Suroviny
- kuřecí stehno (rozpůlené filety) 8 ks
- chilli omáčka (piri-piri omáčka, viz níže)
- citron 1 ks
- pomeranč 1 ks
- citronové listy 16 ks
- krevety (oloupané) 4 ks
- slanina 4 plátky
Na piri-piri omáčku
- cibule (malá) 1 ks
- česnek 3 stroužky
- olivový olej 100 ml
- paprika 5 g
- chilli papričky (středně velké) 10 ks
- sůl
- citronová šťáva 30 ml
Postup přípravy
- Kuřecí plátky nechte přes noc marinovat v piri-piri omáčce.
- Kuřecí kousky navlékněte na špíz a mezi ně vkládejte plátky ovoce a citronové listy. Každou jehlu zakončete krevetou, obalenou plátkem slaniny.
- Pečte nebo grilujte špízy tak, aby maso bylo udělané, ale pořád ještě šťavnaté. Kebaby jsou velmi chutné, když jsou nejlépe pečené nad žhavými uhlíky. Pokud je venku příliš chladno, přendejte je potom na pekáč a opékejte je ještě v troubě rozehřáté na 200 °C asi po dobu 15 minut.
- Omáčka piri-piri: Na jemno nasekanou cibuli a česnek opékejte na mírném ohni v oleji, až bude cibule měkká a lesklá. Vmíchejte papriku a restujte dalších 30 vteřin. Z chilli papriček vyškrábněte semínka, nasekejte je a přidejte do teplého oleje spolu se špetkou soli a s citronovou šťávu. Směs rozmixujte v robotu nebo tyčovým mixérem.
- PRIMA TIPY: Pokud se rozhodnete, že použijete místo stehen kuřecí prsíčka, zkraťte dobu marinování, abyste dosáhli šťavnatého výsledku.
- Piri-piri omáčka je hotová hned, ale lépe se chutě spojí, když ji necháte den nebo dva odležet v lednici. Můžete do ní přidat třeba bylinky a přizpůsobit si recept vlastní chuti.