Toustárna je podnik, kam si ráda zajdu na opravdu dobrý toust nebo pro nějaké pečivo. Díky tomu totiž můžu zavzpomínat na oblíbený Londýn, kde se to skvělými tousty jen hemží. A pokud se v nabídce objeví i malé saláty, budu o to šťastnější.
Interiér je ideální pro kratší posezení, občerstvení a nějakou tu kávu. Hodně věcí se mi v prostoru opravdu líbilo, ale asi si budu muset zvyknout na ta velká okna (ten den pršelo, takže sezení u chladného skla nebylo úplně to pravé).
Každopádně pokud se na toustíky vypravíte, určitě se informujte o těch sezonních, já byla opravdu spokojená!
autor: Tereza Pánková
redaktorka FTV Prima