Šumivá černá limonáda je nesporným králem nealkoholických nápojů po celém světě. Mimo jiné s ní vyčistíte vodní kámen, rez, a dokonce ji lze využít na vaření. Sladkost a šumivost coly zvýrazní a obzvláštní nejrůznější pokrmy.
Přestože je cola nabitá pořádnou dávku cukru, je zajímavou ingrediencí do slaných jídel. Chuť však není vše, co tahle oblíbená limonáda nabízí. Díky sodě a zejména pak kyselině fosforečné, je fantastickým zjemňovačem masa.
Cola maso zkřehčí
Kdybyste nalili colu na steak nebo plec, způsobíte denaturaci, zkřehnutí bílkovin a pojivových tkání. Maso není pak tak tuhé. Nicméně takto upravené maso by nechutnalo dobře, protože colu je potřeba spárovat s dalšími ingrediencemi.
Když se do coly přidá například sójová omáčka, výsledkem je sladko-slaná-umami marináda, která připomíná teriyaki nebo barbecue. Cukr, který je v limonádě obsažený, při pečení krásně zkaramelizuje a vytvoří lepkavou kůrku.
Hlídejte si čas
Pokud v marinádě používáte hodně coly, hlídejte dobu, po kterou je maso naložené. Kdykoli je totiž maso ponecháno v kyselé marinádě příliš dlouho, stane se z něj kašovitá hmota. Doporučená doba marinování je maximálně 8 hodin.
Recept na marinádu z Coca-Coly
INGREDIENCE:
-
4 stroužky česneku, rozdrcené
-
½ šálku sójové omáčky
-
4 lžíce worcestrové omáčky
-
2 lžíce hnědého cukru
-
¼ šálku rostlinného oleje
-
2 šálky Coca-Coly
-
šťáva z 1 citronu
-
sůl
-
čerstvě namletý pepř
POSTUP:
-
Na postupu není nic těžkého. Všechny ingredience smíchejte dohromady a do hotové marinády naložte libovolné maso.
-
Nechte ho 8 hodin odpočinout a poté maso přendejte na rozpálený gril či do předehřáté trouby.
-
Marinádou maso později už nepotírejte, neboť by se na pečený kousek mohly dostat bakterie z masa syrového.
Zdroj: eu.southernkitchen.com, coupleinthekitchen.com; foto: iStock