Kapr osmažený v trojobalu a doprovázený bramborovým salátem jako nejklasičtější symbol našich současných Vánoc nesídlí na našich stolech zas až tak dlouho, aby mohl být nazýván staročeským, nicméně tradicí je už pro mnoho generací.
Smažený kapr s trojicí bramborových salátů
S kaprem (či jinou rybou) asi nelze nic lepšího vymyslet, nabízíme vám ale dále zajímavé variace na téma bramborový salát.
4–6 PORCÍ
RYBA
• 2 půlky čerstvého kapra nebo 4 větší filety jiných ryb s pevnějším bílým masem
• mléko na namáčení
• mouka (polohrubá nebo hrubá lépe přilne)
• rozšlehané vejce
• strouhanka na obalení
• rostlinný olej nebo sádlo na smažení
Očištěné porce ryby vložte na několik hodin do mléka a do ledničky. Před přípravou je sceďte a osušte. V mléce nabude ryba příjemnou jemnou chuť. Dobře posypte moukou a přebytek oklepejte, protáhněte ve vejcích rozšlehaných s trochou soli a pár kapkami oleje a nakonec obalte ve strouhance. Nechte chvíli v chladu, strouhanka lépe přilne, ale ne příliš dlouho, aby nezvlhla.
Ryby smažte ve vyšší vrstvě rozehřátého tuku dozlatova. Nechte na papírových ubrouscích odsát přebytečný tuk a co se nebude ihned podávat, nechte vychladnout na drátěné mřížce (zabrání zvlhnutí obalu).
BRAMBOROVÝ SALÁT S AVOKÁDEM
• 1 zralé avokádo
• šťáva z 1 limety nebo ½ citronu
• ½ kg uvařených oloupaných brambor
• 2 natvrdo uvařená vejce
• srdíčko hlávkového nebo římského salátu
• několik lžic extra panenského olivového oleje
• 1–2 lžičky dijonské hořčice
• čerstvý koriandr
• sůl a pepř
Na bramborový salát s avokádem oloupejte a pecky zbavte avokádo, nakrájejte ho na dílky a ihned je zakapejte limetovou nebo citronovou šťávou, aby nehnědly. V míse zlehka promíchejte avokádo s nakrájenými bramborami, vajíčky, na proužky nakrájeným salátem a olivovým olejem, prošlehaným s hořčicí, solí a pepřem. Posypte nakrájeným čerstvým koriandrem.
KLASICKÝ BRAMBOROVÝ SALÁT
• 1 kg uvařených mírně vychladlých oloupaných brambor
• celkem ½ kg kořenové zeleniny (mrkev, petržel, celer)
• 1 lžíce octa
• 1 lžíce cukru
• ½ sáčku mraženého hrášku
• 1 cibule, lépe bílá, nebo 1 středně velký pórek
• sklenice nakládaných okurek
• asi 300 g kvalitní nebo domácí majonézy, případně promíchané se smetanovým jogurtem až v poměru 1:1
• případně asi 150 g šunky nakrájené nadrobno
• případně 2–3 natvrdo uvařená vejce nakrájená na kousky
Na tradiční bramborový salát dejte očištěnou a na větší kusy nakrájenou kořenovou zeleninu do hrnce a zalijte ji vodou, aby byla tak akorát pokrytá. Do vody přidejte ocet a cukr a lehce ji osolte. Uveďte do varu a na mírném plameni vařte asi 15 minut nebo až zelenina změkne. Na poslední 2 až 3 minuty varu vsypte mražený hrášek. Zeleninu sceďte, nálev uchovejte, větší kusy zeleniny nakrájejte nadrobno a spolu s hráškem dejte do mísy. Přidejte pokrájené brambory, drobně pokrájenou cibuli nebo pórek, drobně pokrájené okurky a vše zalijte majonézou (případně promíchanou s jogurtem), rozšlehanou s trochou uchovaného odvaru ze zeleniny a nálevu z okurek, solí a pepřem. V tradičním bramborovém salátu se majonézou příliš nešetří, když je zelenina ještě teplá, hodně jí vsákne. Salát nechte rozležet, nejlépe do druhého dne, pak ho případně dochuťte, doplňte ještě majonézou a, chcete-li, vmíchejte do něj ještě šunku a/nebo vejce.
LEHKÝ BRAMBOROVÝ SALÁT
• ½ kg brambor
• 200 ml kvalitního drůbežího vývaru
• 2 lžíce jemného rostlinného oleje
• 1 velká cibule, červená nebo bílá
• 1 lžíce plnotučné hořčice
• ocet na dochucení
• sůl a čerstvě umletý pepř
Na lehký bramborový salát dejte vařit brambory ve slupce. Jakmile změknou, nakrájejte je na kolečka – jestli je budete chtít loupat, záleží na vás, u brambor s jemnou slupkou to není potřeba. Zalijte olejem promíchaným s octem podle chuti a hořčicí, osolte, opepřete, vmíchejte na kolečka nakrájenou cibuli a nakonec přelijte teplým vývarem. Salát nechte asi hodinu stát, aby se rozvinuly chutě, občas ho promíchejte a před podáváním ještě případně dochuťte.
Připravily Klára Michalová a Jitka Rákosníková