Na maso
- vepřová krkovice 1,2 kg
- mrkev 4
- celer 1/2
- petržel 2
- červené víno 1 l
- červená cibule 2-3
- brusinkový džem
- bobkový list 4
- nové koření 8 kuliček
- sůl
- pepř
- rozmarýn
- olivový olej
- máslo
Postup přípravy
Maso
- Maso lehce naklepeme, osolíme a opepříme, potřeme brusinkovým chutney z obou stran a dáme do uzavíratelné misky, zalijeme 1/3 vína a dáme na chvíli do lednice (nejlépe na celý den). Maso zprudka opečeme na olivovém oleji (1–2 minuty z každé strany).
- Maso přendáme na pekáč a dáme k němu kousek másla. Na stejné pánvi orestujeme kořenovou zeleninu a cibuli (3–5 minut). Přilijeme zbytek vína a přihodíme snítku rozmarýnu, bobkový list a nové koření.
- Necháme vyvařit (5–8 minut), poté přelijeme na maso v pekáčku, dáme do trouby na cca 220 °C a pečeme cca 25–30 minut, dokud maso nebude měkké.
Brambory
- Umyjeme brambory a nakrájíme je na plátky. Vložíme do mísy a promícháme se solí, rozmarýnem, chilli a olejem.
- Vysypeme na pekáč vyložený pečicím papírem a pečeme dozlatova.
Autor receptu: Vojtěch Hataš