Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat
Reklama

Chcete být zdraví? Zařaďte do svého jídelníčku ořechy!

Jezte ořechy!
Jezte ořechy! Autor: Thinkstock
Existuje řada druhů ořechů. Všichni známe ořechy vlašské, lískové, kešu, para, burské, pistáciové, kokosové, pekanové… Mezi méně známé patří například maledivský ořech, kolový ořech nebo ořech makadamový.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Ořechy jsou zdrojem vysoce kvalitních bílkovin a nenasycených tuků. Jsou kaloricky vydatné. Obsahují vitaminy, minerály a železo. Působí na srdeční a cévní choroby, regulují krevní tlak a pomáhají snižovat hladinu cholesterolu.

Příznivě ovlivňují dráhy ledvin, plic, tlustého střeva. Rovněž prospívají naší nervové soustavě. Naši stravu by měly doplňovat obzvláště v době snižování váhy.

Jezte ořechy!  Foto: Thinkstock

Využití ořechů při vaření a jejich blahodárné působení na náš organismus

Vlašské ořechy obsahují mastné kyseliny, především omega-3 mastnou kyselinu, která zamezuje vzniku kardiovaskulárních chorob. U dětí podporuje rozvoj mozku. Vlašské ořechy obsahují vitamíny E, B1 a B6, sůl, kyselinu listovou, minerály. Konzumací vlašských ořechů posílíme zdraví vlasů, pokožky, nehtů. Příznivě působí na lidskou psychiku i sexuální potenci.

Lískové ořechy se používají především v potravinářství při výrobě čokolád. Jejich olej se používá v kosmetice a malířství.

Burské oříšky se používají například k výrobě arašídového másla, arašídový olej dokáže nahradit olej olivový.

Pistáciové ořechy obsahují olej, bílkoviny a cukr. Obsahují také fytosteroly, u kterých je prokázáno, že snižují hladinu nebezpečného cholesterolu v krvi a také mají preventivní účinek proti různým typům rakoviny.

Kešu ořechy se užívají na revmatické bolesti. Ze štávy plodů se vyrábí víno, pálenka nebo ocet.

Kokosové ořechy se používají jako přísada na sladké pochutiny, kokosový olej je vhodný jak na smažení, tak na dochucování salátů i sladkých jídel. Kokos je oblíbený v kosmetice, kde se používá v tělových mlécích, vůních a sprchových gelech.

Kokosový olej

Kokosový olej – chuť a vůně exotiky

Kolové ořechy se používají ve farmacii pro výrobu povzbuzujících preparátů, v potravinářském průmyslu při výrobě osvěžujících nápojů.

Jezte ořechy!  Foto: ThinkstockMaledivské ořechy se využívají při přípravě tradičních pokrmů. Jsou velmi vzácné, rostou na palmách na jediném místě na světě na Seychelách. Ořechy těchto palem váží 15–20 kilogramů.

Para ořechy jsou velmi výživné. Obsahují vitamíny A, B1, B2, B3, E a D, selen, draslík, vápník, fosfor, hořčík a železo. Kvalitní olej z para ořechů, bohatý na vitamíny, vyživuje a revitalizuje pokožku a je často užíván v kosmetických přípravcích.

Mandle jsou zdrojem vápníku, hořčíku, železa a dalších minerálních látek. Chrání lidský organismus před nemocemi srdce.

Pekanové ořechy se tepelně upravují naříznutím na špičce do kříže a krátkým opečením na horké plotně, ale mohou se i rozemlít a vzniklá mouka slouží k přípravě pečených zákusků.

Jedlé kaštany chrání lidský organismus před srdečními nemocemi a mají pozitivní vliv na naše nervy.

Makadamové ořechy se opékají se a používají se do nádivek, tak totiž nejlépe vynikne jejich chuť. Vylisovaný olej se používá v kosmetickém průmyslu. Obsahují vitamín E, selen, fosfor, vápník a železo. Mají závratnou energetickou hodnotu – 3000 kJ na 100g.

Piniové ořechy mají velký obsah bílkovin. Hodí se do omáček, salátů a slaných rýžových jídel. Doporučují se při stresu a depresích. Podílejí se i při tvorbě nervové tkáně, snižování krevního cholesterolu. Zvyšují kapacitu spalování tělesných tuků.

ZAJÍMAVOST

Listy, slupky ořechů a kůra se používají v léčitelství a kosmetice nebo barvířství. Podle keltských legend posilují ořechy činnost mozku. Lidé si dříve mysleli, že konzumací ořechů mohou posílit svůj intelekt.

OŘECHY K SNÍDANI

Jezte ořechy!  Foto: ThinkstockIngredience: 2 menší jablka, 4 lžíce mletých vlašských ořechů, 1 lžička skořice, 1 lžička štávy z čerstvého citronu, 2 lžíce biomedu,

Postup přípravy: Jablka oloupeme, omyjeme, nastrouháme nahrubo. Přidáme mleté ořechy, zamícháme. Dochutíme skořicí a zakápneme citronovou štávou. Nakonec osladíme medem. Ihned spotřebujeme.

Prima tip:

Ořechy jsou vhodné i jako dar, třeba v kombinaci se sušeným ovocem. Zkuste letos svým bližním k Mikuláši nadělit pytlík nebo košíček ořechů. Jsou dostupné jak v supermarketech, tak v menších obchodech se zdravou výživou.

Na co si dát u ořechů pozor

Ořechy konzumujte v jejich přirozené podobě a uskladňujte v suchu a chladnu. Je lepší je kupovat ve skořápce a vyloupat těsně před konzumací. V poslední době se často objevují alergie zvláště na burské ořechy.

Autor: Alžběta Krchová

Recept

Řecký medový koláč s ořechy Foto:

Řecký medový koláč s ořechy

Řekové medu přezdívají nektar bohů a po ochutnání tohoto koláče jim dáte za pravdu. Upéct ho zvládnou i děti.

Recept

Vrtulky s bylinkovou omáčkou a ořechy  Foto:

Vrtulky s bylinkovou omáčkou a ořechy

Trofie, malé těstovinové spirálky, mini fussili, jsou ligurskou specialitou a nikde jinde se s nimi nesetkáte. Ligurie leží na severu Itálie, kde připravují vynikajicí...

Recept

Bramborový kváskový chléb s ořechy  Foto:

Bramborový kváskový chléb s vlašskými ořechy

Pečení chleba se stává módou a není divu. Na poctivý bochník už není tak snadné v obchodech narazit. Navíc je to výborný relax a byt provoněný čerstvým pečivem také stojí...
Související témata: ořechy , zdravá strava , superpotraviny
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama