Suroviny
- hladká mouka 100 g
- mandlová mouka 100 g
- máslo (chlazené, na kostky) 90 g
- moučkový cukr 40 g
- žloutek 1 ks
- sůl špetka
- kakao (kvalitní) 1 plná lžička
- voda (studená) 1 lžíce
- mouka (na podsypání)
- máslo (na vymazání formy)
Ganache
- smetana ke šlehání (min. 31%) 300 ml
- čokoláda (kvalitní) 340 g
Třešňový přeliv
- třešně (mražené) 2 plné hrsti
- vanilkový cukr (domácí) 1 lžička
Na ozdobu
- mandlové plátky (opražené) hrst
Postup přípravy
- Den (nebo alespoň 5 hodin) předem je potřeba připravit si čokoládovou ganache.
- Smetanu přiveďte k varu a odstavte. Vsypte čokoládové pecičky a lehkým zamícháním je nechte rozpustit. Jakmile smetana smíchaná s čokoládou vystydne na pokojovou teplotu, přikryjte ji a nechte v lednici odpočívat minimálně 5 hodin.
- Korpus upečte druhý den, případně během 5 hodin, kdy ganache odpočívá. Hladkou mouku smíchejte s mandlovou, přidejte cukr, žloutek, sůl a máslo. Ručně udělejte drobenku a přidejte vodu. Vytvořte hladké těsto, které zabalte do potravinářské fólie a nechte v lednici minimálně 2 hodiny odpočinout.
- Těsto vyválejte na moukou posypané ploše a rozprostřete do vymazané formy. Přesahy odřízněte a začistěte okraje. Formu i s těstem dejte ještě asi na 15 minut do lednice. Mezitím předehřejte horkovzdušnou troubu na 170 °C.
- Poté na těsto položte pečicí papír a na něj vysypte fazole a takto zatížený korpus pečte 20 minut. Pak fazole s pečicím papírem odstraňte a těsto vraťte do trouby ještě na dalších 5 minut. Než vystydne korpus, vyšlehejte si ganache. Vyndejte ho z lednice a chviličku (ručně nebo el. metličkami) šlehejte. Šleháním vznikne hladký krém, který i krásně nabyde. Ganache pak rozprostřete na upečený korpus a dejte chladit do lednice na další minimálně 2 hodiny.
- Ve zbývajícím čase si připravte třešně (mražené) – dejte je spolu s cukrem na nepřilnavou pánev a na mírném plameni nechte povolit a zredukovat šťávu … Šťáva by neměla být moc řídká, nesmí téct.
- Před podáváním koláč třešněmi ozdobte a zasypte plátky pražených mandliček.
Náš tip: Čokoládový koláč se slanými preclíky