Na tzatziki
- jogurt 1 kelímek
Postup přípravy
1. Na olivovém oleji orestovat nakrájenou cibulku, zalít asi půllitrem vody a přivést k varu. Přidat na kostky nakrájenou mrkev (cca 1kg) a jeden větší brambor (pro zahuštění polévky), bujon, malou lžičku mletého sušeného koriandru, sůl, pepř, špetku drceného římského kmínu (pro inovaci možno trochu strouhaného kokosu). Možno i pár kousků oloupaného jablka. Po změknutí zeleniny (cca 15-20minut) přidat decentně čerstvý koriandr (pozor, aromatický) a rozmixovat. Dochutíme smetanou, šťávou z pomeranče (nemusí být), možno dle chuti přidat malou lžičku zázvoru. 2. Servírujeme ozdobené lístky čerstvého koriandru, případně lžičkou smetany. Možno posypat opraženými slunečnicovými semínky. Teplota:160 a 100°CVhodné pro vegetariány: anoPočet porcí: 4Obtížnost: pro začátečníkyNárodní kuchyně: česká/ asijskáDoba přípravy: 1-30 minutČas vaření: 30-60 minutRecipe category: polévka/ restování/ vaření Hlavní chod:Jehněčí
postup:1. Den po zabití a očištění nechat jehně den odpočívat a potom maso naložit do nálevu. Do dvou litrů vody sypeme sůl tak dlouho, dokud se sůl rozpouští. Solný, skoro nasycený roztok smícháme s velkou paličkou drceného česneku a s grilovacím kořením a promícháme. Jehně naložíme do připraveného nálevu, zakryjeme a v chladu uložíme na tři dny. Nálev scedíme přes plátno a injekční stříkačkou napícháme čistý solný roztok do silných částí masa (stehna, plec a krk) Takto u pravené maso je připraveno na grilování.2. Na grilu, na roštu a nejlépe na rožni se jehně pomalu peče tři hodiny, pak se začíná odkrajovat měkké opečené maso. 3. Brambory si uvaříme a necháme vystydnout. Zeleninu očistíme a mrkev, celer i petržel nakrájíme na špalíčky. V pánvi rozehřejeme olej a postupně vše osmažíme do křupava, nakonec brambory, podle chuti dosolíme.4. Okurku na tzatziki nastrouháme a scedíme, přidáme na plátky nastrouhaný česnek, podle chuti osolíme, opepříme a přidáme nasekaný čerstvý kopr. Okurky zalijeme tučnějším bílým jogurtem.