Suroviny
- hovězí maso (nebo divočák) 1,5 kg
- cibule 3 ks
- červená paprika (Sladká)
- červená paprika (Pikantní)
- sůl
- pepř
- bobkový list
- nové koření
- sádlo 2 lžíce
- hořčice 1 lžíce
- červené víno 100 ml
Halušky
- hladká mouka 400 g
- vejce
- olej 2-3 lžíce
- sůl
Postup přípravy
- Cibuli nakrájíme na malé kusy a osmažíme na sádle. Přidáme na kostičky pokrájené maso a zprudka je krátce osmažíme.
- Poté přidáme hořčici s trochou vody. Přidáme sůl, pepř, bobkový list a nové koření. Posypeme červenou paprikou, podlijeme vínem a asi 200 až 300 ml vody a dusíme v tlakovém hrnci asi 70 minut (dvě a půl hodiny v normálním kastrolu).
- Dochutíme, ještě jednou povaříme a v případě nutnosti zahustíme moukou. Ze všech surovin na halušky připravíme řidší těsto.
- Dáme vařit 3 litry vody a do vroucí vody přidáme špetku soli. Těsto protlačíme co nejrychleji do vařící vody.
- Propasírované halušky v hrnci promícháme, aby se nepřichytily ke dnu, a jakmile vyplují na hladinu, ještě pár minut vaříme, poté je scedíme, propláchneme studenou vodou a podáváme s horkým perkeltem a omáčkou.
Autor receptu: Attila Baláž