Hlavní chod
- hovězí líčka 800 g
Postup
- cibule
- máslo 3 lžíce
- olivový olej 1 lžíce
Hlavní chod
- česnek 1
- bobkový list 2
- máslo 2 lžíce
Postup
- smetana 100 ml
Hlavní chod
Postup přípravy
Na lžíci másla restujeme na kostičky nakrájenou cibuli, dokud nezesklovatí. Přidáme maso, z obou stran osmahneme, okořeníme solí a pepřem, podlijeme vínem a přidáme nové koření a bobkové listy. Přikryté dusíme na mírném ohni do změknutí masa a podle potřeby podléváme vařící vodou. Na druhé lžíci másla zapražíme mouku a uděláme si hnědou zápražku. Měkké maso vyjmeme a uschováme v teple. Omáčku přepasírujeme přes husté sítko a zápražku do ní zavaříme. Maso nakrájíme na plátky a na talíři je přelijeme hotovou omáčkou.
Šťouchané brambory s cibulkou a smetanou
Ingredience: 750 g nových brambor 1 cibule 3 lžíce másla 1 lžíce olivového oleje 1 svazek jarní cibulky sůl a čerstvě mletý pepř 100 ml 12% smetany
postup: Brambory uvaříme ve slupce doměkka, oloupeme a rozšťoucháme na hrudky. Drobně nakrájenou cibuli osmahneme na másle s olivovým olejem do světle karamelové barvy a přisypeme ji k bramborám (i s tukem). Přidáme jemně nasekanou jarní cibulku, sůl a pepř a polovinu ohřáté smetany. Dobře promícháme. Zbylou smetanu přidáme podle toho, jakou chceme získat výslednou konzistenci.
Hlavní chod
Hovězí líčka na červeném víně se šťouchanými bramborami s cibulkou a smetanou
Ingredience:
- 800 g hovězích (telecích) líček
- 300 ml sladkého červeného vína
- 5 zrnek nového koření
- 2 lžíce hladké mouky
- 1 stroužek česneku
- čerstvě mletý pepř
- 2 bobkové listy
- 2 lžíce másla
- 2 cibule
- sůl