návrat zpět

Najděte si recept

reklama

Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím

Oslavte začátek prázdnin a užijte si jahodové hody s našimi recepty!

Jahodové hody
Autor: iStock Jahodové hody
Červen a poslední týden školy, začíná léto a nastává čas na jahodové hody. Pamatujete si babiččinu zahrádku, kde jste jahody trhali rovnou do pusy a z okna voněly jahodové knedlíky k obědu? S těmito neodolatelnými recepty si tuto atmosféru doma snadno vykouzlíte.

Jahodová sezona je v plném proudu a je třeba si ji pořádně užít! O své prověřené recepty se s námi podělili kuchaři z oblíbené pražské rodinné kavárny Králík v rádiu, která se přestěhovala do větších prostor v Karlíně.

Jahodový cheesecake

Jahodové hody  Foto:

Suroviny:

• 125 g rozpuštěného másla

• 200 g Bebe sušenek

• 6 plátku želatiny

• 400 ml 31% smetany

• 80 g cukru (moučka/krupice)

• 250 g čerstvý sýr (Buko/Lučina/Philadelphie)

• 300 ml jahodového sirupu

1. 125 g rozpuštěného másla a 200 g rozdrobených Bebe sušenek spojte dohromady a upěchujte na dno dortové formy.

2. Namočte 5 plátků želatiny. Než želatina změkne, ohřejte si cca 200 ml jahodového sirupu, do kterého po zahřátí vložte želatinu. Tuto směs dále nezahřívejte. Ušlehejte 400 ml 31% smetany s 80 g cukru a 250 g čerstvého sýru a smíchejte s želatinou rozpuštěnou v jahodovém sirupu. Směs nechte ztuhnout. Pak nalijte do dortové formy na upěchované Bebe sušenky.

3. Zahřejte dalších 100 ml sirupu, ve kterém rozpusťte 1 plátek želatiny a po chvíli stydnutí přelijte na vršek cheesecaku. Hotový dort dejte ještě v dortové formě ztuhnout do lednice na cca 8–12 hodin.

4. Poté můžete cheesecake vyjmout z dortové formy.

Jahodový sirup (pro přípravu domácí limonády)

Jahodové hody  Foto:

Po zalití perlivou/neperlivou vodou v poměru cca 1:10 a přidání listů máty nebo meduňky získáte domácí jahodovou limonádu. Tento sirup lze také použít na přípravu cheesecaku.

Suroviny:

• jahody (čerstvé/mražené)

• cukr (můžete použít i třtinový)

• voda

1. Tyto suroviny spolu vařte v poměru 1:1:1. Pro lepší uvolnění chutí doporučujeme nejprve nechat ve velkém hrnci zkaramelizovat cukr, pak přilít vodu a teprve po rozpuštění zkaramelizovaného cukru ve vodě přidat ovoce a POMALU vařit. Poté nechte vzniklý sirup zchladnout.

2. Komu vadí jahodová semínka, může sirup přecedit přes jemné sítko.

Jahodové nanuky

Jahodové hody  Foto:

Suroviny:

• 1 kg jahod (čerstvých/mražených)

• 200 g cukru

• 250 ml převařené vody

1. Ovoce (pokud použijete mražené, nechte ho trochu povolit) smíchejte s cukrem a povařenou vodou, rozmixujte.

2. Nalijte do formiček na nanuky, přidejte dřívka. Ta zastrčte dostatečně dovnitř ovocného pyré, aby se pak nanuky lépe vyndávaly z formy, a dejte zmrazit.

Jahodové knedlíky

Jahodové hody  Foto:

Suroviny na cca 2 porce (záleží na velikosti jahod):

• 250 g tučného tvarohu

• cca 100–120 g hrubé mouky

• 1 vejce

• špetka soli

• čerstvé nebo mražené jahody

1. Všechny ingredience smíchejte a vzniklé těsto nechte chvíli odležet, ještě trochu zhoustne. Do těsta pak balte po jedné jahodě.

2. Vařte v osolené vodě cca 10 min. Hotové jahodové knedlíky přelijte rozehřátým máslem nebo zakysanou smetanou a posypte moučkovým cukrem.

Od 1. července najdete kavárnu Králík v rádiu na nové adrese v pražském Karlíně – Křižíkova 65a.

(klam)

Související témata: nanuky , jahody , škola vaření , zmrzlina , jahodové recepty , recepty z jahod , jahodové knedlíky

reklama