Suroviny
- kuskus 200 g
- olivový olej 3 lžíce
- červená cibule 2 ks
- česnek 5 stroužků
- červená paprika 3 ks
- kuřecí maso (zbylé pečené) asi 300 g
- kari koření 1/2 lžičky
- mletý zázvor 1/2 lžičky
- římský kmín (mletý) 1/2 lžičky
- sůl
- čerstvě namletý pepř
- bílé víno (nebo voda) 1 dl
- sušené rozinky 100 g
- sušené švestky 50 g
- loupané mandle 100 g
- med 1 lžíce
- hladkolistá petržel 1 hrst
Postup přípravy
- Kuskus připravte podle návodu na obalu – důležitý je poměr vody a kuskusu – nikdy nejděte pod poměr k jednomu dílu kuskusu minimálně jeden a půl díly vody. Do hotového kuskusu vmíchejte trochu olivového oleje a nechte ho odpočívat ve velké ozdobné míse zakrytý poklicí (nebo alobalem).
- Na velké pánvi rozpalte olivový olej. Opečte na něm cibuli nakrájenou na kolečka a česnek na plátky, po cca třech minutách přidejte papriku nakrájenou na proužky a pečené maso, sůl a všechno koření. Lehce podlijte bílým vínem. Za občasného míchání opékejte ještě cca 7 minut. Pak přidejte rozinky, nakrájené sušené švestky, nahrubo nasekané mandle a med. Rozmíchejte, ochutnejte a případně dosolte a dokořeňte.
- Hotovou omáčkou přelijte kuskus v míse, několika tahy lehce promíchněte. To, že v některém místě zůstane víc omáčky a v některém víc kuskusu, není na škodu – někdo má rád silnější chuť, někdo si kuskus omáčkou jen lehce ochutí…
- Kuskus totiž postavíte na stůl v této míse, posypete nasekanou petrželí a každý si nandá podle své chuti.