Suroviny
- hovězí steak z roštěnce 4 ks
- extra virgin olivový olej
- tymián (nasekaný) 2 snítky
- rozmarýn (nasekaný) 2 snítky
- oregano (sušené) 2 špetky
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
Domácí tatarka
- slunečnicový olej 100 ml
- olivový olej 25 ml
- žloutek 1 ks
- bílý vinný ocet 1/2 lžičky
- dijonská hořčice 1/2 lžičky
- citronová šťáva 1 lžička
- sůl 1/2 špetky
- bílý pepř 1/2 špetky
- šalotka (nakrájená najemno) 1 ks
- nakládané okurky (nakrájené najemno) 10–15 g
- kapary (nasekané) 10–15 g
- hladkolistá petržel (nakrájené najemno) 1 lžíce
- bageta (nebo venkovský chléb jako příloha)
Česko vaří s Pohlreichem ŽIVĚ!
Zde najdete další informace, videa, články a kompletní recepty z nové kulinární show se Zdeňkem Pohlreichem.
Postup přípravy
- Pusťte se do přípravy masa. V míse smíchejte všechny ingredience na marinádu, přidejte maso a dobře promíchejte. Odložte stranou a nechte odpočívat.
- Základem tatarské omáčky je klasická majonéza, pusťte se tedy do její přípravy.
- Nejprve se ujistěte, že všechny suroviny mají pokojovou teplotu. V opačném případě by se emulze mohla srazit. Žloutky, hořčici a ocet dejte do větší mísy, přidejte špetku soli, špetku bílého pepře a pomocí metly směs pomalu šlehejte.
- Smíchejte oba druhy oleje a za stálého šlehání je začněte přidávat nejprve po kapkách. Jakmile začne směs houstnout, můžete olej přidávat tenoučkým pramínkem. Takto postupujte, dokud do směsi nevmícháte všechen olej.
- Nakonec do směsi vmíchejte čerstvě vymačkanou citronovou šťávu a dle potřeby dochuťte opět solí nebo pepřem. Takto máte připravenou základní majonézu.
- V tuto chvíli se věnujte masu. Vyndejte steaky z marinády a v pánvi na rozpáleném oleji je ogrilujte z obou stran. Počítejte přibližně 2,5 minuty z každé strany pro stupeň propečení medium rare.
- Zatímco se maso peče, vmíchejte do připravené majonézy nakrájené nebo nastrouhané šalotky, nakládané okurky, kapary a na závěr hladkolistou petrželku. Vše důkladně promíchejte a zakryté fólií uložte do lednice.
- Hotové steaky přendejte z pánve na prkénko a nechte je přibližně 3 minuty odpočívat.
- Poté je rozdělte na talíře, ke každému přidejte domácí tatarskou omáčku, pečivo a ihned servírujte.