Suroviny
- hovězí zadní 1500 g
- špek 150 g
- mrkev 1 kus
- cibule 1 kus
- červená řepa 0.5 kus
- hovězí vývar 600 ml
- červené víno 600 ml
- rajčatové pyré 1 lžíce
- česnek 2 stroužek
- hladká mouka 2 lžíce
- sůl pepř 1 špetka
- bobkový list 1 kus
- sušený tymián 0.5 dávka
Postup přípravy
Hovězí maso nakrájíme na větší kostky, mrkev a řepu na kolečka, cibuli najemno, špek na kostičky
Na pánvi opečeme slaninu, vyjmeme a na výpeku opečeme po menších dávkách hovězí maso
Maso vyjmeme a na pánvi dále opečeme cibuli, mrkev a červenou řepu
Když chytne zelenina zlatavý nádech, vrátíme do pánve maso i slaninu, zaprášíme asi 2 lžícemi hladké mouky, osolíme a opepříme
Chvíli vaříme
Přimícháme rajčatové pyré, prolisovaný česnek, půl lžičky tymiánu
Zase chvíli vaříme
Poté vzniklou směs přendáme do pekáčku, a zalijeme vývarem a vínem v poměru 1:1, tak aby hladina jen těsně zakrývala maso a zeleninu
Ozdobíme bobkovým listem, pekáček zakryjeme a dáme péct do trouby na 220oC, respektive teplotu přizpůsobíme tak, aby tekutina jemně probublávala
Pečeme asi 3 hodiny, dokud není maso úplně křehké
Servírujeme například se šťouchanými bramborami