Šumivá černá limonáda je nesporným králem nealkoholických nápojů po celém světě. Mimo jiné s ní vyčistíte vodní kámen, rez, a dokonce ji lze využít na vaření. Sladkost a šumivost coly zvýrazní a obzvláštní nejrůznější pokrmy.

Šumivá černá limonáda je nesporným králem nealkoholických nápojů po celém světě. Mimo jiné s ní vyčistíte vodní kámen, rez, a dokonce ji lze využít na vaření. Sladkost a šumivost coly zvýrazní a obzvláštní nejrůznější pokrmy.
Přestože je cola nabitá pořádnou dávku cukru, je zajímavou ingrediencí do slaných jídel. Chuť však není vše, co tahle oblíbená limonáda nabízí. Díky sodě a zejména pak kyselině fosforečné, je fantastickým zjemňovačem masa.
Kdybyste nalili colu na steak nebo plec, způsobíte denaturaci, zkřehnutí bílkovin a pojivových tkání. Maso není pak tak tuhé. Nicméně takto upravené maso by nechutnalo dobře, protože colu je potřeba spárovat s dalšími ingrediencemi.
Když se do coly přidá například sójová omáčka, výsledkem je sladko-slaná-umami marináda, která připomíná teriyaki nebo barbecue. Cukr, který je v limonádě obsažený, při pečení krásně zkaramelizuje a vytvoří lepkavou kůrku.
Pokud v marinádě používáte hodně coly, hlídejte dobu, po kterou je maso naložené. Kdykoli je totiž maso ponecháno v kyselé marinádě příliš dlouho, stane se z něj kašovitá hmota. Doporučená doba marinování je maximálně 8 hodin.
INGREDIENCE:
Zdroj: eu.southernkitchen.com, coupleinthekitchen.com; foto: iStock
redaktorka FTV Prima
Zanechte nám svůj e-mail a 1x týdně vás upozorníme na to nejnovější a nejlepší z našeho webu.
Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů
prima-cnn-news
prima-zeny
prima-zoom
prima-fresh
prima-cool
playboy
lajk
prima-living