Na marmeládu
- máslo 2 lžíce
- červená cibule 3 ks
- třtinový cukr 50 g
- červené víno 250 ml
- červený vinný ocet 5 lžic
- sůl
- pepř
Na majonézu
Na burgery
- mleté hovězí maso 500 g
- olivový olej 3 lžíce
- sůl
- pepř
- sezamová bulka 4 ks
- niva 100 g
- rukola 50 g
Postup přípravy
- Nejdříve si připravte cibulovou marmeládu. V pánvi rozpusťte máslo. Přidejte cibuli a za občasného míchání vařte asi 5 minut, dokud cibule nezměkne. Poté ztlumte teplotu vařiče a vařte ještě 10 minut.
- K cibuli přidejte cukr a zamíchejte. Nalijte víno a ocet a nechte vařit asi 15 minut, dokud se nevyvaří skoro všechen alkohol. Opepřete a osolte.
- Mezitím si připravte ochucenou majonézu. V míse smíchejte majonézu, citronovou šťávu, kečup, česnek a osolte a opepřete. Všechny suroviny pořádně promíchejte.
- Maso opepřete a osolte. Rozdělte na 4 díly, z kterých vypracujte 4 karbanátky. Na pánvi rozehřejte olej a postupně maso opečte z obou stran. Maso je dobré na pánvi zatěžkat a přitlačit k ní, k tomu dobře poslouží např. hrneček.
- Bulky rozkrojte na půlky. (Bulky se můžou na pár minut dát rozpéct do trouby.) Spodní bulku potřete připravenou majonézou, přidejte rukolu, na ni dejte upečené maso, posypte rozdrobenou nivou a na samotný vršek dejte cibulovou marmeládu. Přikryjte bulkou a podávejte.