Hlavní chod
- kuřecí maso 500 g
- kešu oříšky 2 hrsti
- arašídy 2 hrsti
- zázvor 2 lžíce
- česnek 3 lžíce
- cibule 4 kus
- kukuřičný škrob 25 g
- voda 3 lžíce
- cukr 12 g
- paprika 1 kus
- sójová omáčka 10 lžic
- ústřicová omáčka 1 lžice
- vinný ocet 10 ml
- rýžové víno 25 ml
- arašídový olej
- chilli papričky
- kuřecí vývar
Postup přípravy
1.Začneme rýží, kterou v sítu asi půl minuty propláchneme pod silným proudem vody. Pak ji orestujeme na rozehřátém oleji, zalijeme vodou a přivedeme k varu. Vaříme, dokud se rýže neobjeví na hladině, pak přiklopíme a dáme do trouby předehřáté na 200°. Troubu vypneme a zakrytou rýži necháme asi 18 minut dojít.
2. Maso nakrájíme a promícháme se čtvrtinou škrobu a trochou sójovky a uložíme na chvilku do lednice. Cibulku a papriku pokrájíme na jemné proužky, podrtíme chilli i se semínky, nastrouháme zázvor a česnek a nachystáme si nesolené ořechy.
3. Na omáčku promícháme zbytek sójové omáčky a škrobu, ústřicovou omáčku, cukr, víno a ocet.
4. Ve větším množství oleje asi minutu a půl restujeme maso a pak je dáme stranou do tepla. Z pánve slijeme olej a ponecháme asi dvě lžíce. Pokračujeme a přesně dodržujeme postup: 30sekund zarestujeme chilli a česnek, 30 dalších sekund papriku, 20 s maso, 20 s oříšky a cibulku. Ke konci vlijeme omáčku a už jen promícháme. Můžeme přidat trochu vývaru, pokud je šťávy málo. Odstavíme a hned podáváme srýží.
Hlavní chod:
Kuřecí kungpao, rýže
Ingredience:
500 g kuřecích stehenních řízků2 hrsti kešu2 hrsti arašídů2 lžíce nastrouhaného čerstvého zázvoru3 nastrouhané stroužky česneku4 lahůdkové cibulky25 g kukuřičného škrobu3 lžíce vody12 g cukru1 červená paprika10 lžic sójové omáčky1 lžíce ústřicové máčky10 ml vinného octa25 ml rýžového vína (sherry, portské)arašídový olejsušené chilli papričky (podle toho, co kdo snese)kuřecí vývar
Příloha, jasmínová rýže:
1 díl (cca 400 g) rýže1,5 dílu vody1 lžíce oleje