Čas vánočních večírků a silvestrovských párty je tu! Vsaďte na španělské tapas a šumivou cavu

Vánoční svátky a silvestr jsou ty pravé příležitosti užít si s rodinou a přáteli skvělé jídlo a pití. Zkuste letos vsadit na španělské jednohubky tapas a šumivé víno cavu. Inspirujte se třemi jednoduchými, ale velmi efektními recepty od foodblogerky Coolinářky.

Až letos budete plánovat sváteční pohoštění ke stromečku nebo na silvestrovskou párty, zkuste zapomenout na chlebíčky a místo toho se vrhněte do světa španělských tapas. Jsou jednoduché, vypadají luxusně a nabízejí pravý gurmánský zážitek. Inspirovat se můžete například třemi recepty od známé foodblogerky Svatavy Vaškové alias Coolinářky.

K tapas jedině cava! Španělská sestra pravého šampaňského vás nadchne

Dáte-li letos tapas šanci, servírujte je se španělským šumivým vínem cava, které lze po právu nazvat španělským šampaňským. Je totiž vyráběna úplně stejnou metodou jako její známější francouzský bratr.

Chuť cavy charakterizují svěží ovocné tóny a praskání jemných bublinek na jazyku. Nejlépe si ji vychutnáte vychlazenou na teplotu 5 až 8 °C. Pokud ji přechladíte, riskujete, že ztratí jemné nuance chutí a vůní, které ji činí tak lahodnou. Podávejte ji ve vysoké sklence „flétně“, která zpomaluje vyprchávání bublinek. Zkuste například Cava Extremarium Brut Reserva Organic ze čtyř odrůd, které se sbírají a zpracovávají odděleně. Vzniká tak lahodné šumivé víno svěží, ovocné, krémové chuti s velmi příjemnými tóny syrových mandlí a lískových oříšků.

Na sváteční stůl se hodí také výborné avokádové guacamole. Připravte jej podle videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE

Vyzkoušejte sváteční tapas podle Coolinářky

Lososové rolky s avokádem

Suroviny:

  • 200 g uzeného lososa
  • 100 g lučiny
  • 1 lžíce sekaného čerstvého kopru
  • ½ avokáda
  • ⅓ salátové okurky
  • pepř

Na potravinářskou folii klaďte plátky uzeného lososa. Na ně namažte v tenké vrstvě lučinu s trochou nasekaného kopru a čerstvě mletého pepře. Doprostřed položte podélně nakrájené avokádo a salátovou okurku a pomocí folie zabalte do rolky. Rolku dejte do lednice na zhruba dvě hodiny ztuhnout a pak ji nakrájejte na jednotlivé kousky.

Jednohubky s melounem a šunkou jamón ibérico

Suroviny:

  • ½ melounu cantaloupe
  • 100 g šunky jamón ibérico
  • čerstvá bazalka
  • 100 g mini mozzarelly

Na párátka napichujte odspodu kousek melounu, na něj šunku, pak lístek čerstvé bazalky, a nakonec kuličku mini mozzarelly.

Cizrnový hummus s česnekem a sladkou paprikou

Suroviny:

  • 1 konzerva cizrny
  • ⅓ stroužku česneku
  • 2 lžičky sezamové pasty tahini
  • 1 lžička citronové šťávy
  • špetka mletého římského kmínu
  • špetka sladké papriky
  • olivový olej
  • sůl

Cizrnu slijte a přendejte do mixéru, přidejte tahini pastu, česnek, římský kmín, šťávu z citronu, asi 4 lžíce oleje a vše rozmixujte dohladka. Ochutnejte a dochuťte solí. Hummus podávejte pokapaný olivovým olejem a posypaný troškou sladké papriky.

Zdroj: Kulinaria.cz

Autor článku

Klára Michalová

Všechny články autora

šéfredaktorka FTV Prima , Prima FRESH

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty