Na guláš
- vývar 1 l
Na žemlový knedlík
- máslo 50 g
Na guláš
- protlak 2 lžíce
- sádlo 4 lžíce
Na žemlový knedlík
Na guláš
- kmín 1 lžička
- bobkový list 4 ks
- sůl
- pepř
Postup přípravy
Na guláš si vhrnci rozpustíme sádlo a orestujeme nahrubo nakrájenou cibuli. Přisypeme trošku drceného kmínu. Až cibule zhnědne, tak ji stáhneme z plotny a asi deset minut necháme odpočinout.
Hovězí maso nakrájíme na větší kostky. Opět rozpálíme cibulový základ, přidáme k němu maso a restujeme ze všech stran dohněda.
Maso bude pouštět šťávu, proto ho restujeme, dokud se všechna tekutina neodpaří. Osolíme, opepříme, poprášíme červenou paprikou, vmícháme rajský protlak a vše restujeme. Přidáme bobkové listy. V této fázi musíme guláš hodně hlídat, aby se paprika nepřipekla a nezčernala. Omáčka by pak byla pak hořká. Základ podlijeme vývarem, pořádně rozmícháme a dusíme na mírném ohni, dokud nám maso nezměkne. Až je maso měkké, přidáme majoránku. Chvilku omáčku ještě povaříme. Hotový guláš necháme před servírováním pár minut odpočinout. V případě potřeby se může omáčka zahustit máslovou jíškou.
Na žemlový (karlovarský) knedlík si nakrájíme rohlíky (nebo žemle) na kostičky a dáme do mísy. Žloutky oddělíme od bílků. Žloutky smícháme se smetanou, rozpuštěným máslem, solí, pepřem. Z bílků ušleháme pevný sníh. K rohlíkům vlijeme žloutkovou směs a necháme vsáknout. Poté přidáme nasekanou petržel, nastrouhaný muškátový oříšek, sníh z bílků a vše smícháme do těsta.
Na vál položíme potravinářskou fólii, dáme na ni knedlíkovou hmotu, pevně zabalíme a konce svážeme do tvaru bonbonu. Poté ještě jednou přebalíme potravinářskou fólií, aby při vaření nebylo těsto rozmočené nebo nevyteklo. Vaříme asi dvacet minut, pokrájíme a podáváme ke guláši s omáčkou.