Kuře s nádivkou
- celé kuře (1,5–2 kg) 1 ks
- sůl
- čerstvě namletý pepř
- rohlík (nakrájené na kostičky) 2 ks
- máslo 1 lžíce + 2 plátky pod kůži
- vejce (bílky a žloutky zvlášť) 1 velké nebo 2 malé
- mléko asi 200 ml
- mandle (oloupané a nasekané) 30 g
- anglická slanina (nakrájená na kostičky) 30 g
- špenát (opraný a pokrájený) 1 hrst
- hladkolistá petržel (nasekaná) 1 menší hrst
- česnek (prolisovaný) 1 stroužek
- muškátový oříšek špetka
Bramborová kaše
Sledujte kulinární show Karolína, domácí kuchařka každou sobotu v 18.10 na Primě!
Všechny recepty, bonusová videa a další informace z natáčení najdete ve speciálu:
Odkaz
Karolína, domácí kuchařka
Každou SOBOTU v 18.00 na Primě vám Karolína Kamberská, matka tří dětí, kritička restaurací a lifestylová novinářka představí zdravé, ale zároveň chutné recepty, které lze...
Postup přípravy
- Kuře vyjměte z lednice asi hodinu před tím, než ho začnete péct. Opláchněte ho, osušte papírovou utěrkou a zevnitř i zvenčí osolte a opepřete. Troubu rozpalte na 180 °C.
- Připravte nádivku: Nakrájejte pečivo na kostičky a opečte ho v pánvi na lžíci rozpuštěného másla dozlatova. Kostičky nasypte do mísy, přisypte mandle. Promíchejte žloutky s mlékem a nalijte ho k opečeným kostičkám pečiva. Přidejte nakrájenou slaninu, špenát, petrželku, česnek, sůl, pepř a muškátový oříšek a promíchejte. Do této směsi po částech vmíchejte tuhý sníh.
- Kuře naplňte nádivkou. Uvolněte kůži na prsou a vsuňte pod ní kousky másla (díky umístění pod kůží se máslo dostane do masa na prsou, které má tendenci být suché, a nesteče po kůži do pekáče). Pak otvor zajistěte jehlou na závitky (nebo pevnými párátky či zašijte režnou nití). Stehýnka svažte provázkem k sobě.
- Kuře položte do pekáčku prsy nahoru, jen mírně podlijte vodou a dejte do trouby. Příliš ho nerušte neustálým otevíráním trouby a přeléváním šťávou, abyste nesnižovali teplotu v troubě. Kuře s nádivkou se peče o něco déle než bez nádivky. Počítejte přibližně s 90 minutami.
- Tip: Je-li kůžička málo opečená a maso již měkké, potřete ho ke konci pečení máslem a dopečte na barvu.
- Bramborová kaše: Brambory uvařte ve slupce v osolené vodě doměkka; trvá to asi 30 minut. Slijte vodu, oloupejte je a přepulte, máte-li malé, nechte je celé.
- Vymačkejte k nim upečený česnek ze slupek, rozšťouchejte je a po částech přilévejte a zapracujte metlou nebo šlehačem mléko (řiďte se savostí brambor a vlastními preferencemi), sůl a máslo. Vyšlehejte a nakonec vmíchejte petrželku, chcete-li.
- Pečený česnek: Zahřejte troubu na 180 °C. Odřízněte vršky z celých palic česneku tak, aby byly vidět všechny stroužky. Česnek zakapejte olivovým olejem (na 1 palici stačí 1 lžička), postavte do pekáče s kuřetem a pečte asi 45 minut zcela doměkka. Takto upečený česnek je krásně krémový a nasládlý.