Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat
Reklama

Domácí karamelovo-ořechová zmrzlina

4 porce
do 2 hodin
Domácí karamelovo-ořechová zmrzlina
Domácí karamelovo-ořechová zmrzlina Autor: archiv Mlékárna Kunín
Není důvod odpírat si v zimě oblíbenou zmrzlinu. Jen si místo lehkých ovocných sorbetů zkuste připravit poctivou smetanovou zmrzlinu – třeba se zkaramelizovanými ořechy!
Reklama

Suroviny (4 porce)

Dále potřebujete:

Reklama

Postup

  1. V rendlíku rozpusťte máslo, přidejte nahrubo nadrcené ořechy a zvolna je opražte, přisypte cukr a míchejte, dokud nezačne hnědnout. Zalijte 50 ml vody, rum a rozvařte.
  2. Mléko se smetanou nalijte do kastrůlku a dejte vařit. Vanilkový lusk podélně rozřízněte a nožem z něj na prkénku seškrabte zrnka vanilky a vmíchejte je do mléka se smetanou. Přidejte i prázdný lusk a vařte asi 5 minut.
  3. V kovové misce vyšlehejte cukr se žloutky do krému. Postupně do nich přišlehejte 10 lžic svařeného mléka a potom pomalu i ostatní mléko se smetanou. Misku s krémem pak posaďte do vodní lázně a míchejte, dokud krém lehce nezhoustne. Když do něj ponoříte polévkovou lžíci, vytáhnete ji a otočíte bříškem nahoru, musí na ní zůstat tenká vrstva.
  4. Základ nalijete do tvořítek na led. Dejte do mrazáku a nechte zmrazit. Kostky zmrzliny rozsekejte v sekacím strojku najemno, přendejte do mísy, přimíchejte ořechy a dejte znovu krátce zamrazit.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama