Krémová batátová polévka s čočkou
Zdroj: Kitchenette.cz
Krémová batátová polévka s čočkou
Zdroj:
Kitchenette.cz
Moje hodnocení
19x
Polévka se výborně hodí pro chladné podzimní dny, kdy potřebujeme více energie i vitamínů. Pokud si uvaříte exotickou verzi se zázvorem, prohřeje vás polévka ještě lépe.
2 porce
90 minut
Suroviny
přepuštěné máslo nebo rostlinný olej
1–2 lžíce
šalotka, pokrájená na kostičky
3 ks
batát
400 g
mrkev
400 g
kořenová petržel
1 ks
neuvařená čočka (např. beluga)
1 hrnek
mořská sůl
čerstvě mletý pepř
Klasická verze
Bobkový list
1 ks
čerstvý tymián
4 větvičky
kousek celé skořice
nové koření
6 kuliček
Exotická verze
kořen zázvoru, oloupaný a nakrájený na plátky
8 cm
kousek celé skořice
kardamom
3 tobolky
plechovka kokosového mléka
400 ml
čerstvý koriandr na servírování
Postup přípravy
Čočku si ideálně předem namočte. Když je nabobtnaná, dejte ji do hrnce s několikanásobkem vody a uvařte ji doměkka, ale stále tak, aby držela pěkně pevný tvar a formu. Prudký var by mohl také zapříčinit potrhání a narušení pěkně hladkého povrchu, tak ji vařte jemně. Hotovou čočku slijte přes cedník, můžete lehce proprat čistou vodou a odložte.
Ve velkém hrnci orestujte na tuku šalotky doměkka. Přidejte k nim oškrábanou a na kusy pokrájenou mrkev a petržel. Mezitím, co se restují, oškrábejte batáty a nakrájejte je na střední kostičky.
Přidejte je k zelenině do hrnce spolu s kořením, podle toho, jakým směrem jste se rozhodli vydat. Pokud připravujete exotickou verzi, kokosové mléko ještě nepřidávejte, to bude následovat až s tekutou složkou.
Protože koření později budete z polévky vyndávat, je praktické svázat ho do kousku mušelínu a vytvořit svazeček, pytlíček bylinek, "bouquet garni".
Směs zeleniny a koření, pokud zůstalo volně vložené, pěkně promíchejte a po chvíli restování zalijte horkou vodou nebo vývarem tak, aby byla všechna zelenina ve vodě. Pro exotickouverzi část tekutiny nahraďte kokosovým mlékem. Protože polévku nebudeme zahušťovat, nepřidávejte vody či vývaru příliš.
Hrnec přiklopte poklicí a nechte pomalu vařit, dokud nebude všechna zelenina měkká na skus. Nyní z polévky vyjměte všechno koření nebo bouquet garni, rozmixujte na opravdu jemný krém, dochuťte solí a případně pepřem a na závěr přidejte uvařenou luštěninu. Servírujte s čerstvým koriandrem nebo u klasické verze s petrželkou.