Na rýži
- Kokosový olej 1 lžíce
- rýže (natural, výborná bude i jasmínová nebo basmati) 1 hrnek
- zeleninový vývar (horký) 1 hrnek
- kokosové mléko 1 hrnek
- římský kmín 1/3 lžičky
- skořice 1/3 lžičky
- citronová tráva 1 špalíček
- strouhaný kokos 2 lžíce
- meduňka 2 snítky
Na mrkvové stripsy
- mrkev (větší) 5 ks
- kešu 1 hrnek
- javorový sirup 2 lžíce
- umeocet 2 lžíce
- bylinková sůl 1 špetka
- dýňový olej 2 lžíce
Postup přípravy
- Očištěné mrkve nakrájejte na silnější šikmé plátky, kešu oříšky nasekejte nahrubo. Promíchejte je s marinádou z javorového sirupu, umeocta a soli. Dýňový olej zatím nepřidávejte, jeho čas přijde později. Směs rozprostřete do větší mísy, aby na vás koukal každý plátek mrkve. Pečte na 190 °C, dokud nepřipravíte vše ostatní. Nezapomeňte několikrát promíchat, aby se mrkev nebo oříšky nepřipálily.
- V kastrůlku rozehřejte kokosový tuk, přidejte koření (římský kmín a skořici) a opékejte, dokud se krásně nerozvoní. Na silném plameni tomu postačí minuta, dejte pozor, ať koření nepřipálíte. Přisypte také suchou rýži a opékejte další tři minuty. Zalijte horkým vývarem i kokosovým mlékem, přidejte citronovou trávu, nechte probublat a v případě potřeby dosolte. Přiklopte poklicí, stáhněte plamen na minimum a nechte vařit 30 minut, nebo dokud se všechna tekutina nevstřebá (rýže natural potřebuje delší čas).
- Uvařenou rýži načechrejte vidličkou a opatrně (aby se neslepila) promíchejte s kokosem i drobně nasekanou meduňkou.
- Když je mrkev měkká, zakápněte ji dýňovým olejem, promíchejte a nechte zapékat posledních 5 minut. Dýňový olej dodá lepší barvu i výraznější chuť.
- Servírujte s jarní cibulkou a na talíři ještě zakápněte limetkovou šťávou.