Hlavní chod
- sůl 1 lžíce
Head
Postup přípravy
Maso omyjeme, vložíme do pekáče, osolíme, opepříme, posypeme kmínem. Nasekáme dva až tři stroužky česneku a jednu cibuli. Přidáme dvě lžíce sádla a podlijeme vodou. Pečeme hodinu a půl při teplotě 180 až 200 °C.
Zelí vložíme do hrnce, zalijeme vodou, osladíme a vaříme doměkka. Po uvaření přidáme osmaženou cibuli a zahustíme strouhaným jablkem. Případně dochutíme cukrem a solí.
K vepřovému můžeme uvařit kynuté knedlíky. Do mísy rozdrobíme droždí a nasypeme cukr, zalijeme vlažným mlékem, přidáme dvě vejce a necháme vzejít kvásek. Poté přidáme sůl a hrubou mouku. Zaděláme těsto a necháme kynout asi črtyřicet minut. Utvoříme dvě šišky, necháme opět kynout asi pět minut a vaříme přibližně dvacet minut ve vodě.
Další možností je připravit bramborový knedlík. Vařené brambory oloupeme, jemně nastrouháme, přidáme dvě vejce, sůl, Solamyl, utvoříme šišky a vaříme ve vodě dvacet minut.Plněná kuřecí roláda a zeleninový salát s bagetkou
Jako překvapení si paní Marie pro nenasytné strávníky připravila plněnou kuřecí roládu.
Ingedience:
Kuřecí roláda: vykostěné kuře5 rohlíků4 vejce1 lžička Podravky 1 lžíce olejepepř, sůl1 lžíce máslašpetka majoránky3 stroužky česnekušpetka libečku350 g kuřecích jater
postup:
Nakrájíme rohlíky na kostičky, přidáme vejce, koření, rozetřená játra a uděláme nádivku, kterou pak dáme na plát z vykostěného kuřete a zarolujeme. Naplněnou roládu osolíme, opepříme, pokapeme olejem a přidáme tři plátky másla. Pečeme při teplotě 200 °C asi hodinu.Salát Zeleninový
1 okurka salátová1 paprika250 g cherry rajčat100 g tvrdého sýrusůl, pepř2 lžíce oleje
postup:
Vše nakrájíme, přidáme koření a promícháme.
Hlavní chod
Knedlo-vepřo-zelo a bramborový kynutý knedlík
Ingredience:
Maso:
- 750 g vepřové plece
- 2 lžíce sádla
- 1 sklenice vody
- sůl, pepř
- 1 lžíce cukru
- 3 stroužky česneku
- 2 velké cibule
- špetka kmínu
- 1 jablko
- 500 g sterilovaného zelí
Kynuté knedlíky:
- 600 g hrubé mouky
- 30 g droždí
- 1 lžička soli
- 0,5 lžičky cukru krystal
- 2 vejce
- 250 ml mléka
Bramborový knedlík:
- 0,75 kg vařených brambor
- 500 g hrubé mouky
- 1 lžička Solamylu
- 2 vejce
- sůl