Suroviny
- jehněčí hřbet 2,5 kg
- toustový chléb 4–6 plátků
- bylinky (směs čerstvých bylinek – šalvěj, rozmarýn, petržel, majoránka, tymián, saturejka)
- česnek 3 stroužky
- extra virgin olivový olej
- sůl
Postup přípravy
- Toastový chléb vysušíme v troubě nebo opečeme v toastovači a rozdrobíme jej do hmoždíře. Postupně přidáváme lístky bylinek, roztloukáme je i chléb paličkou a lehce zkrápíme olivovým olejem, aby se naše strouhanka de luxe dobře spojila.
- Připravte si jehněčí hřbet. Kosti vyřízněte z masa do tří čtvrtin jejich délky, budou vyčnívat jako koruna do prostoru a přitom zůstanou s masem spojeny. Jednu kost po druhé obalte alobalem, díky tomu v troubě při pečení nepopraskají. Maso „nabalzamujte“ po obou stranách panenským olivovým olejem a také je nasolte.
- Dejte ho spolu s nevyloupanými stroužky česneku asi na 10 minut do trouby vyhřáté na 200 °C, aby se zatáhlo. Poté jehněčí ještě zasypte voňavou strouhankou z hmoždíře a pečte dalších 20–30 minut.
- Maso s křupavou bylinkovou krustou po upečení naporcujte sekáčkem mezi kostmi na jednotlivé porce. Podávejte je s čerstvým salátem a chlebem.
- Emanuele radí: „Alobal z kostí nesvlékejte, bude se vám náramně hodit při hodování. Zapomeňte na příbor, můžete jíst rukama a přitom se nezašpiníte.“
- Kotletky s růžovým šťavnatým středem na stříbrných žebírkách vypadají jako bizarní rozkošná lízátka, ale to ještě nevíte, jak chutnají!