Suroviny
- mražený hrášek 500 g
- kuřecí vývar 800 ml
- pórek 1
- šalotka 3
- máslo 100 g
- smetana ke šlehání 200 ml
- cukr 1 ML
- sůl
- pepř
Salát
- máslo 1 PL
- šalotka 1/2
- hrášek 60 g
- ledový salát 4 lístky
- rajče 1
Postup přípravy
- V hrnci rozpustíme máslo, na kterém orestujeme najemno nakrájenou šalotku a pórek. Hrnec přikryjeme poklicí a zeleninu podusíme. Zvýšíme teplotu, přisypeme mražený hrášek a podlijeme vývarem (jen tolik, aby byl hrášek sotva potopený).
- Vaříme pouze krátce, aby hrášek neztratil barvu. Rozmixujeme kuchyňským mixérem dohladka nebo též můžeme propasírovat přes síto do čistého hrnce a polévku krátce prohřejeme, v případě potřeby zředíme horkým vývarem. Dochutíme solí, pepřem a cukrem.
- Rajče spaříme v horké vodě, oloupeme slupku, vydlabeme vnitřek, papírovou utěrkou vysušíme dužinu a nakrájíme ji na malé kostičky. Na másle orestujeme šalotku a hrášek. Nakrájíme listy ledového salátu a přidáme je k hrášku. Ztlumíme plamen a přidáme rajče. Osolíme, opepříme.
- Na talíř dáme vyšší kroužek (vykrajovátko na těsto nebo si ho vyrobíme např. z plastové lahve či kelímku od jogurtu). Do kroužku dáme salát a upěchujeme. Kolem nalijeme hráškový krém a kroužek vyndáme.
Autor receptu: Lenka Kodoňová