Head
- kachní prsa 2 kusy
- myslivec ( - volitelné ) 1 lžíce
Brusinkový přeliv
- sůl špetka
Bylinkové noky
- sůl špetka
Postup přípravy
1. Prsíčka naložíme do marinády a necháme odležet- ideálně přes noc. Pak kachnu zprudka orestujeme kůží dolů, aby se maso zatáhlo, kůži pak můžeme odstranit. Maso postupně ukládáme do pekáče s kapkou oleje, podlijeme horkou vodou a za občasného podlévání a polévání výpekem pečeme cca 1,5-2 hodiny při 180 stupních. Kdo má parní troubu jako Bára, maso bude obzvlášť šťavnaté.
2. Na brusinkový přeliv si nejdřív z másla, mouky a studené vody uděláme bešamel, do kterého po provaření přidáme kompotované brusinky, smetanu a ke konci přilijeme myslivce, ještě krátce necháme probublat a můžeme podávat k masu.
3. Noky: Do vařícího osoleného mléka přidáme máslo, krupici a vaříme, dokud se těsto odlepuje ze stěn nádoby. Necháme je vychladnout a do studeného těsta přidáme sekané bylinky a vejce, dobře promícháme a necháme hodinu odstát. Noky tvoříme lžičkou namočenou ve studené vodě a rovnou vkládáme do vařící osolené vody. Promícháme ode dna, a když noky vyplavou na hladinu, jsou hotové.