Suroviny
- špaldová mouka 130 g
- hladká mouka 130 g
- máslo 160 g
- voda 5 lžic
- mořská sůl
- mouka
Náplň
- máslo 2 lžíce
- houby (např. pravák, suchohřib aj.) 200 g
- šalotka 1 ks
- česnek 1 stroužek
- mořská sůl
- čerstvě namletý pepř
- smetana ke šlehání 250 ml
- vejce 3 ks
- gouda 250 g
- špenát 2 plné hrsti
- muškátový oříšek špetka
Postup přípravy
- V míse smíchejte oba druhy mouky, přidejte sůl a máslo nakrájené na kostičky. Ručně udělejte drobenku, ke které přidejte vodu a uhněťte hladké těsto.
- Vypracujte z něj bochánek, který zabalte do potravinářské fólie a nechte ho v lednici minimálně půl hodiny odpočinout.
- Formu na koláč vymažte máslem a vysypejte moukou. Na ploše, kterou lehce zaprašte moukou, vyválejte těsto (průměr o něco větší, než máte koláčovou formu). Těsto pak pomocí válečku přeneste do formy, vytvořte i okraje a lehké přesahy odřízněte. Formu s těstem pak vraťte do lednice a nechte odpočívat asi 15 minut.
- Troubu předehřejte na 170 °C. Těsto po vytažení z lednice propíchejte vidličkou, vyložte pečicím papírem a zasypejte fazolemi. Takto pečte 15 minut, po uplynutí této doby odstraňte papír s fazolemi a vraťte korpus do trouby na dalších 3–5 minut.
- Než se korpus předpeče, nakrájejte cibuli s česnekem na drobné kostičky. Cibulku osmahněte na másle a jakmile zesklovatí, přidejte k ní česnek a houby. Za stálého míchání restujte asi 5 minut, pak odstavte z tepla.
- V míse metličkou rozšlehejte vejce, přidejte smetanu, pepř a sůl, muškátový oříšek, houby, nastrouhaný sýr a čerstvý špenát. Směs promíchejte a rozprostřete na částečně předpečený korpus. Pečte 20–25 minut. Po vytažení podávejte koláč vlahý (ale i za studena je vynikající).