Suroviny
- polohrubá mouka 350 g
- máslo 60 g
- moučkový cukr 40 g
- žloutek 2 ks
- mléko 120 ml
- droždí (čerstvé) 20 g
- sůl 1 špetka
- rum 2 lžíce
- máslo (na rozpuštění) 4 lžíce
- hruška (sušené) 250 g
- vanilkový cukr 1 sáček
- badyán 1 špetka
- skořice na špičku nože
- citronová šťáva 1 lžíce
- smetana 2 lžíce
Na drobenku
- máslo 75 g
- moučkový cukr 75 g
- polohrubá mouka 75 g
Jeden z nich pochází od maminky mé kamarádky Lenky Senohrábkové z Valašského Meziříčí: „Necháš frgály pořádně vychladnout, pak rozpustíš máslo a brkem je potřeš. Kdybys je potírala teplé, máslo se vsaje dovnitř a nevytvoří tu krásnou polevu."
Postup přípravy
- Polovinu mléka ohřejeme, aby bylo vlažné, rozdrobíme do něj droždí a přidáme lžičku cukru. Necháme na teplém místě vzejít kvásek.
- Mezitím utřeme zbylý cukr s máslem a žloutky.
- Když se na kvásku začnou dělat bubliny, přidáme k němu utřenou směs, potom zbylé vlažné mléko. Promícháme a pak přisypeme mouku s vmíchanou solí. Důkladně vypracujeme těsto, přikryjeme je utěrkou a necháme na teplém místě asi hodinu kynout.
- Hruškové křížaly vložíme do vody a uvaříme je doměkka s badyánem a skořicí.
- Když těsto zhruba zdvojnásobí svůj objem, rozdělíme je na dva bochánky a necháme ještě 20 minut kynout.
- Z uvařených křížal slijeme vodu, rozemeleme je v mlýnku na maso a přidáme k nim smetanu, vanilkový cukr a trochu citronové šťávy. Necháme vychladnout.
- Troubu rozehřejeme na 170 °C.
- Bochánky rozválíme úplně dotenka a tato kola přesuneme na plech vyložený pečicím papírem. Potřeme vychladlou náplní až do okrajů. Posypeme drobenkou. Dáme péct na 30–40 minut. Hotové frgále necháme na mřížce vychladnout, potom pokapeme rozpuštěným máslem smíchaným s rumem.
Vyzkoušejte také valašské frgály se čtyřmi druhy náplně podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE