Sezona chřestu se pomalu chýlí ke konci, a pokud jste si tuto lahůdkovou zeleninu oblíbili, je potřeba si ji užít, dokud to jde.
S Klárou v kuchyni: Zelený chřest se smetanou 2x jinak
Já na chřestové vlně jedu poměrně intenzivně – v rámci Bosch Fresh festivalu představuji naživo tři chřestové recepty, které už jsem tady na webu představila. V Plzni jsem navíc vedla workshop s herci ze seriálu Ohnivý kuře a připravila jsem pro ně nový recept, který se povedl a ráda se o něj podělím.
Workshop s herci Ohnivýho kuřete v rámci Bosch Fresh Festivalu v Plzni; foto: archiv festivalu
Kuřecí řízek v parmské šunce se zeleným chřestem ve smetanové omáčce
NA 4 PORCE / PŘÍPRAVA: DO 30 MINUT
• 2–3 kuřecí prsní řízky
• sůl a čerstvě namletý pepř
• trocha hladké mouky
• 4–6 plátků parmské šunky (nebo jiné sušené proscuitto nebo švarcvaldská šunka)
• 2 lžíce olivového oleje
• 1 svazek (500 g) zeleného chřestu
• 2 lžíce bazalkového pesta
• 1 kelímek smetany
1. Kuřecí prsa podélně rozkrojte, aby nebyla tak silná. Osušte je papírovou utěrkou a z obou stran osolte a opepřete.
2. Plátky masa obalte v hladké mouce, přebytečnou oklepejte. Každý plátek masa obalte proužkem šunky.
3. Ve velké pánvi rozehřejte olej a restujte na něm připravené maso asi 5 minut z každé strany, až bude maso propečené a povrch dozlatova.
4. Mezitím si připravte chřest. Odkrojte asi 2cm konce a stonky nakrájejte asi na 5cm kusy. Dejte je vařit do osolené vody asi na 3 minuty, poté sceďte. Nebo je můžete restovat společně s masem či na zvláštní pánvi s olejem.
5. V malé misce si smíchejte smetanu s pestem, případně lze přidat lžíci mascarpone. Až bude kuře opečené, přelijte ho ochucenou smetanou a přidejte i chřest. Přiveďte k varu, nechte lehce zhoustnout a stáhněte z ohně.
6. Podávejte samotné nebo s uvařeným bramborem či čerstvým pečivem.
Nápad s ochucenou smetanou se mi zalíbil, tak jsem obdobně doma připravila i rychlou večeři z čerstvých těstovin. Místo masa jsem použila šunku, ale dobrá by byla i uzená slanina. A výraznější chuť dodala gorgonzola.
Těstoviny se zeleným chřestem a sýrovou omáčkou
1. V osolené vodě uvařte čerstvé těstoviny.
2. Vedle v pánvi rozehřejte ghí nebo máslo, orestujte šunku nakrájenou na proužky, po chvíli přihoďte na špalíčky nakrájený zelený chřest a restujte.
3. V misce smíchejte trochu smetany, mléka, lžíci mascarpone, lžičku bazalkového pesta a rozdrobenou gorgonzolu. Směs vlijte do pánve, nechte rozpustit sýr a omáčku trochu zhoustnout.
4. Pak vmíchejte uvařené těstoviny a ihned podávejte :)
Chcete-li nahlédnout do mé kuchyně, sledujte mě na instagramu@primafresh, kde se s vámi dělím nejen o své recepty, ale i o spoustu dalších informací ze světa gastronomie:
Klára Michalová, šéfredaktorka Prima FRESH