Když se řekne ryba, jsme rozděleni na dva tábory. Jedna část národa je miluje, druhá zatracuje. Své o tom vědí Rybárny Praha, které se vracejí zpátky k tradici prvorepublikových rybáren, ale nebojí se i experimentovat s chutěmi.
Tradice i experimenty mají na háčku v Rybárnách Praha
Potvrzuje to jejich účast na food festivalu Jakože, cože?!, kde představí opravdu neobvyklé menu.
Jezte ryby
Hlavním mottem Rybáren Praha je „čerstvost, zručnost a trpělivost“, což je podle rybích znalců prý základ pro práci s rybami. Většina lidí v ČR podle vedoucího rybárny Sokolovská Martina Fanty má za to, že vaření rybích pokrmů je často technicky komplikovaná, časově náročná věc, a proto ji z jídelníčku vypouštějí. A tak se snaží zákazníkovi svým servisem co nejvíce ulehčit práci a připravit mu rybu tzv. až na stůl nebo kuchařské prkénko. To zahrnuje kompletní přípravu od gastronomické poradny přes vykostění, opracování a odstranění šupin.
„Jde prostě o to, abyste na pánvi měli stejnou flákotu ryby, jako když si koupíte steak z kuřete nebo býčka, čímž se chceme v Rybárnách odlišit od velkých řetězců. Naším cílem a přáním je nabídnout našim zákazníkům široký sortiment čerstvých sladkovodních a mořských ryb vysoké kvality za příznivé ceny a tím přispívat ke zvyšování spotřeby rybího masa v ČR,“ komentuje Martin Fanta.
Z rybníka Jezbořáku až do nebes
Pokud jde o výběr ryb, mají Rybárny opravdu co ukázat. Od ledna 2014 mají z části v pronájmu rybník Jezbořák, odkud dovážejí sladkovodní ryby. Čerstvý kapr, pstruh duhový, amur, tolstolobik, štika, sumec, pstruh lososovitý a další, dle sezony např. candát, úhoř, okoun, lín. 2x týdně přivážejí zboží od chorvatských a italských rybářů, kde naleznete pražmu, vlka, makrelu, sardinky, hejka, ale i slávky, olihně, chobotnice a mnoho dalšího, co Jaderské moře nabízí. Letecky pak až z dalekých krajů exotické ryby jako třeba papouščí rybu, mahi-mahi a další.
Nově otevřené bistro
Právě touto dobou Rybárny otevírají nové Bistro Radlická na Praze 5, kde chtějí servírovat rybí speciality v novém i starém kabátě. Právě proto se rozhodli zúčastnit food festivalu neobvyklých chuťových kombinací Jakože, cože?! Prostřednictvím bistra, kde nasajete rozhodně tu pravou rodinnou atmosféru, chce rybárenský tým svým zákazníkům přiblížit lahodnost a jednoduchost přípravy rybích specialit.
„Pro menu našeho bistra jsme šli klasičtější cestou, ale v rámci food festivalu připravíme návštěvníkům zvláštní překvapení. Obecně se ví, že spojení s čokoládou se hodně využívá s chilli, ale my šli na to jinak. Vyzkoušeli jsme růžového lososa s bílou čokoládou, která s ním hezky ladí, a vše dotáhli růžovým pepřem,“ láká na extravagantní pokrm Eva Havlíčková, manažerka Rybáren.
Zdroj: www.rybarnypraha.cz
FRESH hlásí účast na festivalu! JAKOŽE, COŽE?!
Říkáte si, že ryby a čokoláda k sobě vůbec nepatří? Rybárny Praha si to nemyslí. Pokud rádi poznáváte nové věci, zažíváte překvapení a ochutnáváte neobvyklé kombinace jídel, máme pro vás novinku. Zkuste s námi otestovat vlastní chuťové pohárky na historicky prvním ročníku food festivalu Jakože,cože?!, kde vás čeká spousty neobvyklých chuťových kombinací.
Ve dnech 4.–5. října 2014 na vás čekají workshopy, například s mistrem molekulární kuchyně Petrem Koukolíčkem, nebo škola vaření Chef Parade, experimentální menu vyhlášených restaurací Saké, Dish, Secret of Raw, Oblaca, Snails daya jiné. Na festivalu budete moci také ochutnat novinku v oblasti sladkých dobrot čokolády Milka LU a Milka TUC v netradičním kabátě a mnoho dalšího. Všechny kulinářské divy po celý víkend najdete na náměstíčku Piazza Domino na Andělu od 11.00 do 20.00.
Viděli jste někdy, jak vypadá a chutná štrúdl nebo drink v jiném skupenství? Ne? Tak to musíte dorazit.
Těšíme se na vás a neobvyklým chutím zdar!
VSTUP NA FESTIVAL JE ZDARMA
Více na FB food festivalu Jakože,cože?!