návrat zpět

Najděte si recept

Reklama
Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím

Houbovo-sýrový koláč se smetanou a špenátem

8 porcí
do 1 hodiny
Houbovo-sýrový koláč se smetanou a špenátem
Houbovo-sýrový koláč se smetanou a špenátem Autor: Pěkně vypečený blog
Pokud máte rádi houby a špenát, rozhodně tyto ingredience využijte na přípravu slaného koláče – nebudete litovat! :)
Reklama
Reklama

Postup

  1. V míse smíchejte oba druhy mouky, přidejte sůl a máslo nakrájené na kostičky. Ručně udělejte drobenku, ke které přidejte vodu a uhněťte hladké těsto.
  2. Vypracujte z něj bochánek, který zabalte do potravinářské fólie a nechte ho v lednici minimálně půl hodiny odpočinout.
  3. Formu na koláč vymažte máslem a vysypejte moukou. Na ploše, kterou lehce zaprašte moukou, vyválejte těsto (průměr o něco větší, než máte koláčovou formu). Těsto pak pomocí válečku přeneste do formy, vytvořte i okraje a lehké přesahy odřízněte. Formu s těstem pak vraťte do lednice a nechte odpočívat asi 15 minut.
  4. Troubu předehřejte na 170 °C. Těsto po vytažení z lednice propíchejte vidličkou, vyložte pečicím papírem a zasypejte fazolemi. Takto pečte 15 minut, po uplynutí této doby odstraňte papír s fazolemi a vraťte korpus do trouby na dalších 3–5 minut.
  5. Než se korpus předpeče, nakrájejte cibuli s česnekem na drobné kostičky. Cibulku osmahněte na másle a jakmile zesklovatí, přidejte k ní česnek a houby. Za stálého míchání restujte asi 5 minut, pak odstavte z tepla.
  6. V míse metličkou rozšlehejte vejce, přidejte smetanu, pepř a sůl, muškátový oříšek, houby, nastrouhaný sýr a čerstvý špenát. Směs promíchejte a rozprostřete na částečně předpečený korpus. Pečte 20–25 minut. Po vytažení podávejte koláč vlahý (ale i za studena je vynikající).
Reklama

Houbovo-sýrový koláč se smetanou a špenátem 2 Foto: Houbovo-sýrový koláč se smetanou a špenátem; foto: Pěkně vypečený blog

Pěkně vypečený blog Foto: Pěkně vypečený blog 

... aneb peču ráda pro svého muzikanta

Můj Pěkně vypečený blog je zaměřený zejména na sladké pečení, kterým dokážu provonět náš dům i několikrát týdně. Inspiraci čerpám například z receptů mých babiček, ale i bulharské rodiny mého muzikanta, díky které jsem začala objevovat nové chutě a poznávat tradiční balkánské pokrmy. Zároveň ráda zkouším nové moderní recepty, které s nadšením ochutnává naše početná rodina. Tím prvním a největším ochutnávačem, je vždy můj muzikant, protože jak už v podtitulu blogu zní ... peču hlavně pro něj.

Lucie Arichteva, 33 let

Související témata: Hlavní jídla
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama