Suroviny
- dýně Hokkaidó (pokrájená na malé kousky) 1 kg
- mrkev (větší, očištěná a pokrájená na kostičky) 1 ks
- cibule 1 ks
- zázvor 30 g
- bílé víno 1,5 dcl
- smetana 2 dcl
- zeleninový vývar 3 dcl
- pomerančová šťáva (ze 2 pomerančů)
- olivový olej 5 lžic
- sůl 1 špetka
- pepř 1 špetka
- dýňový olej
- dýňová semínka (na ozdobu)
Postup přípravy
- Ve velkém hrnci rozpalte olej, vsypte na něj na kostičky nakrájenou cibuli a nechte zesklovatět. Poté přidejte na tenké plátky nakrájený zázvor, zlehka orestujte a přidejte na malé kousky nakrájenou dýni a mrkev. Znovu orestujte a poté zalijte vývarem.
- Když je dýně uvařená doměkka, rozmixujte polévku tyčovým mixérem dohladka, přidejte víno a pomerančovou šťávu. Nechte společně krátce provařit a zjemněte smetanou.
- Na závěr dochuťte solí a pepřem.
- Polévku na talíří zakápněte dýňovým olejem a přidejte pár nasucho opražených dýňových semínek.