Suroviny
Postup přípravy
Maso nakrájíme na plátky a lehce naklepeme
Opepříme, osolíme a přidáme trochu koření na roštěnky
Poté maso obalíme v hladké mouce a na rozpáleném oleji opečeme z obou stran
Mělo by lehce zhnědnout
Přendáme na talíř a asi 5 minut opékáme nakrájenou cibuli
Vrátíme maso, přilijeme víno a vývar a přivedeme k varu
Ztlumíme oheň a pod pokličkou maso dusíme, dokud nezměkne
Mělo by to trvat asi hodinu a kousek
Poté zkusíme, zda je maso měkké
Pokud ano, vyjmeme ho z omáčky opět na talíř a omáčku rozmixujeme
Opět maso vrátíme, přidáme brusinky, případně dochutíme a provaříme ještě asi 5 minut
Připravíme si brambory
Oloupeme, nakrájíme a vložíme do vroucí osolené vody na 20 minut
Poté vodu slijeme, brambory rozšťoucháme, přidáme pepř, případně sůl, přilijeme vlažnou smetanu či mléko, máslo, pokrájenou cibulku a vše zamícháme
Hlavní chod
Hovězí plátky na víně s brusinkami a šťouchanými brambory
Ingredience:
- 1,5 kg hovězího zadního
- 2 lžíce hladké mouky (cca)
- pepř, sůl
- špetka koření na roštěnky
- 300 ml červeného vína
- 300–350 ml vývaru
- 3–4 lžíce konzervovaných brusinek
- 1,5–2 kg brambor
- 50 g másla
- mléko nebo smetana na vaření dle chuti
- lahůdková či jarní cibulka