Zeleninová kaše
Postup přípravy
- slanina 150 g
- červené víno 300-500 ml
- vývar 300 ml
- mrkev 1
- cibule 1
- česnek 5 stroužek
- rajský protlak 2-3 lžíce
- hladká mouka 2 lžíce
- tymián
- bobkový list
- máslo lžíce
- olivový olej 1 lžíce
- pepř
- sůl
Postup přípravy
Troubu rozehřejeme na 230°C.Maso nakrájíme na kostky o rozměru asi 4cm a dobře osušíme. Slaninu nakrájíme na kousky cca 3x2cm, orestujeme na jedné lžíci oleje. Vyndáme ji a na výpeku orestujeme kostky masa dohněda. Orestované maso přendáme do kastrolu, ve kterém ho budeme péct v troubě, k tuku přidáme plátek másla a ještě orestujeme nakrájenou cibuli a mrkev. Zeleninu přidáme k masu, vše osolíme a opepříme, poprášíme dvěma lžícemi mouky a kastrolem zatřeseme, aby se maso obalilo moukou. Vložíme na 4 minuty do trouby. Poté vyndáme, teplotu v troubě snížíme na 150°C. Kastrol dáme na plotýnku a přilijeme vývar a červené víno tak, aby bylo maso ponořené. Přidáme rajčatový protlak, prolisovaný česnek a tymián, bobkový list. Přikryjeme pokličkou a vložíme do trouby. Pečeme 3 hodiny, po každé hodině promícháme.
Zeleninová kaše – povaříme v hrnci brambory a celer. Až je zelenina uvařená, rozmixujeme, přidáme vlažné mléko, máslo a osolíme. Vymixujeme do hladka.
Hlavní chod
Hovězí po burgundsku a zeleninová kaše
Ingredience:
700 g hovězího masa150 g libovější slaniny300–500 ml červeného vína300 ml vývaru1 mrkev1 cibule5 stroužků česneku1 větší rajský protlak (2–3 lžíce)hladká moukatymián2 bobkové listymásloolivový olejpepř, sůl
Ingredience – kaše:
bramborycelermlékomáslosůl