O cyklistech se ví, že po tréninku potřebují svému tělu dodat energii a pořádný odpočinek. Kolonial na Starém městě je ve štychu nenechá. Kombinuje tradiční českou klasiku s osvěžující nápaditostí. Vezměte svoje kola nebo se projděte po svých na Staroměstskou a zavítejte do Mekky všech bikerů.
Zabrzděte svoje biky v Kolonialu. Cyklistický pub teď frčí
1. pražská restaurace v srdci Prahy
Možná ještě pamatujete, že kdysi byl Kolonial trochu z jiného těsta. Připomínal exotiku a orient nejen podle názvu, ale i menu více holdovalo světové kuchyni. Když otvírali Kolonial znovu, koncept úplně převrátili. Chtěli napumpovat podniku novou duši a tak slovíčko Kolonial nabralo úplně jiný směr. Symbolem této útulné restaurace jsou kola a cyklisti ve všech možných podobách. Můžete zde vidět staré nádherné elegantní bicykly, na kterých možná jezdili naši prapradědové, různé součástky i číšníky v cyklistických dresech. Originální je i zeď talířů podepsaných známými českými šampiony, kteří v Kolonialu strávili příjemné chvíle, nebo přednášeli na pravidelných „Koloniálních besedách“ otevřených široké veřejnosti.
První záchrana po výkonu
Předem v Kolonialu vědí, co všechno musí sportovci uhasit. Jednatelka a duše restaurace Hana Rulcová v tom má jasno. Žízeň a hlad. Na baru můžete ochutnat několik druhů točeného piva, ale i vinaři si přijdou na své. Výběr kvalitních vín z Moravy doplňuje i světová nabídka z Francie, Itálie nebo Španělska. K tomu zde naleznete široký výběr chuťovek, které pocházejí z domácích lokálních surovin, čemuž odpovídá zdejší „Koloniál“ tlačenka s octem a jemně sekanou cibulkou nebo delikátní kachní paštika v zavařovačce s brusinkami a tousty z bílého chleba, která vám rozjede chutě natolik, že nevíte, co si dát v dalším kole. Pokud máte chuť ochutnávat, farmářské prkénko představí uzeniny od českých řezníků nebo sýry, které k pivu neodmyslitelně patří.
Sýrové prkno – nakládaný hermelín, sýrový tatarák zapečený na topince, naložený pivní sýr, kozí sýr
Foto: archiv
Babiččin „HOPL POPL“
Tenhle pokrm znáte všichni, jen mu zřejmě doma říkáte jinak. V mojí rodině nese jméno MIŠMAŠ a neznám pravděpodobně nic jiného, co nás v neděli večer dokázalo doma tak rozmlsat. Vždy když maminka nebo babička pekly kachnu, husu, vepřovou pečeni nebo krůtu s knedlíky a se zelím, nám pak večer ze zbytků připravily tuhle dobrotu. Všechny ingredience rozkrájely na kostičky, hodily na pánev, lehce osmažily a hody mohly začít. Jedlo se jen lžící a o poslední porci v kastrůlku jsme sváděli vášnivé bitvy. Koloniál je pro mě prvním podnikem, kde pochoutku podávají. Kostky opečených bramborových knedlíků s vykostěnou domácí kachnou, uzeným vepřovým bokem a bílým zelím nemají chybu.
Tatarák, koleno a proslulé špízy
Co nesmí v takové hospodě nikdy chybět, je velký výběr masa na všechny způsoby. Specialitou podniku je jistě propečené a šťavnaté vepřové koleno se zelným salátem, křenem a hořčicí nebo vyhlášené špízy podávané z grilu přímo na šavli. Každý, kdo špíz dostane na stůl, je okamžitě terčem pozornosti. Vypadá totiž jak umělecké dílo a tak pronikavě voní. Zde si vybere i vegetarián, pro kterého je připravena variace z papriky, cukety, lilku, sušených rajčat a balkánského sýru. K zeleninové verzi zvolte bramboru s domácím tvarohem a petrželkou. Tatarák vám zase umíchají z mladých býčků nebo z lilku či sýra.
Kuřecí křídla marinovaná v chilli medu s bramborou přelitou zakysanou smetanou s pažitkou
Foto: archiv
Česká klasika v moderním plášti
Pokud nemáte chuť na recepty našich babiček, zkuste kategorii Z grilu. Já vybrala hovězí pupek z české stračeny s omáčkou „demiglace“ s čerstvým pepřem a grilovanou zeleninou, bramborovou kaší se slupkami a skvěle si pochutnala. Ve výběru narazíte na králičí jatýrka s křupavou slaninou, cibulkou, jablky a kapkou moravského André s kroupovými bramboráky, hovězí burger nebo vepřová žebírka z přeštických vepřů.
Najeté kilometry odměňte sladkou tečkou
Nevím jak vy, ale já po cyklistických výpravách dostávám neovladatelnou chuť na sladké. Koloniál se inspiroval dávnou minulostí a oživil originální staročeský dezert z bramborového těsta. Čápi v perníku se skořicí, švestkami a kysanou smetanou vás vrátí do doby, kdy naši předkové zřejmě poprvé objevovali krásu cyklistiky a obdivovali naše dědiny právě z cyklistického sedla. Zrovna takové vzpomínky ve vás touží Kolonial rozdmýchat skrze svou výbornou kuchyni.
Adresa: KOLONIAL, Široká 25/6, Praha – Staré město, 110 00, www.kolonialpub.cz, tel.: 224 818 322, info@kolonialpub.cz, otevřeno denně od 8.00 – 24.00.
Autor: Michaela Králová