Logo Prima Fresh Logo Prima Fresh
  • Menu
  • Recepty
  • Články
  • TV Program
  • Škola vaření
  • Recepty z TV
  • Speciál: Jahody
  • Těhotnej kuchař
  • Sledujte prima+
  • Vyhledávání
  • Můj profil
    • Nastavení účtu
    • Odhlásit se
    • Máte již účet?
      Přihlásit se
    • Jste tu poprvé?
      Vytvořte si účet

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Čokoláda
  • Témata
    • Recepty
    • Články
    • TV Program
    • Škola vaření
    • Recepty z TV
    • Speciál: Jahody
    • Těhotnej kuchař
    • Sledujte prima+
  • Přihlášení
    • Můj profil
    • Odhlásit se
Sledujte nás
  • Oblíbené recepty
    • Houby
    • Dýně
    • Rychlovky
  • Přílohy
    • Hranolky
    • Knedlíky
    • Kaše
  • Polévky
    • Česká klasika
    • Silné vývary
    • Krémové
  • Saláty
    • Těstoviny
    • Sladké
    • Bezmasá jídla
  • Populární kuchaři
    • Zdeněk Pohlreich
    • Jaroslav Sapík
    • Karolína Kamberská
  • Videorecepty
    • Teď vaří šéf!
    • Česko na talíři
    • Karolína, domácí kuchařka
  • Tipy a triky
    • Kam za jídlem
    • Vychytávky
    • Na nákupech
  • Novinky
    • Blog šéfredaktorky
    • Soutěž Fresh
    • Časopis
  • Prima+
  • CNN Prima NEWS
  • Prima ZOOM
  • Prima LIVING
  • Prima Ženy
  • Prima LAJK
Sledujte nás
Prima Fresh logo

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Čokoláda
Cukeťák aneb cuketový nákyp na plech s uzeným masem

Cukeťák aneb cuketový nákyp na plech s uzeným masem

Nejlepší recept na palačinky jako od maminky

Nejlepší recept na palačinky jako od maminky

Naprosto dokonalé spaghetti carbonara

Naprosto dokonalé spaghetti carbonara

Poctivá domácí česnečka s bramborem

Poctivá domácí česnečka s bramborem

Klasická čočka na kyselo se sázeným vejcem

Klasická čočka na kyselo se sázeným vejcem

Kuře na paprice s máslovými noky krok za krokem

Kuře na paprice s máslovými noky krok za krokem

Prima Fresh ■ Prima Fresh Články ze světa vaření
Články ze světa vaření

Hit týdne

Další hity

Kuřecí kousky s pikantní medovou omáčkou

Kuřecí kousky s pikantní medovou omáčkou
Kuřecí kousky s pikantní medovou omáčkou
Hraběnčiny řezy s jablky a ořechy
Hraběnčiny řezy s jablky a ořechy
Hermelínová pomazánka se šunkou a vejci
Hermelínová pomazánka se šunkou a vejci
Živáňská vepřová pečeně
Živáňská vepřová pečeně
Populární
Řízky obalené naruby zapečené s cibulí
Řízky obalené naruby zapečené s cibulí
Pomerančové řezy s perníkovým korpusem a tvarohovou náplní
Pomerančové řezy s perníkovým korpusem a tvarohovou náplní
Trenčanské párky s fazolí – vylepšený domácí recept na trampskou klasiku
Trenčanské párky s fazolí – vylepšený domácí recept na trampskou klasiku
New York cheesecake – recept na klasický pečený dort ze smetanového sýra
New York cheesecake – recept na klasický pečený dort ze smetanového sýra
6 kreativních nových nápadů, jak připravit gin & tonic s moderním švihem
6 kreativních nových nápadů, jak připravit gin & tonic s moderním švihem

Restaurace AvantGarde a La Veranda zvou k ochutnávce jarního menu

Jarní menu v restauracích La Veranda a AvantGarde

Jarní menu v restauracích La Veranda a AvantGarde Zdroj: Klára Michalová

  • Zavřít
Jarní menu v restauracích La Veranda a AvantGarde

Jarní menu v restauracích La Veranda a AvantGarde Zdroj: Klára Michalová

Mezi významné benefity mé práce patří možnost ochutnávat. A ruku na srdce, ochutnávání mě vážně baví! Zvlášť, pokud mám možnost otestovat menu v opravdu dobré restauraci :)

Seznam.cz banner

A ty opravdu dobré restaurace ctí sezonu a svá menu podle ročního období zásadně osvěžují. Což je pádný důvod pozvat novináře, aby nová jídla ochutnali a pak o nich napsali.

Tak se mi v jednom týdnu sešly hned dvě pozvánky do vyhlášených pražských podniků, které mám navíc vyzkoušené a patří mezi ty oblíbené.

Zastavení první: Nové zážitky v La Verandě

První zastávkou byla malebná restaurace La Veranda na pražském Starém Městě, které už v kuchyni vládne 15 let šéfkuchař Radek David. Na jeho práci je vidět, že ačkoliv matador, nikdy neustrnul a stále hledá nové cesty a postupy, jezdí do světových restaurací na stáže i na ochutnávky. Z jeho vyprávění i z jeho talířů je cítit vášeň pro gastronomii a takový přístup musí člověk, který má rád jídlo, obdivovat.

Jeho jarní menu je plné svěžích chutí, používá hodně zajímavá a dokonale hladká pyré, kvalitní maso, ryby a mořské plody a nevšední a novátorské suroviny, jako jsou třeba tonka fazole, čerstvé artyčoky, quinoa nebo speciální druhy čokolády.

Jako předkrm jsme ochutnali skvělé svatojakubské mušle s červenou quinoou, koprem a uzeným jogurtem, dalším chodem byl vynikajicí telecí jazyk s artyčokovými srdíčky, krémem z lískových oříšků a strouhanými foie gras.

Z hlavních chodů jsem si moc pochutnala na mořském vlkovi s bulvovým fenyklem a pyré z fenyklu. A pro mě překvapivě nejlepším chodem byla šťavnatá růžová jehněčí panenka s konfitovaným česnekem a nádherně barevným pyré z medvědího česneku.

Ač nejsem velký milovník sladkého, Radkovy dezerty jsou vždy naprosto fenomenální. Lehká a svěží panna cotta z citronu s rebarborovým sorbetem a pusinkou s fialkovým cukrem byla překrásná a ještě lépe chutnala. A závěr obstaral čokoládový dezert ze speciální čokolády Gianduja, která obsahuje 30 % lískových oříšků. Doplňovala ho zajímavá zmrzlina z tonka fazolek, pěna z makadamových oříšků a mandlové sušenky. Fantastická kombinace!

Pokud chcete ochutnat něco nového, můžu vám La Verandu jen doporučit – pro začátek zkuste šestichodové degustační menu za 1285 Kč. Kompletní menu najdete ZDE.

La Veranda, Elišky Krásnohorské 2, Praha 1, www.laveranda.cz

Zastavení druhé: Zážitek plný chutí a vůní v AvantGarde

Mojí další degustační zastávkou byla dejvická restaurace AvantGarde, v které šéfkuchař Honza Kvasnička tvoří krásná a velmi chutná jídla. Na jídelníčku nechybí stálice jako třeba neuvěřitelně dobrý předkrm – nishiki tartar – což je vlastně takové rozbalené sushi, ale chuťově velmi dotažené.

Prvním vyloženě jarním zástupcem byl salát s hráškem, baby cuketou, boby, chřestem doplněný čerstvým kozím sýrem a sušenou krkovicí. Pokrm hodně zelený, ale velmi vyvážený v chutích a na jaro jako dělaný. Ani v dalším chodu nechyběl český chřest, kombinovaný s křupavými noky, vejcem, holandskou pěnou a svěžím kerblíkem. Klasika, která každého milovníka chřestu musí potěšit.

Jarní menu v restauraci AvantGarde, foto: Mikuláš Gottwald / PHOTOONE

Pak přišlo na řadu jídlo, které vypadalo jako ze štětce nějakého moderního malíře. Chobotnice servírovaná na zeleninovém inkoustu (zeleninové pyré se sepiovým inkoustem) a k tomu pro mě objev večera – majonéza s rozmixovaným kimči – pikantní a dokonalá!

Nemohl chybět ani pořádně „masový“ pokrm. Do růžova pečené selečí karé, měkké jako dort, s bramborovým pyré, pečenou karotkou a výraznou omáčkou ze špeku Mangalica.

Sladkou tečku obstaral mascarpone sýr s jahodami, medovinou a chia semínky a čokoládová smršť s vodními kaštany a příjemně osvěžující zmrzlinou z domácího kefíru.

Pokud hledáte místo, kde oslavíte s partnerem narozeniny, nebo zvete někoho na důležitý pracovní oběd, tohle místo doporučuji všema deseti. Výborné jídlo, velmi pozorná obsluha, elegantní interiér, příjemný výběr vín… A v nabídce restaurace jsou i kurzy vaření se šéfkuchařem Honzou Kvasničkou nebo tematické nedělní brunche. Na webových stránkách najdete kompletní menu i speciální polední týdenní menu.

AvantGarde Restaurant, Evropská 17 (budova PPF Gate), Praha 6, www.avantgarderestaurant.cz

Šéfkuchař Jan Kvasnička z restaurace AvantGarde, foto: Klára Michalová

Připravila Klára Michalová

Foto autorka a Mikuláš Gottwald /PHOTOONE

Nejlepší recepty e-mailem

Zanechte nám svůj e-mail a 1x týdně vás upozorníme na to nejnovější a nejlepší z našeho webu.

Newsletter

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

background
Vstoupit do diskuze
Sdílejte článek
Štítky restaurace ořechy čokoláda dezert chřest zmrzlina pyré fenykl obecný Předkrm restaurace Radek David AvantGarde Restaurant Honza Kvasnička jarní menu restaurace La Veranda

Návrhy pro vás

Angreštový krém do skleničky – lehký dezert jako stvořený pro léto Sladké

Angreštový krém do skleničky – lehký dezert jako stvořený pro léto

Smažené batátové placičky podle Šona – vietnamská alternativa bramboráku je prostě skvělá Zelenina

Smažené batátové placičky podle Šona – vietnamská alternativa bramboráku je prostě skvělá

Sekané citronové kuře s kari majonézou a hranolky – nevšední recept od šéfkuchaře z Bruxxu Maso

Sekané citronové kuře s kari majonézou a hranolky – nevšední recept od šéfkuchaře z Bruxxu

Kakaová bublanina s meruňkami a tvarohem – nevšední twist na oblíbený český moučník Sladké

Kakaová bublanina s meruňkami a tvarohem – nevšední twist na oblíbený český moučník

Kuřecí řízky v sýrovém těstíčku s hedvábnou bramborovou kaší – oblíbená klasika v novém kabátku Maso

Kuřecí řízky v sýrovém těstíčku s hedvábnou bramborovou kaší – oblíbená klasika v novém kabátku

Těhotnej kuchař: Nakládané beraní rohy – klasická chuťovka k masu Zelenina

Těhotnej kuchař: Nakládané beraní rohy – klasická chuťovka k masu

Pečená vejce se šunkou, čedarem a hráškem podle Buchty v troubě – snídaně pro celou rodinu z jednoho pekáče Předkrmy a chuťovky

Pečená vejce se šunkou, čedarem a hráškem podle Buchty v troubě – snídaně pro celou rodinu z jednoho pekáče

Smetanová panna cotta s marinovanou rebarborou a svěžím sorbetem podle receptu z Vinografu Sladké

Smetanová panna cotta s marinovanou rebarborou a svěžím sorbetem podle receptu z Vinografu


Přečtěte si také

Sladké
Angreštový krém do skleničky – lehký dezert jako stvořený pro léto

Angreštový krém do skleničky – lehký dezert jako stvořený pro léto

Zelenina
Smažené batátové placičky podle Šona – vietnamská alternativa bramboráku je prostě skvělá

Smažené batátové placičky podle Šona – vietnamská alternativa bramboráku je prostě skvělá

Maso
Sekané citronové kuře s kari majonézou a hranolky – nevšední recept od šéfkuchaře z Bruxxu

Sekané citronové kuře s kari majonézou a hranolky – nevšední recept od šéfkuchaře z Bruxxu

Novinky
Potraviny, které přirozeně ochladí: Co si nandat v létě na talíř?

Potraviny, které přirozeně ochladí: Co si nandat v létě na talíř?

Sladké
Kakaová bublanina s meruňkami a tvarohem – nevšední twist na oblíbený český moučník

Kakaová bublanina s meruňkami a tvarohem – nevšední twist na oblíbený český moučník

Maso
Kuřecí řízky v sýrovém těstíčku s hedvábnou bramborovou kaší – oblíbená klasika v novém kabátku

Kuřecí řízky v sýrovém těstíčku s hedvábnou bramborovou kaší – oblíbená klasika v novém kabátku

Jak na to - Tipy a triky v kuchyni
Jak vybrat v obchodě zralý vodní meloun? 3 praktické tipy, které fungují a usnadní vám rozhodování

Jak vybrat v obchodě zralý vodní meloun? 3 praktické tipy, které fungují a usnadní vám rozhodování

Zelenina
Těhotnej kuchař: Nakládané beraní rohy – klasická chuťovka k masu

Těhotnej kuchař: Nakládané beraní rohy – klasická chuťovka k masu

Recepty

  • Těstoviny
  • Sladké
  • Maso
  • Zelenina
  • Nápoje
  • Ryby a mořské plody
  • Polévky
  • Předkrmy a chuťovky
  • Vegetariánské
  • Ovoce
  • Saláty
  • Přílohy
Těstoviny
Sépiové černé špagety s krevetami a cuketou – tradiční italský recept s chutí moře

Sépiové černé špagety s krevetami a cuketou – tradiční italský recept s chutí moře

Gratinované cukety plněné tarhoňou a kozím sýrem – oběd plný letních chutí a vůní Recepty

Gratinované cukety plněné tarhoňou a kozím sýrem – oběd plný letních chutí a vůní

Penne se sušenými rajčaty, rukolou a česnekem – snadný oběd do 20 minut Recepty

Penne se sušenými rajčaty, rukolou a česnekem – snadný oběd do 20 minut

Sladké
Angreštový krém do skleničky – lehký dezert jako stvořený pro léto

Angreštový krém do skleničky – lehký dezert jako stvořený pro léto

Kakaová bublanina s meruňkami a tvarohem – nevšední twist na oblíbený český moučník Sladké

Kakaová bublanina s meruňkami a tvarohem – nevšední twist na oblíbený český moučník

Smetanová panna cotta s marinovanou rebarborou a svěžím sorbetem podle receptu z Vinografu Sladké

Smetanová panna cotta s marinovanou rebarborou a svěžím sorbetem podle receptu z Vinografu

Maso
Sekané citronové kuře s kari majonézou a hranolky – nevšední recept od šéfkuchaře z Bruxxu

Sekané citronové kuře s kari majonézou a hranolky – nevšední recept od šéfkuchaře z Bruxxu

Kuřecí řízky v sýrovém těstíčku s hedvábnou bramborovou kaší – oblíbená klasika v novém kabátku Maso

Kuřecí řízky v sýrovém těstíčku s hedvábnou bramborovou kaší – oblíbená klasika v novém kabátku

Dušená hovězí líčka po asijsku s mrkvovým pyré – jemné maso v omáčce plné chutí Maso

Dušená hovězí líčka po asijsku s mrkvovým pyré – jemné maso v omáčce plné chutí

Zelenina
Smažené batátové placičky podle Šona – vietnamská alternativa bramboráku je prostě skvělá

Smažené batátové placičky podle Šona – vietnamská alternativa bramboráku je prostě skvělá

Těhotnej kuchař: Nakládané beraní rohy – klasická chuťovka k masu Zelenina

Těhotnej kuchař: Nakládané beraní rohy – klasická chuťovka k masu

Palak tofu – indická omáčka z kořeněného špenátu s tofu místo panýru Vegetariánské

Palak tofu – indická omáčka z kořeněného špenátu s tofu místo panýru

Nápoje
Domácí ledové chai latté – recept na populární kořeněný nápoj krok za krokem

Domácí ledové chai latté – recept na populární kořeněný nápoj krok za krokem

Kouzlo léta ve skleničce: Připravte svatojánskou ořechovku jako za starých časů Nápoje

Kouzlo léta ve skleničce: Připravte svatojánskou ořechovku jako za starých časů

Ledové Matcha Strawberry Latté: Tříbarevný letní drink, který frčí v kavárnách Nápoje

Ledové Matcha Strawberry Latté: Tříbarevný letní drink, který frčí v kavárnách

Těstoviny
Sépiové černé špagety s krevetami a cuketou – tradiční italský recept s chutí moře

Sépiové černé špagety s krevetami a cuketou – tradiční italský recept s chutí moře

Losos s bramborovo-chřestovým pyré, dušeným špenátem a citrusovým máslem Ryby a mořské plody

Losos s bramborovo-chřestovým pyré, dušeným špenátem a citrusovým máslem

Sezamový losos se soba nudlemi – rychlá a zdravá večeře s asijským šmrncem Recepty

Sezamový losos se soba nudlemi – rychlá a zdravá večeře s asijským šmrncem

Polévky
Thajská brokolicová polévka – překvapí lehce pikantní chutí a krémovou konzistencí díky kokosovému mléku

Thajská brokolicová polévka – překvapí lehce pikantní chutí a krémovou konzistencí díky kokosovému mléku

Rajčatová polévka s bílými fazolemi a tymiánem – proměňte zásoby ze spíže v rychlou a sytou večeři Polévky

Rajčatová polévka s bílými fazolemi a tymiánem – proměňte zásoby ze spíže v rychlou a sytou večeři

Slovenská krémová polévka z brambor s ovčí brynzou – sytý a voňavý demikát Polévky

Slovenská krémová polévka z brambor s ovčí brynzou – sytý a voňavý demikát

Zelenina
Smažené batátové placičky podle Šona – vietnamská alternativa bramboráku je prostě skvělá

Smažené batátové placičky podle Šona – vietnamská alternativa bramboráku je prostě skvělá

Těhotnej kuchař: Nakládané beraní rohy – klasická chuťovka k masu Zelenina

Těhotnej kuchař: Nakládané beraní rohy – klasická chuťovka k masu

Pečená vejce se šunkou, čedarem a hráškem podle Buchty v troubě – snídaně pro celou rodinu z jednoho pekáče Předkrmy a chuťovky

Pečená vejce se šunkou, čedarem a hráškem podle Buchty v troubě – snídaně pro celou rodinu z jednoho pekáče

Zelenina
Smažené batátové placičky podle Šona – vietnamská alternativa bramboráku je prostě skvělá

Smažené batátové placičky podle Šona – vietnamská alternativa bramboráku je prostě skvělá

Palak tofu – indická omáčka z kořeněného špenátu s tofu místo panýru Vegetariánské

Palak tofu – indická omáčka z kořeněného špenátu s tofu místo panýru

Risi e bisi: Tradiční italské rizoto s hráškem a šunkou pochází z Benátek Vegetariánské

Risi e bisi: Tradiční italské rizoto s hráškem a šunkou pochází z Benátek

Sladké
Angreštový krém do skleničky – lehký dezert jako stvořený pro léto

Angreštový krém do skleničky – lehký dezert jako stvořený pro léto

Kakaová bublanina s meruňkami a tvarohem – nevšední twist na oblíbený český moučník Sladké

Kakaová bublanina s meruňkami a tvarohem – nevšední twist na oblíbený český moučník

Rybízové želé s rozmarýnem – na tousty s máslem, ale i jako výtečná chuťovka k sýrům Ovoce

Rybízové želé s rozmarýnem – na tousty s máslem, ale i jako výtečná chuťovka k sýrům

Saláty
Letní salát s krůtím masem, slaninou, fazolkami a jablkem – vydatné jídlo pro všední den

Letní salát s krůtím masem, slaninou, fazolkami a jablkem – vydatné jídlo pro všední den

Francouzský salát Niçoise – ideální letní oběd osvěží, zasytí i dodá bílkoviny Saláty

Francouzský salát Niçoise – ideální letní oběd osvěží, zasytí i dodá bílkoviny

Letní salát s pečenými rozbouchanými brambůrkami – ideální příloha ke grilovačce Saláty
4

Letní salát s pečenými rozbouchanými brambůrkami – ideální příloha ke grilovačce

Vegetariánské
Risi e bisi: Tradiční italské rizoto s hráškem a šunkou pochází z Benátek

Risi e bisi: Tradiční italské rizoto s hráškem a šunkou pochází z Benátek

Letní salát s pečenými rozbouchanými brambůrkami – ideální příloha ke grilovačce Saláty
4

Letní salát s pečenými rozbouchanými brambůrkami – ideální příloha ke grilovačce

Těhotnej kuchař: České rizoto z pečeného kuřete – oblíbená klasika v perfektním provedení Přílohy

Těhotnej kuchař: České rizoto z pečeného kuřete – oblíbená klasika v perfektním provedení

prima-cnn-news

Unikátní výzkum: Násilí Češi odmítají, trestání dětí však tolerují. Co ovlivňuje výchovu? Trump pošle Ukrajině více zbraní, Putin ho zklamal. Netanjahu ho navrhl na Nobelovu cenu Extrémní bouřky pustošily Slovensko: Vítr ničil střechy. V Česku zasedne povodňová komise

prima-zeny

Módní alarm z UniCredit párty: Co známé ženy oblékly nejčastěji? Bílou, červenou a flitry Nejluxusnější party ve Varech si nenechali ujít Jágr, Bartošková i vrcholní politici Módní alarm z přehlídky Beaty Rajské a divoké party v Karlových Varech

prima-zoom

Část Česka ohrozí extrémní srážky Tajemství Vitruviánského muže od da Vinciho odhaleno. Po víc než 500 letech ho rozlouskl zubař Žralok vykousnul plavci velkou díru do břicha. Přilákalo ho k němu zařízení, jež ho naopak mělo odehnat

prima-fresh

Angreštový krém do skleničky – lehký dezert jako stvořený pro léto Smažené batátové placičky podle Šona – vietnamská alternativa bramboráku je prostě skvělá Sekané citronové kuře s kari majonézou a hranolky – nevšední recept od šéfkuchaře z Bruxxu

prima-cool

Superman a (ne)lákání do kina Nový film o Kafkovi má první trailer. Je plný českých hvězd, natočila ho slavná Agnieszka Holland Minecraft je překonán, Black Widow rozmlátila kostičky na padrť

playboy

Co vás čeká v magazínu Playboy červenec – srpen 2025? Playboy v Česku pokračuje. Letní vydání s Lyndah Célin Broda potvrzuje sílu značky Věční dramatici a mistři výmluv: Pět znamení emocionálních analfabetů

lajk

Amanda Bynes chce shodit. Přiznala užívání léku na hubnutí, který frčí mezi celebritami Xholakys chce seknout se svlékáním. V nové kariéře chce lidem pomáhat duševně Rychlé miliony českých influencerů: Sharlota a Stejk přiznali konkrétní částky

prima-living

Slavný věžák L'Arbre Blanc: Jak balkony v unikátním domě šetří energii? Hadovka smrdutá: Šíleně páchnoucí houba překvapivě patří mezi jedlé Chystáte se na dovolenou se psem? Na co si dát pozor při cestě do zahraničí

Populární témata

Jak zhubnout Nejlepší filmy 2024 Nejlepší horory TV program Změna času Partie Počasí Kdy budou volby ZOO Nové začátky Auto – katalog 7 pádů Honzy Dědka Volby 2025 Svařené víno Tatarák podle Pohlreicha Aloe vera Pěstování lichořeřišnice Výpočet ascendentu Tvarohové knedlíky Nejlepší palačinky Švestkový koláč

O FTV Prima Management Volná místa Press Reklama Castingy a výzvy HbbTV Kontakty Podmínky užívání Zpracování osobních údajů Cookies Nápověda Vlastník FTV Prima spol. s r.o. Redakce Nahlásit chybu Nastavení soukromí
App Store Google Play
© FTV Prima spol. s r.o.