Placičky
Placičky
Head
- tymián 1/2 lžičky
Postup přípravy
Na pánvi opečeme hovězí maso nakrájené na kostky, aby se pěkně zatáhlo. Maso vyjmeme a na pánvi dále opečeme pokrájenou cibuli a mrkev na plátky. Jakmile cibule zesklovatí, vrátíme do pánve maso, zaprášíme je dvěma lžícemi hladké mouky, osolíme a opepříme, chvíli vaříme. Přimícháme rajčatové pyré, prolisovaný česnek, půl lžičky tymiánu, opět necháme chvíli povařit. Směs přendáme do pekáčku, zalijeme vývarem a vínem tak, aby hladina jen těsně zakrývala maso a zeleninu, přidáme bobkový list, nádobu zaklopíme a dáme péct do trouby vyhřáté na 200°C, teplotu za chvíli zmírníme na 150 stupňů. Maso pečeme (dusíme) pod poklicí asi tři hodiny, dokud není úplně křehké.
Placičky: brambory, petržel a celer pokrájíme a uvaříme v osolené vodě. Měkkou zeleninu rozšťoucháme s trochou másla, přidáme celé vejce, sůl, pepř, medvědí česnek, saturejku, nastrouhaný muškátový oříšek. Vytvoříme hmotu na placičky, které jemně obalíme v žitné strouhance. Potřeme olejem a pečeme v troubě na pečicím papíře asi deset minut při 200°C.