Suroviny
- hladká mouka 250 g
- sůl
- bílý jogurt 180 g
- mléko 280 ml
- přepuštěné máslo (nebo řepokový olej na smažení)
- zakysaná smetana
- smetana ke šlehání 1/2 kelímku
- ovoce (čerstvé ovoce podle sezony - maliny či borůvky)
- cukr krupice
- moučkový cukr (na poprášení)
Postup přípravy
- Mouku prosejte a smíchejte s kypřicím práškem a se špetkou soli. Poté ji rozmíchejte s jogurtem a mlékem na řidší těstíčko, ve kterém by neměly zůstat hrudky nerozmíchané mouky. Misku s těstem nechte pár minut odležet.
- V lívanečníku v malém množství másla nebo oleje smažte z obou stran dozlatova jednotlivé lívanečky. Z uvedeného množství těsta by jich mělo vzniknout asi 12 kousků. Horké lívanečky skládejte na sebe, aby se udržely teplé do doby, než osmažíte všechny.
- Podávejte je se zakysanou smetanou smíchanou s dotuha ušlehanou šlehačkou, přelité ovocem, lehce povařeným s trochou cukru, a poprášené moučkovým cukrem.